Dodaj do ulubionych

lek na bazie efedryny (psychotrop)na... chrząkanie

01.02.13, 19:47
Witajcie! mój problem poruszyłam w tym wątku :
forum.gazeta.pl/forum/w,577,142075181,142075181,pochrzakiwanie_przy_jedzeniu.html
Dzis dostałąm sie prywatnie do laryngologa z córcia (4 latka). Laryngologicznie czysta, uszka, nos, gardło w porządku. Krtań zaczerwieniona, ale to byc moze od nadmiernego wysiłku (mała głośno krzyczała przy badaniu już uszu i nosa, poza tym... od miesiaca chrząka, wiec podrazneinie jak najbardziej normalne).
Lekarka powiedziałą, ze przyczyny chrząkania brak, nic nie wskazuje na to, by działo sie cos neidobrego. Po takiiej diagnozie dostaąłm pastylki emskie, xyzal i ... syrop robiony z podanych skłądników.
Odwiedziałam 4 apteki. W każdej powiedziano mi, ze nie robią leku na bazie efedryny, bo to lek z grupy psychotropowych. Szczerze móiac, zgłupiałam. Leku nie wykupiłam, bo nie ma chetnego, kto by go zrobił, poza tym... już sama nie wiem, czy to nie ryzyko; jedna z farmeceutek złapała sie za głowę jak zobaczyła ten skladnik dla 4 letneiggo dziecka...
Już sama nie wiem co robić. OPytałąm o pozostały skład, co to jest. Pozostałe skąłdnieki nie budzą leku, bo to w dużej mierze syrop pini, ale... z domieszka tego psychotropu.
Boję sie podawać dziecku tego leku. Co byście radzili?? Wiem, ze niby powinnam słuchać lekarza a nie pani w aptece, ale trudno sie nie wystarszyć po takich kilku reakcjach farmaceutek...
co byście mi doradzili? A mała jak chrząkała, tak chrząka sad
Obserwuj wątek
    • frestre Re: lek na bazie efedryny (psychotrop)na... chrzą 01.02.13, 22:11
      wiem, że to zabrzmi dziwnie, bo co czytam to na wszelkie problemy piszą często-pasożyty....ale tak miał mojej koleżanki synek....pochrząkiwanie było min. objawem lamblii...

Nie mów o sobie źle....inni zrobia to znacznie lepiej wink
    • e-kasia27 Re: lek na bazie efedryny (psychotrop)na... chrzą 02.02.13, 10:35
      Efedryna bywa też składnikiem leków przeciwalergicznych.
      Stosowana jest przy nieżycie nosa, rozszerza oskrzela, dlatego była też stosowana do leczenia astmy.
      Osobiście bym tego dziecku nie dała i sama bym nie brała, bo ma liczne niepożądane działania uboczne.

Idź z dzieckiem do alergologa i poobserwuj, czy to chrząkanie nie pojawia się po jakimś konkretnym jedzeniu np. po mleku(nabiale).
    • mamb79 Re: lek na bazie efedryny (psychotrop)na... chrzą 02.02.13, 13:15
      Ja chyba bym jeszcze do innego lekarza podeszła... xyzal jest przeciwalergiczny,nic się po nim nie poprawia?
    • gemmavera Re: lek na bazie efedryny (psychotrop)na... chrzą 04.02.13, 21:50
      Ja bym sprawdziła obecność pasożytów i zastanowiła się, czy to chrząkanie nie jest po prostu tikiem.
      • aga_sama Re: lek na bazie efedryny (psychotrop)na... chrzą 08.02.13, 01:41
        No ja też bym odpuściła sprawę, w takim sensie, że wstrzymała się z działańiem na tydzień, może dłużej. W tym czasie poobserwuj córę, może chrząka tylko przy niektorych potrawach, ktore podrażniają gardło - wtedy masz alergię.
        Dla mnie to też wygląda na tik. Mój syn przez kilka tygodni bekał jak opętany, musiał brać leki na refluks. Po dłuższej obserwacji okazało się, że bekanie miało podłoże nerwicowe, rozładowywał w ten sposób napięcie i szukał uwagi. Poskutkowała zmiana otoczenia i rytuału posiłków.
    • solaris31 Re: lek na bazie efedryny (psychotrop)na... chrzą 08.02.13, 11:27
      efedryna to dośc popularny lek, ja dostawałam dla dzieci przy ostrzejszych infekcjach, i podawałam zgodnie z zaleceniami lekarza. żeby przedawkowac, dziecko czy dorosły musiałby wypic/zjeśc/ dużo większą dawkę niż przepisuje lekarz.

a co do pasożytów - zgadzam się, nie zaszkodzi sprawdzić. a nawet przeleczyć profilaktycznie, bo często wyniki nie są miarodajne.
    • zona_mi szklanapulapka2 09.02.13, 15:35
      Proszę zmniejszyć sygnaturkę do wysokości najwyżej 70 pikseli - ok. 4 wersów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka