Dodaj do ulubionych

wysypka u 5 msc

22.10.13, 11:12
Od tygodnia moje dziecko ma wysypkę na brzuszku i suchą skórę. Pod kolanami jest najgorzej. Miał już podobnie jakieś 2 miesiące temu i zeszło szybko. Nic nie zmieniałam ostatnio, nie wiem już co mam jeść (karmię piersią), bo rezygnuję prawie z wszystkiego i to mleko już prawie żadnej wartości chyba nie ma. Ubranka piorę w płynie do prania dla dzieci, a ostatnio nawet w samej wodzie, a ta wysypka wcale się nie zmniejsza. Skąd to się może brac? Powoli chciałam zacząć podawac kaszke holle jaglana na wieczor, rozszerzac diete, ale nie chce pogorszyć stanu skory.
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: wysypka u 5 msc 22.10.13, 11:51
      jedz normalnie. twoja dieta nie ma wplywu na mleko.
      jedynie mozesz ograniczyc badz wykluczyc nabial z diety. tak poza nim - nie ma sensu. dieta matki karmiacej to mit.

moze nawracajaca wysypka byc efektem dotychczasowego proszku do prania, badz kosmeykow, ktorych uzywasz przy dziecku. zmien, odstaw i sprawdz jak bedzie.

jak wysypka jest na brzuchu - moze pampersy? sprobuj zmienic.
    • rulsanka Re: wysypka u 5 msc 22.10.13, 12:03
      Miejsce wysypki świadczy o alergii kontaktowej. Pranie w płynie dla dzieci często nie załatwia sprawy. Niestety wszelka chemia może uczulić. U nas sprawdzają się orzechy, bo starszy syn jest uczulony na wszystkie proszki.
      Płyny do kąpieli, mydła. Sama woda, jeśli dziecko często się kąpie, również może skórę wysuszyć. Czym smarujesz po kąpieli? Polecam zwykły olej słonecznikowy smile
      Na brzuszku rzeczywiście może być efekt pieluszek.
      Dietę sobie daruj, przy alergii pokarmowej dziecko ma przede wszystkim problemy pokarmowe.
      • lis-si Re: wysypka u 5 msc 22.10.13, 19:30
        Jakbym mogła sobie darować dietę to byłoby super, bo jestem już tym wykończona! Jak karmiłam pierwsze dziecko to jadłam wszystko i było wszystko ok, a teraz to jakaś masakra jest. Może macie rację i nie tutaj tkwi przyczyna, ale nie wiem skąd ta alergia kontaktowa - ostatnio piorę w samej wodzie, żeby sprawdzić czy będzie lepiej. Jeśli chodzi o pieluchy to chyba też nie o to chodzi, bo to nie przy samej pieluszce na brzuchu, ale aż pod szyję podchodzi. Najgorzej jest pod kolanami i dziś zauważyłam też przy lokciach.
        Może wypróbuję te orzechy. A czy kula do prania też zda egzamin?
        • rulsanka Re: wysypka u 5 msc 22.10.13, 20:42
          Odpuść dietę i jeśli nie będzie zmiany na gorzej, to wyluzuj.
          Nie napisałaś nic o kosmetykach do kąpieli i po kąpieli. Jak często i jak długo trwa kąpiel. Dzieci do 3 lat mają dużo delikatniejszą skórę, która łatwo się przesusza a przesuszona reaguje jak przy alergii. Dlatego natłuszczanie jest kwestią kluczową a myć najlepiej szybko i samą wodą.
    • e-kasia27 Re: wysypka u 5 msc 23.10.13, 00:57
      Nie słuchaj tych głupot, które Ci tu powypisywały specjalistki od siedmiu boleści.
      Zmiany u Twojego dziecka wyglądają na typowe zmiany alergiczne z powodu alergii pokarmowej.
      Nie rozszerzaj diety, zanim ich nie zlikwidujesz, bo potem będzie bardzo ciężko dojść, co uczula.
      Przenieś się na forum Alergie i poszukaj tam pod hasłem: Dieta przeciwalergiczna dla matki.
      • rulsanka Re: wysypka u 5 msc 23.10.13, 09:33
        Nie słuchaj ekasi, to alergooszołomka.
        • murwa.kac Re: wysypka u 5 msc 23.10.13, 19:32
          potwierdzam.
    • andzia25874 Re: wysypka u 5 msc 23.10.13, 21:01
      Moja corka dostala uczulenie tez na brzuszku od oliwki z Nivea potem zmienilam na mleczko do ciala z ziajki i przeszlosmile wiec moze uzywanie przez dluzszy czas tego samego kosmetyku tak wplywa?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka