kin2 Re: Atropina a gorączka. 13.09.04, 19:27 za szybko enter. ale do rzeczy, czy po badaniu wzroku (0 12 zapuszczone kropelki atropiny) mogła wystąpić wieczorem gorączka? dziś był słoneczny dzień Kubuś bawił się popołudniu na dworze a o 17 nagle dostał wysokiej gorączki, już od 18 śpi, czoło ma chłodne ale trochę się niepokoję może ktoś miał podobnie dziękuję za wszelkie informacje pozdrawiam > Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynamroz Re: Atropina a gorączka. 14.09.04, 10:01 moje dziecko kiedy dostało pierwszą kropelkę atropiny do oczu ( miałam podawać 5 dni ) zrobiło się koloru buraka na twarzy, była rozpalona jak ogień, a dodatkowo zaczeła tracić przytomność, przelewała mi się przez ręce i wszystko w ciągu 10 minut. Wezwałam pogotowie, zabrali nas do szpitala i obserwowali małą troszkę (serce itp. )Powiedziano mi,że 1 osoba na 1000 ma uczulenie na atropinę. Dodam,że małej tak się rozszerzyły źrenice, że po jednej kropelce atropiny miała zbadany wzrok... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aniask_mama Re: Atropina a gorączka. 14.09.04, 11:06 katarzynamroz napisała: > moje dziecko kiedy dostało pierwszą kropelkę atropiny do oczu ( miałam podawać > 5 dni ) zrobiło się koloru buraka na twarzy, była rozpalona jak ogień, a > dodatkowo zaczeła tracić przytomność, przelewała mi się przez ręce i wszystko w > > ciągu 10 minut. Wezwałam pogotowie, zabrali nas do szpitala i obserwowali małą > troszkę (serce itp. )Powiedziano mi,że 1 osoba na 1000 ma uczulenie na > atropinę. Dodam,że małej tak się rozszerzyły źrenice, że po jednej kropelce > atropiny miała zbadany wzrok... > > Pozdrawiam No to jesteśmy już 2 (witaj w klubie), u nie te same objawy, ale gorączki niet Odpowiedz Link Zgłoś
kin2 Re: Atropina a gorączka. 16.09.04, 12:11 dziękuję za odpowiedzi. we wtorek też miał gorączkę, a wczoraj na szczęście już nie. Powiązałam to z atropiną ale może to były ząbki, sama nie wiem. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
iza_luiza Re: Atropina a gorączka. 16.09.04, 12:30 Ja jestem uczulona na atropinę. Kiedy byłam mała zawsze po podaniu puchłam, dostawałam gorączki, dusiłam się. Lekarz kazał zaprzestać bo to bardzo niebezpieczne, objawy się nasilały i mogło się to skończyć tragicznie Odpowiedz Link Zgłoś
beba2 Re: Atropina a gorączka. 16.09.04, 13:11 Atropa belladonna , czyli wilcza jagoda zawiera między innymi atropinę. uczulenie uczuleniem, ale tym sie mozna smiertelnie zatruć. Objawami zatrucia atropiną ( spożytą), to: - rozszerzenie źrenic - suchość błon śluzowych - wysoka gorączka o nieregularnym przebiegu - wyczerpanie - silne majaczenia z napadami wścieklości i halucynacjami. - kurcze - twarz jest przekrwiona, mogą wystąpić drgawki i gorący pot ( zwłaszcza w obrębie twarzy). Odpowiedz Link Zgłoś
tyska_edziecko Re: Atropina a gorączka. 17.09.04, 09:23 Kiedy miałam zapuszczac córce atropinę do oczu, lekarz powiedział, że jeśli wystąpi gorączka mam do niego NATYCHMIAST zadzwonić i zaprzestać podawania kropli. Rozmawiałaś o tym z okulistą? Odpowiedz Link Zgłoś
kin2 Re: Atropina a gorączka. 17.09.04, 09:48 niestety nie wpadłam na to, ale nie zapuszczałam kropli sama tylko miała to jednorazowo zrobione w szpitalu. Zapytam pediatry.Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
kin2 Re: niestety to angina 18.09.04, 11:02 może ktoś ma domowe wypróbowane sposoby jak pomóc dziecku???????? Odpowiedz Link Zgłoś