Dodaj do ulubionych

Żółte oczy od czego??? Help pilne

08.04.11, 08:50
Piszę na tym forum, bo jest nas więcej. Mojego syna boli brzuch od wtorku, nie ma wymiotów, nie ma biegunki, apetytu brak:/. Wczoraj był z moim tatą u pediatry, bo rano miał 39,1 gorączki. Obadała mu brzuch dokładnie, osłuchała, stwierdziła, że to taki wirus grypowo-żołądkowy i żeby zbijać gorączkę i podawać probiotyki. Ale po południu zauważyłam, że mu się oczy zażółciły sad. Zrobiłam mu CRP i próby wątrobowe - wyniki dzisiaj po 13. Syn był szczepiony na wzw a i wzw b. CO TO MOŻE BYĆ????????????
Obserwuj wątek
    • graue_zone Re: Żółte oczy od czego??? Help pilne 08.04.11, 09:13
      Żółte białka sugerują niedomogę wątroby. Pędziłabym do lekarza w te pędy.
    • przystanek_tramwajowy Re: Żółte oczy od czego??? Help pilne 08.04.11, 09:16
      To proste - od żółtaczki. Pierwsze objawy przypominają przeziębienie, pojawiają się stany podgorączkowe, brak apetytu, a potem się żółknie.
    • fajnykotek Re: Żółte oczy od czego??? Help pilne 08.04.11, 09:26
      No wiem, ale on był szczepiony na obie żółtaczki sad. Aż się boję mysleć, że to może być żółtaczka typu c sad. Chyba zwariuję do tej 13 tongue_out
    • analist73 Re: Żółte oczy od czego??? Help pilne 08.04.11, 09:29
      Żółte oczy mogą być też od nadmiaru marchwi i przy wzroście bilirubiny(nie koniecznie związanym z żółtaczką). We wszystkich znanych mi przypadkach było to związane z wątrobą. Ja bym się udała natychmiast do lekarza.
      • kicia_beauty Re: Żółte oczy od czego??? Help pilne 08.04.11, 12:09
        Od nadmiaru karotenu w diecie białkówki nie żółkną. A żółtaczka to objaw a nie choroba; może być spowodowana zapaleniem wątroby, niedrożnością dróg żółciowych, defektami genetycznymi, itd.
        • pierwsze-wolne Re: Żółte oczy od czego??? Help pilne 09.04.11, 12:10
          Trzustka też chyba daje takie objawy? Mojego tatę uporczywie leczyli na watrobę, bo żółtaczka, a chora była trzustka...
          • kooreczka Re: Żółte oczy od czego??? Help pilne 12.04.11, 16:52
            Od trzustki zazwyczaj najpierw się żółknie, a potem boli. Generalnie ból poprzedzający żółtaczkę jest dobrym objawem, bo sugeruje problemy z pęcherzykiem lub wątrobą, które są stodunkowo łatwe do wykrycia i wyleczenia.
        • analist73 Re: Żółte oczy od czego??? Help pilne 12.04.11, 16:25
          Ja tam się nie znam na medycynie. Powtarzam co powiedziała mi lekarka na widok mojego syna. Dodatkowe fakty, były takie że miał gorączkę. A później inny lekarz podejrzewał go o zespół Gilberta.
    • agamama123 Re: Żółte oczy od czego??? Help pilne 08.04.11, 09:29
      Mój syn miał taki epizod 2 lata temu. Okazało się, że ma Zespół Gilberta - wrodzoną wadę wątroby, która objawia się właśnie podwyższeniem poziomu bilirubiny w trakcie wysokiej temperatury. Przechodzi samo po nawodnieniu i obniżeniu temp.
    • mruwa9 Re: Żółte oczy od czego??? Help pilne 08.04.11, 09:39
      zapalenia watroby i inne choroby tego narzadu nie musza miec wirusowego podloza, a poza tym oprocz WZW A i B jest jeszcze C,D,E... Koniecznie do lekarza!
    • viewiorka Re: Żółte oczy od czego??? Help pilne 08.04.11, 11:43
      Mój brat ma zawsze podwyższoną bilirubinę i w związku z tym często żółte białka oczu. Lekarze stwierdzili, że taka jego uroda.
      • sapalka1 Re: Żółte oczy od czego??? Help pilne 08.04.11, 11:53
        Nie taka uroda, tylko Zespół Gilberta. POwinien stosować dietę wątrobową i nie może pić alkoholu.

Co do założycielki wątku: koniecznie należy iść natychmiast do lekarza. Nie wolno bagatelizować tego objawu, im szybciej będzie wdrożone leczenie tym lepiej dla dziecka. Nie dać się odesłać lekarzowi pierwszego kontaktu.
        • dziub_dziubasek Re: Żółte oczy od czego??? Help pilne 08.04.11, 13:43
          Skoro czeka na wyniki badań to chyba była u lekarza...
        • rosapulchra-0 Re: Żółte oczy od czego??? Help pilne 09.04.11, 01:16
          sapalka1 napisała:

> Nie taka uroda, tylko Zespół Gilberta. POwinien stosować dietę wątrobową i nie
          > może pić alkoholu.
          >

A bo Ty myślisz, że to tak łatwo nie pić alko? suspicioussuspicioussuspicious

wink
    • spicy_orange Re: Żółte oczy od czego??? Help pilne 08.04.11, 13:38
      > Zrobiłam mu CRP
      > i próby wątrobowe - wyniki dzisiaj po 13.

daj znać jak wyniki
      • andaba Re: Żółte oczy od czego??? Help pilne 08.04.11, 23:07
        Szczepią na zółtaczkę typu A? Nie wiedziałam...
        Byłam oprzekonana że szczepionki sa tylko na te wszczepienne, na pokarmową nie.
        • lolinka2 Re: Żółte oczy od czego??? Help pilne 08.04.11, 23:11
          szczepią szczepią
          2 lata temu miasto stołeczne dzielnica Śródmieście fundowała szczepionki na WZW A chętnym pierwszo- i drugoklasistom. B. fajna inicjatywa!
        • pruszynkaaa Re: Żółte oczy od czego??? Help pilne 16.04.11, 21:21
          Szczepią smile. Zaszczepiłam się prywatnie na A przed wyjazdem do Indii 2 lata temu
    • czar_bajry Re: Żółte oczy od czego??? Help pilne 08.04.11, 23:18
      zażółcone białka raczej oznaczają jakieś kłopoty z wątrobą.
      Pierwsze co się nasuwa to żółtaczka a szczepienie nie daje 100% pewności.
    • rosapulchra-0 Re: Żółte oczy od czego??? Help pilne 09.04.11, 01:08
      żółte oczy = kłopoty z wątrobą, ale nie musi to być żółtaczka, mówi to ekszażółcona nie tylko w oczach.
      A byś podała te wyniki.
    • graue_zone Re: Żółte oczy od czego??? Help pilne 09.04.11, 11:24
      I co wyszło?
      • arim28 Re: Żółte oczy od czego??? Help pilne 09.04.11, 11:58
        Jezeli w ogranizmie sa lambie ich duza ilosc moze powodowac zaczopowanie woreczka zolciowego i zazolcenie bialek.
        Ale przy tym sa jeszcze objawy typu mdlosci, pobolewania w prawym boku, czasami bole zoladka.
    • nangaparbat3 Kotku? 09.04.11, 12:05
      Wiadomo coś?
    • graue_zone Re: Żółte oczy od czego??? Help pilne 12.04.11, 15:40
      Co z synkiem?
      • annie_reed Re: fajnykotku 16.04.11, 20:04
        Jak czuje się Twój synek?
        • ciastolina84 Re: fajnykotku 16.04.11, 20:31
          hej, nie wiem czy to pomoże autorce wątku, ale mój mąż ma zespół Gilberta (taki defekt kosmetyczny). ma tak że jak sie napije alkoholu, albo jak jest przeziębiony to żółkną mu białka oczu. I to występuje naczęściej u mężczyzn. Może to to??
    • lila1974 Szczepienia bez badania antygenu HBS 17.04.11, 13:55
      irytują mnie niesamowicie ... irytuje mnie, że nawet lekarze nie informują pacjenta, że takie badanie krwi powinno być wykonane zanim człowiek podda się szczepieniu.

Szczepienie daje złudne poczucie bezpieczeństwa ... jestem zaszczepiony, nic mi nie grozi.
      Taki człowiek nawet nie pomyśli, że nadal stanowi potencjalne zagrożenie.

Bardzo Was proszę ... jesli ktoś nie jezst zaszczepiony na WZW B to po pierwsze niech zrobi badanie krwi na antygen HBS a dopiero, gdy wynik jest ujemny (co oznacza, że nie jest nosicielem wirusa) z czystym sumieniem i w pełnej wiedzy się zaszczepi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka