Dodaj do ulubionych

może już było,ale ospa

27.11.11, 15:41
Witam. W sobotę u syna pojawiła się wysypka. Córka zachorowała na ospę dwa tygodnie temu,ale miała raptem kilka krostek i zero temperatury. Syna (9 lat) natomiast wysypało przeokropnie, i temperatura sięga chwilami aż do 39,5 stopni,do tego kaszel i ból gardła. To normalne,czy to powikłanie, czyli że ospa przeziębiona? Jutro oczywiście jedziemy do lekarza. Ale boję się,bo on jest słabiutki i bardzo ciężko znosi tą chorobę. Czy ewentualne powikłania zagrażają jego życiu? W necie doczytałam że powikłania,ospa przeziębiona,jest bardzo groźna.
Obserwuj wątek
    • myga Re: może już było,ale ospa 27.11.11, 15:50
      Zamow lepiej wizyte domowa, dziecko powinno lezec w lozku. To nie jest jeszcze powiklanie, ale przy tak ciezkiej formie choroby jezeli bedziesz go ciagac po przychodniach w listopadzie, powiklanie moze wystapic. Powiklaniem moze byc nawet zapalenie opon mozgowych.
      • czar_bajry Re: może już było,ale ospa 27.11.11, 15:57
        Każde dziecko przechodzi ospę inaczej, mój syn miał 5 krost i zero innych objawów a córki nie miały miejsca wolnego od krosty + temperatura i inne atrakcje.
        Połóż młodego do łózka, spędzaj gorączkę i smaruj krosty, dawaj dużo pić i trzymaj ciepło. Lekarza wezwij do domu a tak naprawdę to możesz z dzieckiem iść do lekarza dopiero na kontrolę, ospy się nie leczy tylko się ją przechodzi.
    • marta-zs Re: może już było,ale ospa 27.11.11, 16:09
      Boli go gardlo i kaszle, bo ma tam krosty. Zbijaj temperature i zasuszaj krosty te na ciele.
      Ja bym go narazie nie ciągneła do lekarza, bo tam moze cos złapać, a wtedy będą powikłania.
      • marta-zs Re: może już było,ale ospa 27.11.11, 16:13
        jak masz wodny roztwor fioletu to mozesz mu wypędzlować krosty w buzi i w gardle
        • czubata Re: może już było,ale ospa 27.11.11, 16:34
          OK. Dziękuję wam bardzo.
          • czubata Re: może już było,ale ospa 27.11.11, 16:35
            Rzeczywiście ma krosty w gardle aż. Dzięki jeszcze raz.
            • jak_matrioszka Re: może już było,ale ospa 27.11.11, 20:57
              Nie zwlekaj z lekarzem, przepisze lekarstwo na krosty wewnatrz (u nas w rodzinie ospa przelatywala wiosna-latem i przy tej okazji dowiedzialam sie ze te krostki moga byc wszedzie, a nie tylko tam gdzie da sie posmarowac (mam na mysli wnetrze czlowieka, tak doslownie).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka