Dodaj do ulubionych

szczepienie na wirus rota

23.05.12, 10:47
mam problem,od 6 tygodni zastanawiam sie czy zaszczepic corke na rotawirusy. Zdania sa tak podzielone i na forach i u mnie w otoczeniu ze czlowiek glupieje. Mala za tydzien konczy 12tygodni i musze podjac decyzje,wiem ze nikt za mnie jej nie podejmie ale potrzebowalabym jakiejs porady . Czy ktos orientuje sie jakie sa wskazania i przeciwskazania? Wiem,ze szczepionka i tak nie chroni przed zachorowaniem ,a co jedynie zmniejsza objawy choroby i dziecko to lepiej znosi. Czy szczepilyscie swoje pociechy na rota? Ja zadecydowalam jak narazie ze na pneumokoki nie bede szczepic. Ogladalam ostatnio na yt dokument o powiklaniach po tej szczepionce i sie przerazilam. Prosze o porady. Z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • ata99 Re: szczepienie na wirus rota 23.05.12, 20:08
      Szczepionka na Rota jest doustna i z tego co pamiętam podać trzeba pierwszą dawkę dziecku przed ukończeniem 6 tygodni. Ja szczepiłam, nie żałuję. Mój syn obecnie 5,5 letni nie miał nigdy biegunki, a wymiotował 2 razy w życiu-pierwszy jak miał 4 lata. To oczywiście nie musi być zasługą szczepionki, bo jej działanie ochronne już podobno się skończyło, ale zawsze mogę pomyśleć, że kto wie?
      • gajonek Re: szczepienie na wirus rota 24.05.12, 13:43
        pierwsza szczepionke podaje sie przed ukonczeniem 12tygodnia zycia badz 6tygodni po pierwszym obowiazkowym szczepieniu. Rozmawialam z kuzynka ktora ma corke ktora przechodzila rotawirusy-2tygodnie spedzone w szpitalu, moj znajomy ma syna ktory tez byl z synem wszpitalu przez rotawirusy ale 3 dni chociazstwierdzil ze to nie taki straszne do przejscia bylo
    • 0wiolcia0 Re: szczepienie na wirus rota 24.05.12, 22:21
      Mój pierwszy syn ma 5lat, nie był szczepiony na rota, ciężko przechodzi takiego wirusa "wymiotno/biegunkowego" czasem żałowałam że go nie zaszczepiłam, być może lżej by to przechodził. Drugi syn ma 6 miesięcy miałam go szczepić, pytałam 2 pediatrów (jeden z przychodni, drugi z dużym doświadczeniem w prokocimiu) o opinię nt szczepionki, lekarka z ośrodka powiedziała, że mogę szczepić, ale nie jest powiedziane że uchroni to od wirusa i hospitalizacji, a pediatra ze szpitala nie polecała bo miała dużo złych doświadczeń z tą szczepionką i często powikłania po niej są, w efekcie nie zaszczepiłam syna.
      • gajonek Re: szczepienie na wirus rota 25.05.12, 10:55
        a wiesz moze jakie powiklania sa po takiej szczepionce? Zostalo mi 6 dni i musze podjac decyzje. Juz bylam praktycznie na tak, ale nie wiedzialam ze czesto sa jakies powiklania po niej.bede wdzieczna za opdowiedz
        • 0wiolcia0 Re: szczepienie na wirus rota 25.05.12, 11:14
          pani dr z prokocimia mówiła, że biegunki i wymioty łącznie z krwawieniem z przełyku, a jakie zdanie ma twój pediatra?
          • gajonek Re: szczepienie na wirus rota 25.05.12, 11:31
            nie uwierzysz, ale nic...tak wymijająco mi odpowiedziala ze w sumie mnie tylko zbyla. Na moje pytanie czy inni rodzice szczepia dostalam odpowiedz ze tak oczywiscie! A inni nie szczepia tylko dlatego, bo droga jest ta szczepionka....
    • 1mzeta Re: szczepienie na wirus rota 24.05.12, 23:20
      Mój szczepiony przeciwko pneumokokom, a na rota nie i nie zaszczepiłabym. Znacznie gorzej z dzieckiem może być przy pneumokokach niż przy infekcji rota.
      • gajonek Re: szczepienie na wirus rota 25.05.12, 10:56
        Boje sie szczepic przeciwko pneumokokom. Poza tym jezeli juz to najbardziej potrzebne to jest gdy dziecko idzie do zlobka badz przedszkola a moja mala przez najblizszy rok nie bedzie na pewno szla. Bedzie pod moja opieka. a z tego co wiem, po ukonczeniu roczku dziecko dostaje tylko jedna szczepionke a nie 3
    • a.n.i.a.78 Re: szczepienie na wirus rota 25.05.12, 08:57
      a ja szczepiłam i jestem zadowolina..mały dwa razy złapał wirusa, pierwszy raz go lekko czyściło prez dwa dni i naprawdę to dobrze znoiósł, a drugi raz miał jednego dnia gorączkę i pół dnia wymiotował i po popołudniu po drzemce przeszło jak ręką oddał..a myśmy się 5 dni mordowali i wymioty i biegunka..szczepionka w 100% nie uchroni, ale dziecko łatwiej przez wirusa przebrnie.
    • monikaa13 Re: szczepienie na wirus rota 25.05.12, 11:12
      Ja nie szczepiłam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka