Dodaj do ulubionych

skąd ta gorączka...

06.02.14, 11:48
Hej mój synek ma prawie 2 latka byliśmy dziś u lekarza bo od wczoraj gorączkuje do 39stopni... oprócz tego dziś zwymiotował raz żółcią bo nie miał nic w żołądku drugi raz zwrócił herbatę... ogólnie jest marudny płacze nie chce jeść...jest strasznie rozpalony a teraz ma zaledwie 37... jest senny apatyczny ma dreszcze ale lekarz nic nie stwierdził gardło czyste uszy w porządku więc mamy tylko zbijać temperaturę myślałam że może to zęby ale dziąsła nie są nawet zaczerwienione choć strasznie się ślini lekarka "zwaliła" na pogodę czuje się strasznie bezradna szczególnie że nie wiem co mu jest...
Obserwuj wątek
    • kawka74 Re: skąd ta gorączka... 06.02.14, 12:40
      Może to rotawirus (albo inne podobne)?
      A badanie moczu robione? Czasem taką gorączką ni stąd, ni zowąd objawiają się infekcje układu moczowego.
    • wro-tka Re: skąd ta gorączka... 06.02.14, 12:51
      przygotuj się, jeszcze wiele niezidentyfikowanych infekcji Cię czeka.

obstawiłabym też wirusa, rota.
      nawadniaj, wysoką gorączkę zbijaj.
    • kosa.bar Re: skąd ta gorączka... 06.02.14, 13:06
      To może być jakikolwiek wirus, może dopiero coś się rozwijać. Spokojnie, gorączkuje dopiero od wczoraj.
    • budzik11 Re: skąd ta gorączka... 06.02.14, 13:37
      Gorączka to objaw walki organizmu z infekcją. Nie ma na razie innych objawów, to znaczy że organizm wygrywa i nie pozwala rozwinąć się chorobie. Jak dojdą objawy, to znaczy że infekcja się rozwinęła i dziecko zachorowało. Ale równie dobrze może skończyć się gorączka i dziecko będzie jak nowe. Zwykle taka przepychanka trwa 2-3 dni, potem się wyjaśnia - albo dziecko chore, albo zdrowe jak rydz. Wiele jeszcze takich akcji przed tobą.
      Swoja drogą nie zbijaj gorączki niższej niż 38,5st, bo w wysokiej temp gorzej mnożą się wirusy i bakterie - po to ona jest.
    • paulinus2001 Re: skąd ta gorączka... 06.02.14, 13:38
      Polecam zrobić CRP, będziesz miała pewność że to infekcja wirusowa. Mój miał kiedyś prawie tydzień gorączki tez skakała od prawie 40 stopni spadała do stanu podgorączkowego. Jednego dnia myśleliśmy że już zdrów, a następnego znowu dziecko tylko spało i gorączka. Taki wirus go jakiś dopadł.
      • agooo Re: skąd ta gorączka... 06.02.14, 13:50
        Na zęby to moze byc troszke za wysoka temperatura, jak bedzie sie utrzymywala kilka dni koniecznie zrob badanie moczu !

Skoro w buzi czysto więc zadne zapalenie jamy ustnej tez to nie jest, a trzydniowke mialo?
        Może to byc jakis paskudny wirus, przeciez mnustwo sie tego mnozy wokół.

Zbijaj gorączkę i dawaj duzo picia, zeby sie nie odwodnil.
    • agooo Re: skąd ta gorączka... 06.02.14, 13:53
      U nas dobrze dziala Nurofen , moze byc ten Nurofen forte jest w mniejszej dawce , on dziala tez w gorączce pochodzenia wirusowego, ładnie zbija gorączke.
      • bbuziaczekk Re: skąd ta gorączka... 06.02.14, 14:03
        Zwykly wirus.
        Moje dzieci nieraz miały tylko sama goraczke i nic więcej.
        Czasem tylko 1 dzień czasem i samo przechodzilo.
        Zbijanie goraczki i nawadnianie. Tyle ci pozostaje na razie.
        • mamaakka Re: skąd ta gorączka... 06.02.14, 15:34
          no podajemy właśnie nurofen forte lub czopki w razie wymiotów jutro mocz do badania narazie gorączka spadła zjadł talerz lekkiej zupy pije chętnie zaczyna dokazywać więc jest lepiej
          • mamatin Re: skąd ta gorączka... 06.02.14, 17:40
            tak jak pisala poprzedniczka, zbadaj mocz.
          • 0wiolcia0 Re: skąd ta gorączka... 09.02.14, 21:58
            i jak synek?
    • klubgogo Re: skąd ta gorączka... 06.02.14, 19:24
      Help!!!! Czy jak dziecko choruje, to jedynymi objawami mają być kaszel i czerwone gardło? Litości, co to za koszmarne ograniczenie, albo zęby, albo infekcja dróg oddechowych. Dziecko może mieć grypę żołądkową i zaraz ci się odwodni, przy grypie goraczka jest typowym zjawiskiem. Gorączka i wymioty towarzyszą tez silnemu odkłębuszkowemu zapaleniu nerek. A do tego musisz zmienić durną lekarkę.
    • aniasa1 Re: skąd ta gorączka... 07.02.14, 16:03
      trzydniowka?
      syn kolezanki goroczkowal wysoko 4 dni i koniec. taki wirus. obserwuj
      • jolsoko Re: skąd ta gorączka... 10.02.14, 13:56
        Myślę, że lepiej nie czekać tak długo tylko wybrać się jak najszybciej z wizytą do sprawdzonego lekarza. Może to tylko wirus a może coś poważniejszego, nie ma sensu ryzykować.
        • mamaakka Re: skąd ta gorączka... 19.02.14, 14:16
          mocz jest ok synkowi przeszło w trzeciej dobie ale to jednak był ząbsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka