zabeczka73 22.06.04, 09:01 Proszę Was o informację jakie badania należy zrobić 2 latkowi by wykluczyć cukrzycę i jakie są normy? zabeczka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiam1 Re: poziom cukru 22.06.04, 19:48 Norma we krwi na czczo to 60-100/110, a po jakimkolwiek posiłku nie powinno być więcej niż 200 (to już naprawdę górna granica i w ciągu 2 godzin po jedzeniu musi wrócić do normy). Dlatego jeśli chcesz zbadać dziecku poziom cukru, nie musisz czekać do rana, aby było na czczo - czasem każda godzina się liczy. Musisz jednak pamiętać, że przy badaniu na czczo poprzedniego dnia lepiej nie dawać dziecku od popołudnia za dużo słodyczy, mącznych potraw i innych, zawierających węglowodany, żeby rano wynik nie był zawyżony. Na pewno trzeba też zrobić badanie moczu (na obecność cukru i acetonu), jednak wydaje mi się, że przede wszystkim we krwi, bo w moczu cukier pokazuje się później. Jeżeli masz jakieś podejrzenia, obserwuj dziecko - czy dużo pije (tzn. naprawdę b.b.b.dużo) i b. dużo siusia, czy mocz ma dziwny zapach (można też nalać troszkę do płaskiego naczynka i zostawić do wyschnięcia - jeśli zrobi się klejąca skorupka albo inny lepki ślad, w moczu jest cukier). Zauważ też, czy dziecko nie zaczyna podsypiać i czy nie zmienił mu się apetyt - albo na bardzo duży, przy jednoczesnym chudnięciu, albo malutki. Jeżeli broń Boże podsypia, budzi się tylko na jedzenie i picie, to nie czekaj na badania, tylko jedź do szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
iperz Re: poziom cukru 22.06.04, 23:29 cukrzyca u dzieci to w ponad 99% cukrzyca typu 1 - bardzo burzliwie rozpoczynająca się. Typowe objawy to :chudnięcie pomimo wilczego apetytu, nadmierne picie, oddawanie dużej ilości moczu. Może pojawić się również (najczęściej)senność, bóle brzuszka, głowy, osłabienie, wymioty, dziwny "acetonowy" zapach z ust (jak zmywacz do paznokci) aż do utraty przytomności i śpiączki włącznie. Objawy rozwijają się w przeciagu kilku dni- tygodni, niekiedy bardzo gwałtownie. Wystarczy jeśli oznaczysz poziom cukru we krwi (w każdym laboratorium) Ale jeśli nie dostrzegasz w/w objawów prawdopodobieństwo jest niewielkie. Dlaczego chcesz wykluczyć cukrzycę -czy ktoś w rodzinie choruje na cukrzycę typu 1 . Jeśli tak możesz ewentualnie zrobić bardziej specjalistyczne badania (poziom przeciwciał) ale nie sądzę, że jest to konieczne Odpowiedz Link Zgłoś
zabeczka73 Re: poziom cukru 23.06.04, 08:00 Dziękuję bardzo za informacje. Mała pije niesamowite ilości i dużo sika. Ponieważ cukrzyca jest choroba cywilizacyjna, która - tak jak i alergie - bardzo się szerzy wśród dzieci - dla tak zwanego świętego spokoju chcę jej zbadać poziom cukru we krwi. zabeczka Odpowiedz Link Zgłoś
mysiam1 Re: poziom cukru 23.06.04, 08:35 Zrób badania choćby dla świętego spokoju. Czy mocz ma nietypowy zapach? Zobacz czy nie jest klejący po wyschnięciu. A czy mała nie ma ostatnio uporczywych infekcji, takich "banalnych" - gardła, układu moczowego, jakieś zmiany grzybiczne? Jest to jeden z objawów "wstępnych", których niestety nikt nie kojarzy z cukrzycą. Wszystkie mlodsze dzieci z cukrzycą, które spotkałam, właśnie tak zaczynały; mój synek także. Odpowiedz Link Zgłoś
zabeczka73 Re: poziom cukru 16.07.04, 13:51 Wyszło mojej małej 3,75 - robione na czczo. To chyba dobry wynik... zabeczka Odpowiedz Link Zgłoś