Dodaj do ulubionych

odczulanie - jakie efekty?

30.10.11, 16:14
W listopadzie mamy podjąć decyzję na temat ewentualnego odczulania Syna. Syn jest uczulony na pyłki traw (to pół biedy, bo sezonowe) i na roztocza niestety. Uczulenie objawia się wiecznym katarem. I tylko katarem. Nie miewa łzawienia, zaczerwienionych oczu, kaszlu, wysypek. Natomiast na ten katar nie pomaga nic, lekarka proponuje więc odczulanie. Przyznam, że trochę się tego boje i zastanawiam się, czy to ma sens? Czytałam, że nieleczona alergia może prowadzić do astmy, pzrerabialiśmy to zresztą z Młodszym Synem, ale astma to musiałby być jakiś kaszel, czy z kataru też się może zrobić astma?
Proszę o wypowiedzi i porady
Obserwuj wątek
    • mamalgosia Re: odczulanie - jakie efekty? 30.10.11, 16:14
      aha, dodam że Syn ma 9 lat
    • dorek3 Re: odczulanie - jakie efekty? 31.10.11, 10:52
      Od września odczulam mojego 8-latka. Teraz na drzewa a od lutego na trawy. Metoda doustna. Ma stwierdzona astmę oskrzelową (wariant kaszlowy), od 5 lat jest na wziewach. Zrobię wszystko aby zredukować leki które dostaje i odczulanie jest chyba ostatnim pomysłem. Na razie jest świetnie tzn od września ma drugi katar i żadnych innych infekcji. A to ponoć "uboczny" skutek odczulania. Dotąd bardzo chorował.
      • katisza Re: odczulanie - jakie efekty? 31.10.11, 13:43
        u nas też lepiej .Syn ma 7 lat .odczulany w postaci iniekcji (alternaria ) już 2 rok .
        • panna.sarabella jak sie objawia wasze uczulenie na alternaria? 31.10.11, 14:26
          córka tez jest uczulona (bardzo) na alternaria, objawia sie atakami astmy.
          Obserwujecie sezonowość uczulenia? (alternaria pyli ponoć głównie w sierpniu) u nas ataki astmy mają miejsce głównie zimą, sporadycznie latem, jednak na pleśnie reaguje mocno - np. wyjście z klasą do leśniczówki skończyło się na pogotowiu, podobnie po wędzarni, po zjedzeniu kawałka sera pleśniowego i zbieraniu suchych liści - musieliśmy używać ventolinu.
      • mamalgosia Re: odczulanie - jakie efekty? 31.10.11, 14:49
        To u nas jest o wiele lepiej, Syn praktycznie nie choruje (dwie infekcje w zeszłym sezonie, obie zakończone bez antybiotyku)
      • mamalgosia odczulanie doustne 31.10.11, 14:50
        Nie słyszałam o tym. Czy jest możliwe, jeśli chodzi o roztocza?
        • dorek3 Re: odczulanie doustne 31.10.11, 15:05
          Taj, jest szczepionka Staloral 300. Niestety nie ma polskiego odpowiednika co podnosi koszty całej "imprezy"
          • mamalgosia Re: odczulanie doustne 31.10.11, 19:17
            a jaki to jest miej więcej koszt? Bo jak znam reakcje mojego Syna na iniekcje, to nie wiem, czy odczulanie jest w ogóle do przeprowadzeniasad
    • dorek3 Re: odczulanie - jakie efekty? 31.10.11, 15:06
      Z alergicznego nieżytu nosa może "zrobić" się astma. Ja bym odczulała.Czego się boisz?
      • mamalgosia Re: odczulanie - jakie efekty? 31.10.11, 19:18
        Boję się technicznych spraw - jak dostarczyć dziecko o konkretnej godzinie tyle razy do przychodni, jak to godzić z innymi obowiązkami. Wstrzasu anafilatycznego też
        • dorek3 Re: odczulanie - jakie efekty? 01.11.11, 11:58
          Dla mnie logistycznie tez byłoby to nie do wykonania. Nasza alergolożka stwierdziła poza tym że cała Europa odczula się już doustnie a u nas królują iniekcje ze względu na cenę (są refundowane). Ona zresztą ma juz wieloletnie doświadczenie w odczulaniu tą metodą. Nie napiszę ile kosztuje Staloral bo my używamy Perosallu-opakowanie początkowe mamy od początku i prawdopodobnie starczy jeszcze na miesiąc czyli będzie to koszt ok 170 zł/3 miesiące. Na jeden cykl trzeba będzie wykupić jeszcze jedno o najwyższym stężeniu (ok 120 zł). Niestety dla Ciebie Perosall nie ma roztoczy. Doustne odczulanie nie grozi wstrząsem anafilaktycznym w praktyce bo jednorazowo podajesz dużo mniejsze stężenia. U nas nic absolutnie się nie działo (jesteśmy obecnie na dawce podtrzymującej czyli maksymalnej 2 x w tygodniu)
          • katisza Re: odczulanie - jakie efekty? 01.11.11, 14:17
            ja chodzę do poradni już 2 rok .Pierwsze około 4 miesiące to były wizyty raz w tygodniu.Teraz raz w miesiącu .Ja też chciałam doustnie, ale moja alergolog nie ma w tym doświadczenia i nie bardzo chciała , więc zostałam przy iniekcjach .Jest to uciążliwe , ale czego się nie robi dla zdrowia dziecka smile
            Alternaria często prowadzą do astmy .Poza tym syn z tych chorujących .
            Przez te 2 lata widziałam dwa uboczne efekty u dzieci ( jeden podobny do ataku astmy , drugi dziecko zasłabło )Jednak w tych 2 przypadkach , nic zlego się nie stało .
            Biję się też , efektów , ale przestrzegam zasad i jestem czujna smile_
            pozdrawiam
            • mamalgosia Re: odczulanie - jakie efekty? 01.11.11, 18:22
              Zgadzam się - czego się nie robi dla dobra dziecka. Tylko ja najwyraźniej nie jestem przekonana, CO w naszej sytuacji jest dla jego dobra
          • mamalgosia Re: odczulanie - jakie efekty? 01.11.11, 18:21
            Popytam na następnej wizycie lekarskiej, ale właśnie logistycznie mnie to przeraża. Choć - jesli byłyby możliwe tylko iniekcje - to chyba także ze względu na to bym się nie zdecydowala
            • pasik Re: odczulanie - jakie efekty? 02.11.11, 12:54
              Pytałam się o doustne wiele razy, lektury do poduszki czytam na temat odczulania.
              . Lekarka w poradni alergo.pulmuno z olbrzymim doświadczeniem poleca jednak metodę zastrzykową.
              Będę teraz na wizycie spytam kolejnego lekarza bo dociekliwa jestem.

Co do czasu..najgorzej na początku bo co tydzień, później co 2, na końcu raz w miesiącu.
              Fajnie kiedy dziecko nie choruje, ale jeśli trafisz na termin przyjęcia szczepionki musisz się cofnąc do mniejszej dawki i przyjeżdżać częściej.
              W domu bałabym się że coś przeoczę...szczególnie że nie zawsze wyłapię chorobę.

Dorek wychodzi że płacę więcej za refundowaną iniekcyjne niż za doustną. I jak podajesz szczepionkę kiedy dziecko ma zp. oskrzeli lub anginę bo jestem ciekawa?

Co do wieku-myślę że czas najwyższy..bo czym dziecko starsze tym trudniej( dochodzą hormony, dorastanie) W tym roku mam plan zacząć z 5latką ( po wstrząsie anafilaktycznym)
              aaa to będzie wielka niewiadoma.
              Z synem są efekty..zdecydowanie mniej kataru, nie ma zapaleń oskrzeli.
              • dorek3 Re: odczulanie - jakie efekty? 02.11.11, 13:03
                Za mną 2 miesiące odczulania i nie było angin/zapaleń oskrzeli itp. W tym czasie była jedno podziębienie na początku i teraz. Przy poprzednim razie odstawiłam w ogóle na tydzień i lekarka mnie opierniczyła, że mam tylko nie zwiększać dawki. Teraz młody dostaje już tylko podtrzymująco więc dwa razy w tygodniu, ale pewnie jedno podanie teraz opuszczę.
                Generalnie są zalecenia aby odstawiać tylko w przypadku infekcji ostrych (z gorączką) i 7 dni po ustąpieniu tych objawów. W zależności od przerwy wracasz do ostatniej/połowy lub początku.

Po wstrząsie to ja bym na poważnie zastanowiła się nad doustną
                • pasik Re: odczulanie - jakie efekty? 02.11.11, 13:11
                  ach czyli podobnie jak przy zastrzykach.
                  Nie napisałam odczulam 2 rok...za chwilę w 3 wejdziemysmile
                  Co do młodej..zobaczymy co zadecydują lekarze, ja się tam nie upieram.
                  8 lis mam testy potem pewnie spirometria i decyzja.

Śmieję sie tylko że podpisałam cyrograf z przychodnią na dekadęsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka