Dodaj do ulubionych

Badanie moczu podczas kuracji furaginum

29.12.11, 22:13
Witam, córcia ma 2 lata. Jest w trakcie kuracji furaginum po przebytym zakażeniu układu moczowego i leczeniu antybiotykiem. Mamy zalecenie badania ogólnego moczu i posiewu od nefrologa- bez konieczności odstawienia tabletki i odczekania 2-3 dni. Może któraś z Was się orientuje o celowość takiego badania, czy furaginum nie zafałszuje wyników i będą one miarodajne? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • annie_laurie_starr Re: Badanie moczu podczas kuracji furaginum 29.12.11, 22:56
      Nie umiem odpowiedziec na temat celowosci takiego badania. U mojej corki wtedy 6 letniej raz pojawilo sie bialko w moczu. Lekarz kazal przeleczyc furaginum i w trakcie kuracji zrobic badanie moczu, a potem tydzien po jej zakonczeniu. W badaniu w trakcie kuracji nadal bylo bialko i mocz mial ciemniejszy kolor, natomiast po jej zakonczeniu wyniki byly super. Posiew natomiast robilismy tydzien po odstawieniu furaginum.
    • madziulec Re: Badanie moczu podczas kuracji furaginum 30.12.11, 22:38
      Zafalszuje i tyle.
      Ale ... robi sie badania by sprawdzic czy nic sie nie "wykluwa"
      • busia177 Do Madziulec 03.01.12, 17:16
        Witam, odebrałam wyniki i nie są zachwycające. Niepokojący jest odczyn: 7, krwinki białe 1-3, krwinki czerwone świeże i wyługowane 1-2 oraz liczne fosforany bezpostaciowe, nieliczny śluz, nieliczne bakterie, czekam teraz na wyniki posiewu. Co dalej? Antybiotyk czy zmiana furaginy na inny specyfik? Badanie usg wyszło w porządku, nie robiliśmy cystografii.
        • madziulec Re: Do Madziulec 03.01.12, 22:06
          Odczyn olej, w reguly nie nalezy sie nim przejmowac jak to robia niektore matki.

Bardziej pomartwilabym sie erytrocytami, ale jest ich relatywnie niewiele, wiec tu bym tylko sie zastanowila i ew. powtorzyla badanie.
          Sluz jest nieliczny, wiec spoko.

Tak naprawde wszystko jest w normie, ale jesli wychodzi to w trakcie podawania furaginy...
          Jaki jest stan ogolny dziecka?
          • busia177 Re: Do Madziulec 04.01.12, 07:30
            Dzięki za odpowiedź i za sugestie, dzisiaj zrobię badanie moczu.
            Mała jest w chwili obecnej "zdrowa", prawidłowo przybiera na wadze. Ma alergię pokarmową na mleko krowie. Ostatnio przebyła ZUM w połowie listopada 2011. Mało pije, ale staramy się ją poić jak najwięcej. To, co mnie martwi, to stale podwyższona (z przerwami) temperatura ciała (do 37,2).
            Pozdrawiam
            • madziulec Re: Do Madziulec 04.01.12, 17:22
              Te 37,2 moze cos oznaczac, ale nie jest to jakas tam strasznie podwyzszona tempereatura.
              Z drugiej strony - tak patrze i pamietam, ze moje dziecko mialo pierwszy grozny ZUM i goraczke 37,9 przez dokaldnie 2 godziny, a mnie chciano wywalic ze szpitala twierdzac, ze panikuje. Badania moczu wskazaly, ze jednak nie panikuje.

Powtorz badanie. Moze cos sie dziac, a moze byc wszystko w porzadku.
              Jest taki okres, ze ta podwyzszona temperatura moze byc pochodna kataru czy czegos, ale tez moze sie cos dziac. Lepiej sprawdzic
              • busia177 Do Madziulec 09.01.12, 21:52
                Badanie moczu powtórzone, parametry co do czerwonych i białych krwinek wyszły nam takie same,odczyn moczu 6, bez fosforanów.
                Córa od dwóch dni skarży się że jest jej "niedobrze" i pokazuje na prawą stronę brzucha, po boku. Badanie usg nic nie wykazało...Pediatra dzisiaj stwierdziła, że jak dla niej nic się nie dzieje, ale ja nie chcę tego tak zostawić. Powtarzać usg? W jakim kierunku diagnozować? Jakieś sugestie?
                • madziulec Re: Do Madziulec 09.01.12, 23:24
                  Wrzuc mi na maila dokaldne wyniki jakie wyszly.
                  Masz gg? Jesli tak, napisz mi tez na mailu numer, odezwe sie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka