Dodaj do ulubionych

tylko gorączka

02.03.13, 13:43
mój 2,5 latek wczoraj wieczorem zagorączkował 38,3. dostał na noc nurofen. po 8 godz. miał 37,5 i dostał kolejna dawkę. po kolejnych 8 godz temperatura utrzymywała się 37,6, dostał znowu nurofen. Na noc pewnie też podam. Poza tym nie wygląda żeby mu coś było ani na nic się nie skarży. Dzisiaj rano badany mocz - w normie. Żadnego kataru, kaszlu. Może ma odrobinę podkrążone oczy, poza tym nic nie zauważyłam.

Czy ktoś miał podobnie ze swoją pociechą.? Na razie czekam i staram się nie panikować, ale nie wiem, czy nie polecę do dyżurnej przychodni...
Obserwuj wątek
    • busia177 Re: tylko gorączka 02.03.13, 18:34
      Równo dwa tygodnie temu w taki sam sposób przebiegała u córki (3 lata) wirusówka. Na 4 dobę, po zniknięciu gorączki/podwyższonej temperatury pojawił się katar, który po kolejnych 3 dniach przeszedł w mokry kaszel. Nie doszło do zapalenia oskrzeli. Obserwuj synka, trzymam kciuki, by nic takiego się u Was nie wykluło. Pozdrawiam.
      • chwilka13 Re: tylko gorączka 02.03.13, 20:07
        dziękuję Ci.
        obserwuję Go; mam nadzieję, że ominie Go bokiem smile
        pozdrawiam
        • easyblue Re: tylko gorączka 02.03.13, 21:31
          Masa rzeczy mozę to być. Jak gorączka nie będzie mijała i dojdą inne objawy (np. męczliwość, senność, osowiałość) - do lekarza. Nie zaszkodzi też zrobić wcześniej badanie moczu.
          • alfa36 Re: tylko gorączka 16.03.13, 18:27
            Moj Młody (starysmile wlasciwie, bo ponad 7 letni) w nocy zagorączkował, rano miał już 38,6, potem spadło, potem wzrosło. W każdym razie przy 38,2 podałam jednak nurofen (młody mial dziś ważne towarzyskie wydarzenie sportowe, miałam chęć go zabrać.... rozpaczał bardzo.... ale w koncu nie pojechalismy). Może nie to, ze to tylko gorączka, bo ma jeszcze nos zapchany (zrobilam inhalacje z mucosolvanu), ale ta gorączka spadła po nurofenie i mija 8 godzina i nie wraca. I pytanie: do jakiej temp nie obnizacie gorączki? Sama staram się do 38,5 ale przy takiej gorączce młody wyglada źle i nie wiem, czy to jednak nie powinnam obniżac niższej temp. tak, jak zrobiłam dziś. A Wy jak robicie?
            • jola_ep Re: tylko gorączka 16.03.13, 18:46
              Od kiedy moje dzieciaki skończyły 3 lata to jak gorączka rośnie podaję herbatę z lipy (+ maliny, pyrosal i co tam mam dobrego). Dodatkowo robię okłady (na łydki i/lub czoło). Okłady dopiero na etapie ciepły rąk. Wcześniej opatulam kołderką - zgodnie z zapotrzebowaniem. I oczywiście dużo przytulam (nawet jak są obiektywnie duże).
              Zawsze sądziłam, że przy 39,5 podam coś od gorączki, ale takiej potrzeby nie było. A jak starsza zrobiłam się duża, mądra (jak na szkolne dziecko przystało) na propozycję pastylki gorąco zaprotestowała: ma być herbatka w termosie, okłady i dużo matczynej miłości big_grin

Przyznam, że do takiego postępowania natchnął mnie lekarz, który twierdził, że wirusówki (a szczególnie grypę) trzeba wyleżeć. Lipa i okłady umiejętnie stosowane nie tylko stabilizują gorączkę, ale dodatkowo działają usypiająco. Drugi powód to taki, że najbardziej obciążające dla organizmu są skoki gorączki (szczególnie szybki wzrost). Więc jeśli dawać już środki obniżające, to tak, aby tych skoków uniknąć. Moje dzieciaki gorączkowały szybko i wysoko, i trudno było utrzymać sztucznie obniżaną temperaturę.

Pozdrawiam
              Jola

• alfa36 Re: tylko gorączka 16.03.13, 20:05
                Jednak temp. rosnie. Dokładnie 8 godzin po podaniu nurofenu. Widac, tyle działała tabletka. O 19 miał już 37, teraz podejrzewam, ze koło 38. Wolałabym nie dawac tabletki, spróbuję okłady. Podpowiedzcie, proszę, jak je robić.
                • jola_ep Re: tylko gorączka 17.03.13, 12:08
                  Trochę za późno, ale napiszę, jak ja robię.
                  Nogi (łydki) owijam mokrą ściereczką (woda lekko ciepła i tak wystygnie zanim doniosę), potem na to ręcznik frotte (w oryginale najlepsza wełniana chusta), przykrywam cienkim kocykiem. Po 10 minutach zmiana, potem kolejna i można jeszcze jedną. Nogi muszą być ciepłe, inaczej nie robimy okładów.
                  Do tego ściera na czoło - bo przynosi ulgę.
                  Podobno dobre są okłady na wątrobę (info od pediatry).

Temperatura spada w ciągu godziny, nie więcej niż o jeden stopień.

do tego obowiązkowa herbatka z lipy (z dodatkiem np. pyroslu) w termosie. Nawodnienie jest bardzo ważne.

I oczywiście obserwować stan dziecka, bo jak mawiał mój znajomy lekarz: nic nie zastąpi matczynej czujności i intuicji.

Pozdrawiam
                  Jola
                  • alfa36 Re: tylko gorączka 17.03.13, 15:04
                    Dzięki. Moje dziecko w nocy miało 38,2 położyłam mokry okład na głowę, ale nie chciał... Rano temp nie miał, ale teraz systematcznie rosnie, już jest w okolicach 38. Póki co podaję tylko płyny, rosołu nie tknął. Poza tym młody ma po prostu zatkany nos i katar.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka