Dodaj do ulubionych

wysięgowe zapal.uszu

23.04.12, 09:29
Nie wiem czy powinnam pytać na tym forum.
Syn często choruje-górne i dolne drogi oddechowe. Od kilku miesięcy po częstych katarach (przeważnie ropnych) pojawił się lekki niedosłuch spowodowany zbieraniem się płynów w uszach i ciśnieniem(dokładnie laryngolog to nazwał:przewlekłe wysięgowe zapalenie ucha środkowego).
Na razie syn dostał lekki odczulające i rozrzedzające wydzielinę (dodam że syn jest alergikiem). Jeśli to nie pomoże czeka go operacja uszu.
I tu moje pytanie. Czy ktoś był już w podobnej sytuacji? Czy udało Wam się wyleczyć uszy farmakologicznie czy jednak ta operacja to jest tylko kwestia czasu?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: wysięgowe zapal.uszu 23.04.12, 10:43
      chyba wysiękowe od sączenia...
      Pogooglaj tu lub na małym dziecku o drenach w uszach i popytaj się matek, które się w tych wątkach udzielały
      • chatka76 Re: wysięgowe zapal.uszu 23.04.12, 12:15
        My jesteśmy w trakcie leczenia - syn bierze Tonsipret (Bionorica) na obkurczenie migdałka bo powodem wysięku jest właśnie powiększony migdał. Jeśli sytuacja nie jest jakaś dramatyczna to myślę, że z powodzeniem da się ją opanować. Warto zdecydowanie ograniczyć cukier jeśli jest w diecie. U nas już jest poprawa. Powodzenia!
      • solaris31 Re: wysięgowe zapal.uszu 25.04.12, 21:16
        a po co od razu dreny, skoro zwykle przyczyną jest przerośnięty 3 migdał i jego usunięcie calkowicie rozwiąże problem?

forumka poniżej ma rację - mozna spróbowac obkurczania, ale jeśli przyczyną jest 3 migdał / co akurat można zbadać/, to zapisuj się w kolejce na zabieg, a w międzyczasie próbuj obkurczać migdała lekami. najwyżej zwolnisz komuś termin.

moim córkom wysięki i niedosłuchy przechodziły po zabiegu, no ale to było stwierdzone badaniami. nawrotów nie było. czasem przyczyny wysięków sa inne, ale to naprawdę mała grupa dzieci.

zbadaj dziecku 3 migdał.
        • solaris31 Re: wysięgowe zapal.uszu 25.04.12, 21:18
          miało byc poniżej, drzewko ustawiło powyżej wink w każdym razie, odnosiłam się dopostu Chatki wink

dodam jeszcze, że warto też wyłączyć mleko i jego przetwory. nawet jeśli dziecko nie jest uczulone, mleko powoduje zwiększenie śluzu w organizmie, a to idealna pożywka dla bakterii i nadkażeń.

• ashley36 Nam się udało lekami 26.04.12, 09:22
      Nam się udało lekami, właśnie wróciłam od laryngologa. Po dwóch tygodniach leczenia kolosalna poprawa, wysięk tylko na dnie - minimalny. A córka była zakwalifikowane przez wybitnego laryngologa - ordynatora - do zakładania drenów.
    • alin9 Re: wysięgowe zapal.uszu 26.04.12, 18:10
      Też pytam po co od razu dreny?!Jest tyle innych sposobów tylko laryngologowi/audiologowi musi się chcieć.Alergia jest jednym z czynników niekorzystnych.Ale do sedna.Owszem mam trzech alergików.Jedno wyszło bez cięcia(pomogły zabiegi);druga po wycięciu zdrowa jak ryba;trzecia pociecha przerabiała wszystko i nadal niewyleczona.Przypadki różne i brak regułysmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka