Dodaj do ulubionych

Gastroskopia - biopsja jelit???

10.05.04, 18:29
Czy miało takie badanie któreś z waszych maluszków? Moją Lenkę jutro czeka
taka gastroskopia połączona z biopsją...Jeśli miały wasze dzieciaczki
podzielcie się wiedzą z zaczynająca juz panikować mamusią...
Obserwuj wątek
    • lidka_edziecko Re: Gastroskopia - biopsja jelit??? 10.05.04, 18:59
      Mój synek miał gastroskopie, jak miał ponad 2 lata. Powodem był marny przyrost
      na wadze i długo utrzymująca się biegunka. Zabieg wykonano oczywiscie pod
      narkozą. Po zabiegu obudził sie szybko. Bałam sie bardzo, ćzy ta narkoza mu nie
      zaszkodzi, ale wszystko było w porządku. Poleżał w szpitalu 3 godziny i
      pojechaliśmy do domu. Badanie wykazało zapalenie dwunastnicy.

Nie wiem co chcesz wiedzieć. Pytaj.

Pozdrawiam i trzymam kciuki za powodzenie.
      • aldik1 Re: Gastroskopia - biopsja jelit??? 10.05.04, 20:30
        Lidka - dzieki za odpowiedz!!! Sama nie wiem o co pytać, denerwuje się tym
        zabiegiem, jak do tej pory słyszałam tylko o gastroskopii u dorosłych
        ewentualnie starszych dzieci a moja Lenka nie ma jeszcze roku...
        Bardzo słabo przybiera na wadze, waży 6700 a za 2 dni urodziny!!! Innych
        objawów nie ma, od kilku dni nie ma apetytu. Podstawowe badania zrobione,
        wszystkie wyniki dobre, została ta nieszczęsna gastroskopia i badnaie cholrków
        w pocie. Boję się że badanie podrażni gardło, przełyk...że będzie ja potem
        bolało, nie będzie mogła jeść potem, że wynikną jakieś komplikacje i zostawia
        ja w szpitalu...No i oczywiście boje sie że cos niedobrego strierdzą, chociaż
        chyba lepiej wiedzieć co jest niż żyć w niepewności.
        Ile trwa taki zabieg i co to za choroba to zapalenie dwunastnicy???
        • mamamatyska Re: Gastroskopia - biopsja jelit??? 10.05.04, 21:45
          Witaj aldik1
          Przepraszam,ale ja nic nie powiem Ci o gastroskopii u takich maluszków. Chcę Ci
          tylko powiedzieć, że musisz być dzielna i silna. Twoje zdenerwowanie jako matki
          jest zupełnie normalne. Trzymam kciuki za Was i dobre wyniki badania.
          Pozdrawiam, Ela.
          • dg77 Re: Gastroskopia - biopsja jelit??? 11.05.04, 07:02
            Mój synek 2 lata ma prawdopodobnie celiakię ( nie mamy jeszcze wyników badań).
            Pierwszy lekarz, który na to wpadł od razu zalecił biopsję jelit, ale ponieważ
            nie chcę narażać synka na takie badania jeżeli jest inna możliwość - drążyłąm
            temat i okazało się, że można zrobiś badania krwi na przeciwciał, zastosować
            dietę, itd, itp. Biopsja po wyczerpaniu innych metod, zresztą wspaniały Pan
            Doktor z CZD powiedział, że stara się unikać biopsji u małych dzieci. U mnie po
            do tej pory 14 dniowej diecie bezglutenowej nastąpiła znaczna poprawa - mały
            zaczął jeść, przybierać na wadze, bawić się, itd
            Pozdrawiam,
            • agastaga do dg77- jak po 6 tygodniach diety? 08.06.04, 11:14
              Wyciagnęłam ten temat na wyszukiwarce...
              dg77 mam pytanie jak w tytule. Mój synek przeszedł na dietę w połowie lutego i
              właśnie po 6 tygodniach diety, po początkowej euforii (przybrał na wadze 1,1kg)
              mamy dołek. Waga spadła poniżej poziomu wyjściowego (4-latek waży 12kg).
              W przyszłym tygodniu będę u lekarza, chciałabym "podciągnąć" sie w temacie,
              żeby lekarka nie mogła mnie zbyć byle czym. Jaki przeciwciała badano u Twojego
              synka? My mieliśmy z tego co wiem tylko IgE i wyszło w górnej normie.
              Pozdrawiam Aga
              • dg77 Re: do dg77- jak po 6 tygodniach diety? 08.06.04, 11:28
                WiatAm serdecznie, u nas dieta trwa i daje rewelacyjne rezultaty - myślałam, że
                mam żywe dziecko, ale dopiero teraz daje mi w kość. U nas badania nie wykazały
                przecieciał - robiliśmy przeciwciała gliadynowe w grupie IgA i IgE - nie
                wykryto. Lekarz podejrzewa, że nietolerancja glutenu może być przejściowa,
                ewentualnie może to być "lentalna" odmiana celiakii_cokolwiek by to nie
                znaczyło - lentalna oczywiście dla celiakii, nie dla dziecka. Biopsję odradza,
                ale do końca sierpnia kazał nam być na ścisłej diecie. Dieta nam nie
                przeszkadza, a mały czuje się na niej świetnie. Odpukać od ponad miesiąca nie
                dopadł go wirus i przytył od początku diety 1,5 kg - chociaż nadal wyglada jak
                chodzący anorektyk.
                pozdrawiam,
                • agastaga Re: do dg77- jak po 6 tygodniach diety? 08.06.04, 11:59
                  Dzięki bardzo. U nas jest jednak podejrzenie celiaki, bo przed chwilą dostałam
                  wyniki badania kału na niestrawione resztki pookarmu i nadal są b. liczne
                  ziarna skrobi.
                  Aga
        • lidka_edziecko Re: Gastroskopia - biopsja jelit??? 11.05.04, 14:11
          Polaszea juz ci napisała ile trwa taki zabieg. Rzeczywiście ti tylko 10 minut,
          ale czekanie i tak wykańcza i denerwuje. Piotrek jak się wybudził, to za jakiś
          czas dostał mleko do picia, a potem juz w domu wiadomo delikatne rzeczy, nic
          pikantnego i kwasnego.
          Przeszliśmy na dietę bezmleczną, bezjajeczną i bezglutenową. Stosowaliśmy ją
          rok. Biegunka ustapiła, na wadze może nie przybiera duzo, ale przybiera.
          Chlorki w pocie też mielismy robione i niestety czeka nas powtórka, bo wynik
          wyszedł graniczny. Teraz Piotrek jest chory, jak tylko wyzdrowieje, to idziemy
          ponownie na to badanie. Wiele juz przepłakałam jak poczytałam o mukowiscydozie
          i pozostaje mi tylko nadzieja, że ponowne badanie chlorków wyeliminuje tę
          wstrętną chorobę.

Pozdrawiam. Napisz co z małą.
          • polaszea Do Lidki 12.05.04, 14:33
            Lido,
            Jeszcze raz dziękują za namiary na doktor Sporakowską. Dzięki niej małemu
            zrobiono gastroskopię i postawiono trafną diagnozę. Teraz jesteśmy na diecie i
            już są jej pierwsze efekty.
            Pozdrawiam
            Ania mama Zuzi i Marcina
            • lidka_edziecko Re: Do Polaszea 12.05.04, 19:25
              Nie ma za co. Dobrze, że pomogła. ZZw to nic pocieszającego, ale najwazniejsze,
              że wiecie co jest dziecku i można wtedy pomóc.

Ja teraz potrzebuje dobrego laryngologa, bo mały ma chroniczny kaszel juz
              prawie miesiąc. Może masz jakis namiary?
              • polaszea Re: Do Lidki 13.05.04, 11:59
                Mam namiary na dobrego laryngologa. Co prawda sama go jeszcze nie wypróbowalam
                ale mój chrześniak miał calą zimę problemy z górnymi drogami oddechowymi (m.in.
                chroniczny kaszel). Był u kliku laryngologow i ten okazał się najlepszy.
                dr. Jarosław Szydłowski tel. 604 776 484. Przyjmuje m.in. w Swarzędzu. Mój
                czrześniak był prywatnie. Wizyta kosztowała 60zł.
                Pozdrawiam
                Ania mama Zuzi i Marcina
    • polaszea Re: Gastroskopia - biopsja jelit??? 11.05.04, 11:00
      HEj. Mój synek w listopadzie zeszłego roku miał gastroskopię z pobraniem
      wycinka jelita. Okazało się że ma Zespół Złego Wchłaniania. Chlorki w pocie też
      miał robione przy okazji pobytu w szpitalu. U nas gastroskopia wyglądała
      następoująco: wieczorem przyjęto nas do szpitala i już od godziny ok. 10 nie
      wolno mu było nic pić i jeść. Rano zabrano małego na zabieg wszystko trwało
      około 10-15 minut (wprowadzenie w narkozę, zabieg i wybudzenie). Kiedy ddano mi
      go to jeszcze leciał przez ręce ale dobrze zniósł narkozę. Około południa
      wypisano nas do domu. Przez dobę musiał jeść tylko zmiksowane rzeczy, łagodne
      (bez rzeczy kwaśnych). Ja też się bałam tego zabiegu ale teraz jestem wdzięczna
      bo nareszcie wiemy co mu jest. Prze pół roku miał robione badania z krwi w
      różnym kierunku (m.in. AGA na przeciwciała gliadynowe). Był faszerowany żelazem
      i witaminami a wyniki się nie porawiały i na wadze nie przybierał. Teraz wiemy
      że odpowiednia dieta i lekarstwa uszczelniające przewód piokarmowy pomogą. Już
      przybrał pół kilograma. To nasz mały sukces.
      • olga03 Re: Gastroskopia - biopsja jelit??? 11.05.04, 21:03
        Moje dziecko miało robioną gasteroskopie z biopsja w wieku 2 lat i nie było to robione w narkozie. Na czczo przyszliśmy do szpitala, mały łyknął jakąś tabletkę - głupiego jasia, po którejzaczął sie lać przez ręce. Zabieg trwał 10 min, ale rzucał sie strasznie, płakał strasznie. Na szczęsći tabletka powoduje też niepamięć wsteczną, więc nic nie pamiętał. Poleżął 0,5 godziny na kozetce i poszliśmy na lody.
        Poziom przeciwciał można określić za pomocą badań kwi, ale to badanie nie daje pełnej diagnozy, na przykład różnicowania - czy jest to nietolerancja glutenu, czy też celiakia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka