Dodaj do ulubionych

Wyniki badań. Niske NEUT. Wysokie pH.

10.10.11, 18:08
Moja trzymiesięczna córka słabo przybiera na wadze i często krostki na twarzy. Pani doktor przepisała jej na receptę mleko bebilon pepti i kazała zrobić wyniki. Martwi mnie wysoki poziom PH i niski poziom NEUT.
Oto wyniki badań:
Mocz:
pH- 8,5
NIT- NEGATIVE
GLU- NEGATIVE
SG- 1,015
BLD- NEGATIVE
PRO- NEGATIVE
BIL- NEGATIVE
URO- NORMAL
KET- NEGATIVE
WBC- NEGATIVE
NIELICZNE NABŁ. PŁ W PREP.

WYNIK Z ROZMAZU:
LYMPH- 68.1 (46....65)
WBC- 9.9 (4.....20)
MXD- 12.8 (4....10)
NEUT- 19.1 (50...85)
RBC - 3.73 (4.2....5.5)
HGB- 11.2 (11...14)
HCT- 34.1 (34....40)
MCV- 91.4 (79...100)
MCH- 30.0 (27...31)
MCHC- 32.8 (31...37)
RDW-CV- 13.2 (13....18)
PLT- 261 (150...400)
PDW- 13,3 (9...17)
MPV- 11.1 (6.5....11)
P-LCR- 33.9 (13...43)

ŻELAZO 73 (40-145)

W nawiasie podałam jakie są normy napisane na kartce z wynikami.
Obserwuj wątek
    • perd-ido Re: Wyniki badań. Niske NEUT. Wysokie pH. 10.10.11, 18:26
      Zakres referencyjny, ktorym sie sugerujesz jest inny niz na badaniach mojego synka. Wedle mojego NEUT jest do 17,5, wiec paniki bym nie sialawink. Moze Twoj zakres dotyczy doroslych?. Poza tym ogolne badania najlepiej oceni lekarz. Moje dziecko tez mialo wysokie ph, ale dzieki odpowiedniemu prowadzeniu lekarza ten stan sie ustabilizowal. Nie ma sie czym martwic. Ph zalezy do tego co dziecko wypije przed pobraniem moczu.
    • kasia_sie Re: Wyniki badań. Niske NEUT. Wysokie pH. 10.10.11, 21:26
      Na stronie www.pomocdlanikodema.pl/forum2/viewtopic.php?t=542 znalazłam że u dzieci do 12 miesiąca norma neurofili powinna być od 50 do 85. Martwię się tym, że na wyniku jest tylko 19.1. Wydaje mi się że to bardzo mało. Za 4 dni mamy wizytę u pani doktor, już doczekać się nie mogę.
      • perd-ido Re: Wyniki badań. Niske NEUT. Wysokie pH. 10.10.11, 22:37
        Moj mial poziom 18,2. NEUT i nigdy mnie to nie zmartwilo. Nie baw sie w lekarza i nie analizuj wynikow na jakis stronkach, bo to tego za malo, a tego za duzo...Lekarz oceni wyniki calosciowo, a nie osobno jednen po drugim. Na wynikach mojego synka jest sporo literek H (high) lub L (low) a lekarz ocenia mofrologie jako dobrabig_grin. Zamiast sie przejmowac spokojnie czekaj do wizyty.
    • sinusoidaa Re: Wyniki badań. Niske NEUT. Wysokie pH. 11.10.11, 14:36
      Róznice w wartościach referencyjnych i samych wynikach analizy mogą i naprawdopodobniej biorą się z niejednorodności jednostek, w których zostały podane. W zalezności od laboratorium, metody badania, wyniki można podawac w róznych jednostkach. więc tak naprawdę trudno zinterpretować. Udaj się do lekarza, on jest od interpretacji.
    • kasia_sie Re: Ferrum lek 17.10.11, 13:25
      Doczekałyśmy się wizyty. Pani doktor powiedziała, że wyniki są dobre. Zapobiegawczo przepisała jej Ferrum lek i witaminę C. Powiedziała że może ruszy się z wagą bo Marysia ma 3 miesiące i od porodu przybrała tylko 1,130. Po podaniu ferrum leku i zaczęły się problemy mała bardzo często płacze, przysypia na trochę, budzi się i płacze, zrobiła się strasznie marudna. Tak jest i w dzień i nocy, do tej pory nie było takich problemów. Tak już cztery dni i noce. Dzisiaj nie podałam jej już ferrum. Zobaczymy czy to przez żelazo. Pani doktor kazała jej podawać 2 razy dziennie po 2 ml. Na forach czytałam że sporo dzieci nie toleruje ferrum leku. A jakie wy mieliście doświadczenia po podaniu żelaza?
      • bluemka78 Re: Ferrum lek 17.10.11, 14:06
        Przede wszystkim czy lekarka nie mówiła, zeby zacząć podawanie żelaza od małych ilości Np. Od 0,5ml? Może ja rozbolał brzuszek od takiego nagłego podania żelaza w dużej ilości.
        • kasia_sie Re: Ferrum lek 17.10.11, 14:20
          Lekarka nic mi nie powiedziała.
      • kasia_sie Re: Ferrum lek, skutki uboczne 18.10.11, 07:16
        Witam. Dzisiaj w nocy mała Marysia nie płakała, wczoraj w dzień mniej. Zobaczymy jak będzie dzisiaj. Jednak to raczej przez żelazo.
        • perd-ido Re: Ferrum lek, skutki uboczne 18.10.11, 22:10
          Moj akurat uwiebial Ferrum i tolerowal ten lek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka