Dodaj do ulubionych

nie wyrasta ząb

30.11.11, 20:37
Mojemu Synkowi (lat 6,5) pół roku temu wypadły dolne jedynki mleczne i na to miejsce wyrosły zęby stałe. Następnie wypadły mu górne jedynki, ale wyrosła stała tylko jedna. Działo się to w sierpniu, ta jedna górna jedynka jest już cała, duża i ładna, a tej drugiej ani widu ani słychu. czy ktoś miał podobnie?
Obserwuj wątek
    • 09.10.2001m Re: nie wyrasta ząb 30.11.11, 23:45
      na górną 2-kę u syna czekaliśmy cierpliwie rok, wyrosła smile
      • mamalgosia Re: nie wyrasta ząb 01.12.11, 08:37
        ale czy mleczak w tym miejscu wypadł wczesniej?
        • 09.10.2001m Re: nie wyrasta ząb 01.12.11, 09:55
          tak - rok od momentu wypadnięcia mleczaka
      • lillylive Re: nie wyrasta ząb 02.12.11, 06:52
        Spokojnie mojej 7latcce wypadły jedynki jedna wyrosła od razu druga po 7miesiącachsmile
        • mamalgosia Re: nie wyrasta ząb 02.12.11, 23:50
          uff
    • dorotakatarzyna Re: nie wyrasta ząb 01.12.11, 09:32
      U mojej córki od wypadnięcia górnych jedynek do wyrośnięcia nowych minął ponad rok. Jako że juz wcześniej miała robiony pantomogram, to sie nie martwiłam.
    • kaor Re: nie wyrasta ząb 01.12.11, 15:37
      mieliśmy podobnie ....czekaliśmy 1,5 roku na drugą jedynkę ...która niestety nie pokazała się....zrobiliśmy RTG i okazało się że ma nadliczbowego zęba który blokuje wyrżnięcie się prawidłowego zęba. W czerwcu mieliśmy zabieg i do tej pory zęba nie widać....ale idę do dentysty to pewnie zrobią mu rtg to się okaże co się dzieje...
      Kasia
      • mamalgosia Re: nie wyrasta ząb 02.12.11, 23:51
        a te nadliczbowe było widac?
    • jola_ep Re: nie wyrasta ząb 01.12.11, 21:44
      Czekaliśmy na dwójkę długo - na pewno ponad rok.
      Wcześniej miał pantogram, ze względu na nadliczbowe jedynki, które blokowały wyrastanie właściwych jedynek. Po usunięciu jedynki wyrosły dość sprawnie, gorzej z tą dwójką. Ortodonta nas pocieszała, że czasem czeka się nawet dłużej.

Pozdrawiam
      Jola
    • alpepe Re: nie wyrasta ząb 02.12.11, 10:48
      Moja chodziła bez jedynek przez ponad rok. rtg wykazał zęby stałe, więc czekaliśmy cierpliwie.
    • mruwa9 Re: nie wyrasta ząb 04.12.11, 11:49
      idz do stomatologa, warto wykonac zdjecie rtg tej okolicy i ocenic, czy zab w ogole jest obecny, czy jest w prawidlowym ulozeniu i czy nic mu nie przeszkadza w wyrznieciu.
      Tylko dentysta jest w stanie to ocenic, na podstawie zdjecia rtg (czasem kilku zdjec).
    • aniaurszula Re: nie wyrasta ząb 20.12.11, 22:44
      u mojej corki bylo podobnie, dolne zabki szybko urosly, gorne jedynki wypadly jedna za druga w ciagu tygodnia na poczatku czerwca, jedna zaczela pokazywac sie dosc szybko i ladnie rosla drugiej nie bylo widac dopiero po koniec sierpnia cos sie zaczynalo pojawiac przynajmniej corka twierdzila ze czuje zabka i pokazala sie we wrzesniu teraz juz ladnie urosla i ma rowne zabki
    • mamalgosia Re: nie wyrasta ząb 21.12.11, 09:50
      własnie wyrastasmile
    • marva Re: nie wyrasta ząb 21.12.11, 20:28
      Tak, u mjego syna jest podobnie. Ząb wypadł w maju i do dziś nie wyszedł stały. Lekarka kazała w zeszłym mies. zrobić prześwietlenie bo nie mogła go nawet wyczuć. Zrobiliśmy, okazało się, że ząb jest. Cos się wreszcie ruszyło bo od trzech tygodni ząb już niemalże widać, ale jakoś nie może się przebić, mam wrażenie, że stanął w miejscu. Także bywa i tak. Co najlepsze to ta druga jedynka u mojego syna jest juz dawno, wielka taka a obok wielka dziura bo nie ma ani jedynki ani dwójki smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka