11.12.12, 23:03
Witam. Moja prawie czteroletnia córka od 6 dni nie robi kupy. Byłyśmy u lekarza, dodam że mieszkamy w Szkocji i dostałyśmy lactulose. Podaję jej już dwa dni ale bez efektu. Widzę ze ją ciśnie ale nie chce zrobić. Jak długo mam czekać na efekty ? Może powinnam pójść znowu do lekarza ?
Obserwuj wątek
    • margarita-2 Re: zaparcia 12.12.12, 00:30
      Tez z tym walczylam na okraglo. Wieczny bol brzucha i zalegajace masy kalowe widoczne na usg. Ostatnio przestaly pomagac nam domowe sposoby (dzialaly jedynie winogrona rozowe), lactulosa podawana od niemal tygodnia nie dzialala juz zupelnie. Wybralam sie wiec do gastrologa. Ta zalecila zrobic malej lewatywe (musialam kupic plyn w aptece), zalecila odpowiednia dawke, zeby usunac zalegajace masy kalowe. No i ruszylo, zeszlo cale to dziadostwo az z krwia, jakims sluzem i nie wiem czym jeszcze. Bylam w szoku ile tego miescilo sie w dzieckusmile. Potem mala dostawala jakis forlax i dicoman - blonnik, a jak sie sytuacja ustabilizowala, pije teraz wspomagajaco tylko taka herbatke o nazwie "herbatka dla jelit" z rysunkiem misia na opakowaniu Herbapolu. Jest to mieszanina ziol typu kminek, melisa, cos tam jeszcze i po wydaleniu calej tej masy kalowej to wystarcza. Mala zalatwia sie co drugi dzien ale konsystencja jest normalna, plastyczna, a nie twarde jak kamien "owcze bobki" (sorki za wyrazenie). Polecam wizyte u gastrologa, nam pomogla taka konsultaja. Pozdrawiamsmile
      • marysiaola09 Re: zaparcia 12.12.12, 00:43
        Dzięki ale w tym dziwnym kraju tak prędko nie skierują nas do gastrologa.
        Muszę zaznaczyć że nam to się zdarzyło pierwszy raz, do tej pory nie było problemów.
        Córcia nie skarży się na bóle brzucha tylko a może aż zrobić nie może.
        • margarita-2 Re: zaparcia 12.12.12, 14:23
          No to sprobuj z winogronami rozowymi. Nam to jakis czas pomagalo; ja malej obieralam ze skory i wyjmowalam pestki. Fajnie dzialalo, natomiast ta herbatka tez fajnie reguluje trawienie. My taka kupujemy w aptece www.doz.pl/apteka/p46262-Herbatka_Dla_jelit_fix_Herbapol_Krakow_2_g_20_szt
          Lactuloza dziala z opoznieniem, wiec moze jeszcze cos zdzialasmile. Powodzenia!
          • m26mm Re: zaparcia 12.12.12, 17:01
            Ja bralam laktulosan w polsce , raz mi pomoglo a za kolejnym razem juz nie bo za duzo mi sie zebralo. Radze juz corke nie meczyc, bo to naprawde bardzo dlugo bez zalatwiania, zrobic lewatywe lub podac czopka glicerynowego. Nie sadze aby syrop pomogl, bo moglo sie tego duzo nazbierac od dolu. Ja sojej corce tez kiedys zrobilam, przez zaparcie nie mogla jesc, spac plakala, byla mlodsza. Wzielam wode z mydlem, gruszke do nosa dla niemowlakow i takim domowym sposobem mozna tez zrobic lewatywe. Mala po okolo 15 minutach oddala bardzo duzo, pozadnie zjadla i spala jak aniolek. Pozniej zapobiegalam. Dawac dziecku suszone sliwki, duzo wody, dodatkowo pomagajia priobiotyki - czyli tzw oslone jaka sie bierze przy antybiotyku, siemie lniane - kupic juz zmielone o wile lepsze w aptece jezeli jest taka mozliwosc, pic na czczo szklanke wody z sokiem z pol cytryny i miodem zrobione dzien wczesniej. Te rzeczy pomagaja w pracy jelit i tak zwanym poslizgu w jelitach.
            • m26mm Re: zaparcia 12.12.12, 17:08
              I jezeli dziecko faktycznie do dzisiaj nic nie zrobilo to niech sie pani nie zastanawia, u nas w polsce jak moja mala miala problem z zaparciem, zatwardzeniem, to lekarz powiedzial jak nie ma 3 dni to czopka, bo moze sie narobic. Ja bylam kiedys w irlandii i tez roznie z lekarzami bylo. Czesto konsultowalam sie z lekarzem polsce. Zrobic dziecku lewatywe albo dac czopka na wieczor niech sie dziecko juz nie meczy i porzadnie zalatwi.
              • marysiaola09 Re: zaparcia 13.12.12, 01:06
                Czopki nie pomagają, próbowałam już trzy razy. Córka nie narzeka na ból i śpi dobrze. Byłam z nią dzisiaj u lekarza i powiedział ze jak do piątku nic nie będzie to mam przyjść i da coś mocniejszego. Dzięki.
    • koralik12 Re: zaparcia 28.12.12, 09:13
      U san problem rozwiązało regularne podawanie prebiotyków. Codziennie dostaje dicoflor 30 i po 2 tygodniach problem sie rozwiązał. Bierze stale od kilku miesięcy. Widze same plusy, nie choruje na wirusówki jelitowe (takie co pół przedszkola potrafią wykosić) i skończył sie problem z zaparciami. Ale to raczej rada jak nie dopuscić do zaparć bo teraz potrzebujesz czegoś szybciej działajacego...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka