Dodaj do ulubionych

nadliczbowe zęby

21.08.12, 22:29
U syna który nie ukończył 9 lat pojawiły się nadliczbowe zęby stałe. Po zrobieniu prześwietlenia okazało się, że ma co najmniej 4 zawiązki więcej niż potrzeba. Na wierzchu są dopiero dwa, ale już deformują zgryz. Lekarze bezwzględnie zalecają usunięcie tych które wyszły a co do reszty są zdania podzielone. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie? Kiedy usuwać i czy wszystkie. Kiedy zakładać aparat , jeden ortodonta radzi już a drugi po wyrwaniu wszystkich nadliczbowych zębów.
Obserwuj wątek
    • jola_ep Re: nadliczbowe zęby 22.08.12, 11:18
      Myślę, że to zależy od indywidualnego przypadku.
      Mój syn miał dwie nadliczbowe górne jedynki. Tę widoczną usuwaliśmy, na drugą czekaliśmy, aż wyjdzie.
      W rezultacie młody miał dość dużą szparę między właściwymi jedynkami (ok. 4 mm) i zrotowane dwójki.
      Pierwsza ortodonta była za tym, aby już nosił aparat. Druga zaś stwiedziła, że i tak skończy się na stałym aparacie, więc można poczekać. Wybraliśmy tę drugą opcję. Orotodonta stwierdziła, że coś będzie wiadomo po wyjściu stałych czwórek, a na pewno po wyjściu trójek. Rzeczywiście, młodemu zęby ustawiły się z czasem idealnie smile Aparat okazał się zbędny.

Mój syn był akurat w okresie silnej dentofobii, więc trochę się obawiałam tego wyrywania. Chirurga mieliśmy poleconego przez ortodontę i rzeczywiście sprawił się fenomalnie smile Zero stresu.

Co aparatu, to zależy od jego celu. Wady typu ustawienie żuchwy (których naprawa wymaga przebudowania stawów) powinny być leczone przed zakończeniem wzrostu. Jednak najlepszym terminiem często jest dopiero skok wzrostowy. Z tym, że lekarze leczący na NFZ muszą zakończyć leczenie wcześniej (potem nie jest refundowane). Zaś przesunięcia zębów (np. w celu zlikwidowania szapr) lepiej jest zrobić za pomocą stałego aparatu.

Pozdrawiam
      Jola
    • mama-ola Re: nadliczbowe zęby 22.08.12, 11:41
      Moim zdaniem, lepiej usunąć. Nadliczbowe paluszki i rąk i nóg też się usuwa przecież. Generalnie anomalie są kłopotliwe.
      --
      Mama A. (7 lat) i M. (3 lata) i żona swego męża
    • mruwa9 Re: nadliczbowe zęby 22.08.12, 16:07
      znalezc MADREGO ortodonte, ktory zaplanuje i poprowadzi leczenie calosciowo. Oceni, ktore zeby sa do usuniecia , kiedy bedzie najlepszy na to moment oraz czy i jaki aparat ortodontyczny bedzie dobry.
      Sprawdz @, cos ci wysle.
    • przeciwcialo Re: nadliczbowe zęby 22.08.12, 18:37
      U mojego dziecka skończyło sie dwudniowym pobytem na oddziale chirurgii szczękowej i usunieciu pod narkoza dodatkowych zebów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka