Dodaj do ulubionych

Problem z kupa po odpieluchowaniu

29.01.14, 13:43
Witam! Moja 2 letnia córeczka mnej wiecej od poczatku roku zaczela sikać na nocniku. W zasadzie zdarzyła jej sie jedna moze dwie wpadki. To jezeli chodzi o siku, ale z kupa jest duzo gorzej. Moje dziecko nie wie gdzie ma sie załatwic, na nocnik nie chce, lub nie potrafi, w maitki nie chce , pieluchy juz nie chce nosic. W zasadzie robi w majteczki,ale widze jak to ja strsuje, czasem wstrzymuje i nie robi kilka dni. Jak zrobi w majtki to szuka powterdzenia ze nas nie zawiodła. Jak chce ja wysadzic na nocnik bo widze ze zaczyna robic to mowi idz sobie. Wiec nie przeszkadzam jej odwracam, sie i nie patrze. Nigdy nie robiłam nic na siłe, nie krzycze nie czepiam sie ogolnie ciesze sie jak zrobi kupe wszystko jedno gdzie. Mowie ze brzuszek teraz jest bardzo zadowolony i ze kazdy robi kupe. Nie pomaga. Kupiłam jej Laktuloze, pomaga tyle ze wogole robi, ale tez niechetnie i powstrzymuje tak długo jak sie da. Moze ktos ma jakis pomysł jak jej pomoc.
Obserwuj wątek
    • 1mzeta Re: Problem z kupa po odpieluchowaniu 29.01.14, 22:09
      Na muszli próbowałaś posadzić ? Mój do nocnika nie robił ( może ze 2-3 razy)- w gruncie rzeczy nie było z tym problemu żeby z nocnika korzystał ale z mojego lenistwa przekonałam go do muszli- bez nakładki- podziałało hasło w stylu "jak mama i tata" to poczuł się młody dorosły i bez problemu poszło. Spróbuj młodą czymś przekupić- czymś co lubi jeść, pić, robić albo mieć- u nas tik-taki podziałały- nie za dużo cukru i syfu w nich, 2 dni i efekt przyniosły- 2 tik-taki za zawołanie na kibelek. Powodzenia życzę smile
    • kurator30 Re: Problem z kupa po odpieluchowaniu 30.01.14, 09:25
      Probowałam ja przekupic nie da rady. Poza tym ona doskonale wie kiedy chce jej sie kupe tylko z jakis powodów nie chce jej zrobic na nocnik. Co do dorosłych form to odpada. Nie chce nawet siku zrobic i nie przemawia do niej fakt ze to takie dorosłe. Ona mowi ze to jej nocnik a to mój (tak mowi na toaletesmile ). Poki co nie zmuszam do siadania na ubikacji, kupiłam jej nakładke ale to nic nie działa. Mała ja zdejumje z ubikacji i kładzie na nocnikusmile Jak robi kupe to sie chowa a jak ktos probuje do niej podejsc to mowi idz sobie, jak juz skonczy to mowi zrobiłam kupsona zmien mi majteczki. Nie chce jej mowic ze to nieładnie itp. bo znowu sie zatnie i wogole nie bedzie robiła. Mała sie bardzo stara i jak jej sie chce kupe to siada czesto na nocnik ale jakos nie moze sie przełamac i w koncu i tak kupa laduje w majtkach. Raz jej sie udało zrobic na nocnik, bardzo ja chwaliłam i tata ja chwalił. Myslałam ze jak nocnik bedzie stał w łazience a ja sie np. odwroce to jej bedzie łatwiej, ale to zadziałało tylko raz. Pozniej miała przestoj ok 4 dni i od tego czasu kupa jest w majtkach. I to jeszcze po syropie.
    • afrodytka82 Re: Problem z kupa po odpieluchowaniu 30.01.14, 11:24
      Moja córka odpieluchowana gdy miała 2l.4m-ce ale tylko z siku. Co do kupy nie chciała się za nic przekonać. Był ryk,histeria itp. bo ona nie zrobi ani na nocnik ani na ubikacje. Więc do robienia kupy zakładałam jej pieluchę. Wiedziała kiedy się jej chce i wołała,że mam jej dać pieluszke. Jak w końcu próbowałam ja tego oduczyć i nie dałam pieluchy,to potrafiła nie robic kupy kilka dni. Więc poprostu odpuściłam. Trwało to równy rok. Sama dorosła do tego,że chce robic kupę na ubikacje.
      Nie truj swojego dziecka jakimiś nie potrzebnymi syropkami itp. bo to nic nie da ! Daj jej czas! Ew. żeby nie szkoda było majtekwink to naucz ją robić w pieluche i już. Jestem przekonana,że w końcu sama zdecyduje kiedy będzie chciała inaczej. Nie ma co się stresować. Przecież nie zostanie jej tak na zawsze. Ma dopiero 2 lata !
      Swoja drogą sami się rodzice nakręcaja takimi sytuacjami,bo np. inne dziecko juz dawno sika,robi kupe na nocnik czy ubikacje a moje jeszcze nie. I co z tego sie pytam? Niech sobie robi nawet w wieku 6 m-cy. Słyszałam o takich przypadkach ale to już są moim zdaniem jakieś chore ambicje rodziców.....
      • kurator30 Re: Problem z kupa po odpieluchowaniu 31.01.14, 14:20
        Moje dziecko nie chce byc dotykane kiedy robi kupe, w pieluszce WOGOLE nie chce chodzic, zakładam ja tylko na noc albo na drzemke. Mała jak robi kupe to ucieka chowa sie mowi zostaw mnie nie podchodz itp. Syrop dałam jej bo w zaden inny sposób nie mogła sie załatwic. Czasem jak miała problem dawałm jej rodzynki albo miete i to pomagało, a teraz ani jabłka ani buraki, ani mieta, ani cwiczenia NIC. Sama wiem jak to jest jak nie mozna sie z jakis powodów załatwic wiec wybrałam mniejsze zło i dałam jej syrop.
        • kurator30 Re: Problem z kupa po odpieluchowaniu 31.01.14, 14:23
          Chciałam jeszcze dodać, ze dla mnie ta kupa w majtkach to absolutnie zaden problem. Problemem jest dla mnie to ze córka zacieał sie na kupe i nie chce wogole robic, a jak robi to widac ze to dla niej stresujace,i to mnie w głównej mierze niepokoii. Wole zeby waliła sobie kupke spokojnie w majtki a nie stresowała sie jakby to przynajmniej matura była.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka