Dodaj do ulubionych

złogi w lewej nerce u dziecka

23.04.14, 15:10
syn w sierpniu skończy 7 lat przypadkowo podczas pobytu w szpitalu wykryto w usg złogi o to opis.
nerka prawa o długości 7,5cm z zachowanym zróżnicowaniem korowo-rdzeniowym, bez zastoju i złogów.
nerka lewa o dł. 7,5cm z zachowani......, bez zastoju , W rzucie sklepienia kielicha środkowego widoczne skupisko hyperechogenicznych ognisk (złogi)

nic mi nie powiedziano tylko kazno zapisac się za 4 miesiące na usg w razie bólów przyspieszyć.
dodam że syn miewa mdłości po jedzeniu czy podczas przechodzi po wypiciu wody.
czasem miał bóle brzucha czuł duze przepełnienie. puki nie dowiedziałam się o kamieniach nie wiązałam tych objawów i teraz nie wiem czy one mają związek.

co oznacza ten opis i jak postępować, czy zapisać się do jakiegoś specjalisty. i jecze jedno pytanie co moze oznaczać mały rozmiar nerek u dzieka
Obserwuj wątek
    • blueluna Re: złogi w lewej nerce u dziecka 23.04.14, 20:53
      Przede wszystkim zrób dziecku badania, poproś pediatrę o skierowanie albo zrób sama - sprawdź z krwi poziom wapnia i fosforu a najlepiej cały jonogram, poziom wit. D (25(OH)D3.). z moczu - wydalanie w dobowej zbiórce moczu kreatyniny, wapnia, fosforu. Oraz badanie ogólne moczu.

Powstawanie złogów w nerkach najczęściej związane jest z zaburzoną gospodarką/wydalaniem przez nerki pewnych składników mineralnych (czasem jest to wypadowa większej ilości czynników - zbyt małej ilości wypijanych płynów, nadmiarem syntentycznej wit c spożywanej przez dziecko, etc).
      Zanim pójdziesz do lekarza (odnośnie złogów to nefrolog się uśmiecha) dobrze by było abyś miała te wyniki w ręku.

Nie wiem skąd jesteś ale w Warszawie oddziałem specjalizującym się w takich przypadkach jest oddział nefrologii i pediatrii w szpitalu na Szaserów. Jeśli jesteś z Warszawy lub okolic - zapisz się tam koniecznie.
      Jeśli wyjdzie problem z gospodarką wapniowo - fosforanową bardzo polecam dr. Rowińską. To specjalistka od takich zaburzeń. Przyjmuje prywatnie tutaj: www.vivamed.com.pl/ Pisze na stronce jakie wyniki trzeba mieć na pierwszą wizytę.

Przy zaistnieniu złogów/kamieni w nerkach ważne jest by się nimi zająć - ale najważniejsze to znaleźć przyczynę i ją wyeliminować.
      Podstawą profilaktyki jest pilnowanie by dziecko dużo piło. Jakiekolwiek nie sa to złogi - zwiększenie ilości moczu jest bardzo wskazane.
      Ale koniecznie trzeba sprawdzić te rzeczy o których pisałam wyżej.
      Tym bardziej że Twoje dziecko ma objawy które mogą wskazywać na choćby hiperkalcemię.
      • ywkaaa Re: złogi w lewej nerce u dziecka 25.04.14, 11:15
        u nas też genetycznie bo ja mam piasek w nerkach a ojciec, wujek i dziadek mieli kamicę nerkową.
        syn nie pił co prawda tyle ile powinien od kiedy zaczął mieć bóle głowy i wymioty. ma zdiagnozowaną migrenę z aurą.

w szpitalu miał robione badania o to wyniki:
        # wapń całkowity w surowicy:10,7 mg/dl (8,8- 10,6)
        #fosforan nieog. w surowicy 4,61 mg/dl (4,0-7.0)
        #potas w surowicy 4,93 mmol/l (3,1-5,0)
        #sód w surowicy 136,8 mmol/l (135-145)
        #kreatynina 0,40 (0,26-0,70)
        MOCZ BADANIE OGÓLNE:
        #ciężar właściwy:1.030 (1,010-1,025)
        #ph moczu 6,5
        #inne w normie

jesteśmy z okolic Torunia.
        • ywkaaa Re: złogi w lewej nerce u dziecka 25.04.14, 11:20
          a jeszcze taki pyt. co oznacza DHEA-s wynik wyszedł <3.00 ug/dl (10,7-78,5)
          • blueluna Re: złogi w lewej nerce u dziecka 25.04.14, 18:57
            Wapń jest za wysoki, nie dużo, ale warto pamiętać że jest to wysokość zmienna, możliwe że bywa i sporo więcej. Tym bardziej ważne jest oznaczenie ilości wydalanego wapnia z moczem, w dobowej zbiórce moczu. Skoro wyłazi poza normę to wymaga to już wyjasnienia - tym bardziej przy obecności złogów w nerce.

Wynik DHEA-s - jeśli podane normy są dla dziecka w tym wieku - oznacza że Twój syn ma niedobory pewnych hormonów produkowanych głównie przez nadnercza.
            Ale - nie wiem czy te normy są dziecięce, koniecznie się upewnij, bo u dzieci naturalne jest że poziom tych hormonów jest o wiele niższy niż u dorosłych.
            Nie wiem jak to było oznaczane.
            Mnie już nie raz wystraszyli kosmicznie takimi wynikami, gdzie niby wiedzieli że badanie robią dziecku ale normy podawali dla dorosłych. Nawet w Centrum Zdrowia Dziecka mnie kiedyś tak o zawał przyprawili wink
            Musisz te wyniki pokazać lekarzowi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka