Dodaj do ulubionych

Atropina a gorączka.

13.09.04, 19:24

Obserwuj wątek
    • kin2 Re: Atropina a gorączka. 13.09.04, 19:27
      za szybko enter.
      ale do rzeczy, czy po badaniu wzroku (0 12 zapuszczone kropelki atropiny) mogła
      wystąpić wieczorem gorączka?
      dziś był słoneczny dzień Kubuś bawił się popołudniu na dworze a o 17 nagle
      dostał wysokiej gorączki, już od 18 śpi, czoło ma chłodne ale trochę się
      niepokoję
      może ktoś miał podobnie
      dziękuję za wszelkie informacje
      pozdrawiam

>
      • katarzynamroz Re: Atropina a gorączka. 14.09.04, 10:01
        moje dziecko kiedy dostało pierwszą kropelkę atropiny do oczu ( miałam podawać
        5 dni ) zrobiło się koloru buraka na twarzy, była rozpalona jak ogień, a
        dodatkowo zaczeła tracić przytomność, przelewała mi się przez ręce i wszystko w
        ciągu 10 minut. Wezwałam pogotowie, zabrali nas do szpitala i obserwowali małą
        troszkę (serce itp. )Powiedziano mi,że 1 osoba na 1000 ma uczulenie na
        atropinę. Dodam,że małej tak się rozszerzyły źrenice, że po jednej kropelce
        atropiny miała zbadany wzrok...

Pozdrawiam
        • aniask_mama Re: Atropina a gorączka. 14.09.04, 11:06
          katarzynamroz napisała:

> moje dziecko kiedy dostało pierwszą kropelkę atropiny do oczu ( miałam
          podawać
          > 5 dni ) zrobiło się koloru buraka na twarzy, była rozpalona jak ogień, a
          > dodatkowo zaczeła tracić przytomność, przelewała mi się przez ręce i wszystko
          w
          >
          > ciągu 10 minut. Wezwałam pogotowie, zabrali nas do szpitala i obserwowali
          małą
          > troszkę (serce itp. )Powiedziano mi,że 1 osoba na 1000 ma uczulenie na
          > atropinę. Dodam,że małej tak się rozszerzyły źrenice, że po jednej kropelce
          > atropiny miała zbadany wzrok...
          >
          > Pozdrawiam

No to jesteśmy już 2 (witaj w klubie), u nie te same objawy, ale gorączki niet
          • kin2 Re: Atropina a gorączka. 16.09.04, 12:11
            dziękuję za odpowiedzi.
            we wtorek też miał gorączkę, a wczoraj na szczęście już nie. Powiązałam to z
            atropiną ale może to były ząbki, sama nie wiem.
            pozdr.
            • iza_luiza Re: Atropina a gorączka. 16.09.04, 12:30
              Ja jestem uczulona na atropinę. Kiedy byłam mała zawsze po podaniu puchłam,
              dostawałam gorączki, dusiłam się. Lekarz kazał zaprzestać bo to bardzo
              niebezpieczne, objawy się nasilały i mogło się to skończyć tragicznie sad
              • beba2 Re: Atropina a gorączka. 16.09.04, 13:11
                Atropa belladonna , czyli wilcza jagoda zawiera między innymi atropinę.
                uczulenie uczuleniem, ale tym sie mozna smiertelnie zatruć.
                Objawami zatrucia atropiną ( spożytą), to:
                - rozszerzenie źrenic
                - suchość błon śluzowych
                - wysoka gorączka o nieregularnym przebiegu
                - wyczerpanie
                - silne majaczenia z napadami wścieklości i halucynacjami.
                - kurcze
                - twarz jest przekrwiona, mogą wystąpić drgawki i gorący pot ( zwłaszcza w
                obrębie twarzy).
                • tyska_edziecko Re: Atropina a gorączka. 17.09.04, 09:23
                  Kiedy miałam zapuszczac córce atropinę do oczu, lekarz powiedział, że jeśli
                  wystąpi gorączka mam do niego NATYCHMIAST zadzwonić i zaprzestać podawania
                  kropli. Rozmawiałaś o tym z okulistą?
                  • kin2 Re: Atropina a gorączka. 17.09.04, 09:48
                    niestety nie wpadłam na to, ale nie zapuszczałam kropli sama tylko miała to
                    jednorazowo zrobione w szpitalu. Zapytam pediatry.Dzięki
                    • kin2 Re: niestety to angina 18.09.04, 11:02
                      może ktoś ma domowe wypróbowane sposoby jak pomóc dziecku????????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka