Dodaj do ulubionych

ferrytyna:(

04.08.16, 19:14
Hej! Mam dwulatka,niejadka,który jeszcze jest na piersi. Zrobiłam dzisiaj mu profilaktycznie morfologie i ferrytyne. Morfologia w normie zaś ferrytyna dramatsad norma od 30 a synek ma 10sad Najbardziej w szoku jestem dlatego że kiedys nie wiedzialam ze jest cos takiego jak badanie poziomu ferrytyny!a to oznacza że nie wiedzialabym że synek ma takie niedoborysad Oczywiście wiem jak wzbogacać dietę w żelazo tylko że przy niejadku jest ciężko;/ sprobuje raczej żelazo przemyć w piciu. Mam zamiar kupic sok z pokrzywy i melase trzcinową bo podobno świetnie to dziala. Pytanie dlaczego morfologia jest dobra a ferrytyna ma tak niski poziom?co to oznacza? Bo wg morfologi anemii brak... Ktoś się spotkał z taką sytuacja?
Obserwuj wątek
    • melancho_lia Re: ferrytyna:( 04.08.16, 20:19
      Ja tak mam tyle ze u siebie. Morfologia książkowa, ferrytyna niziutka. Nie wiem, moze starcza żelaza tylko na bieżąco i nie ma jak zapasów zrobić?
      • ela.dzi Re: ferrytyna:( 04.08.16, 21:38
        Dokładnie tak to wyjaśnił pediatra w przypadku mojego starszego syna. Magazyny są puste.
    • juuuu7 Re: ferrytyna:( 04.08.16, 21:17
      A lekarz co na to?
    • ela.dzi Re: ferrytyna:( 04.08.16, 21:37
      Z tego co pamiętam u nas to oznaczało, że dziecko ma poziom żelaza minimum z minimum. Lekarz dowcipnie to wyjaśnił, że dziecko nie ma już długów (niedoborów, wcześniej morfologia też była kiepska), ale wychodzi na zero prowadząc działalność o nazwie 'podnoszenie poziomu żelaza w organizmie'. U nas w związku z tym było żelazo przez pół roku.
    • babybump Re: ferrytyna:( 04.08.16, 23:44
      Sprawdziłabym tez tarczycę i z wynikami poszła do lekarza. Dziecko z jakiegoś powodu nie ma 'zapasów'. Często właśnie przy chorobach tarczycy tak jest. Nie ma znaczenia ile tego żelaza będziesz jeść, organizm go po prostu nie gromadzi na zapas. Trzeba suplementować.
      Ale lekarz to powinien Ci wszystko wyjaśnić.
    • ashraf Re: ferrytyna:( 05.08.16, 12:51
      Mam podobna historie (tylko ze soba), zelazo tragiczne, morfologia w normie. Dieta jest wazna, ale przy znacznych niedoborach nie pomoze, zwlaszcza szpinak itd. Czy lekarz sugerowal suplementacje? Mozna brac tabletki, najskuteczniejsze sa jednak kroplowki lub zastrzyki. No i trzeba dociekac skad te niedobory - czy to faktycznie zla dieta, czy sa jednak inne przyczyny.
      • koralik37 Re: ferrytyna:( 05.08.16, 13:48
        Podobnie. I tez ze sobą. Morfologia nie taka zła, a żelaza okolo 15 (dolna granica normy 60). Takze moze byc niestety i u dziecka. Do doktora po zalecenia i suplementy.
    • paulina8989 Re: ferrytyna:( 05.08.16, 19:49
      dopiero co odebralam wyniki więc siłą rzeczy nie bylam u lekarza. Kiedys synek mial podobnie i lekarz powiedzial ze na podstawie morfologi by nie zlecal zelaza a na podstawie ferrytyny by zlecil i tyle. Dziecko malo je wiec w diecie ciezko. Nie wiem tez jak zmusic do picia żelaza...
      • juuuu7 Re: ferrytyna:( 05.08.16, 23:55
        Synek przyjmowal ferrum lek. Smak szczegolny ale mozna na szczescie dodawac do napojow. Wczesniej do picia dostawal tylko wode, ktora zreszta uwielbiawink, ale wprowadzilismy mu swiezy sok. Stopniowo codziennie dodawalismy wiecej lekarstwa az sie przyzwyczail do tego smaku i chetnie pil. Po 3mcach kuracji morfologia znacznie sie poprawila, apetyt zreszta tez.
        • ela.dzi Re: ferrytyna:( 06.08.16, 16:33
          My też na Ferrum Lek, no mamy bliźniaków wink Przemycałam w musach owocowych lub w kaszce, ale mój był jednak mniejszy. Ponoć lepszy w smaku jest Actiferol.
    • aleska Re: ferrytyna:( 05.08.16, 21:52
      Ze mną tak było, morfologia w normie (dolne granice), ferrytyna 8. Pamiętam, że czułam się fatalnie, ciągle chciało mi się spać i byłam wiecznie zmęczona. Byłam pod kontrolą hematologa, brałam tardyferon. Takiemu malcowi też pewnie trzeba będzie podawać jakieś żelazo, sama dieta nie uzupełni takich niedoborów.
      Jak pisze babybump - sprawdź tarczycę, bo takie wyniki często towarzyszą chorobom tarczycy. Czy nie miał jakiś czas temu problemów z jelitami (bóle brzucha, biegunki), też często po tym są niedobory. Można sprawdzić też pasożyty.
      • paulina8989 Re: ferrytyna:( 06.08.16, 12:30
        lekarz mowi ze nie ma zadnych objawow problemow z tarczyca. Pasozyty tez wykluczone,zreszta synka juz raz odrobaczalismy. No nic zobaczymy co dalej
        • aleska Re: ferrytyna:( 06.08.16, 12:44
          Jakich objawów z tarczycą? Tarczyca często objawów nie daje, dopiero wynik tsh, ft3 i ft4 pokazuje, że coś się dzieje.
          • babybump Re: ferrytyna:( 06.08.16, 16:40
            Lekarz z fusow postawil diagnoze dotyczaca tarczycy czy zrobil badania?
            • paulina8989 Re: ferrytyna:( 12.08.16, 20:25
              bylam u dwoch lekarzy i prywatnie tez i nie kazali nic wiecej badac. Powiedzieli ze wszystko ok,dostal synek zelazo
              • paulina8989 Re: ferrytyna:( 11.12.16, 13:05
                tsh ft3 tf4 w normie
    • awidyna Re: ferrytyna:( 10.08.16, 13:04
      Przy poziomie ferrytyny poniżej 10 mamy już do czynienia z niedokrwistością z niedoboru żelaza. Ile wynosi hemoglobina i wysycenie ferrytyny? Jeśli masz tzw. niejadka to się nie baw w soki z pokrzywy czy melase bo to zajmie sporo czasu. Albo dajesz produkty bogate w żelazo hemowe i to codziennie (wołowina, wątróbka) albo suplementacja np. ascofer 30 przez miesiąc i robisz ponownie badania. Jeśli nie ma poprawy to badania w kierunku celiakii, tarczycy. Ograniczasz produkty ograniczające wchłąnienie żelaza takie jak herbata, otręby, produkty mleczne. Zwiększasz podaż produktów bogatych w witaminę C.
      • paulina8989 Re: ferrytyna:( 12.08.16, 20:26
        hemoglobina 12. Zelazo juz podaje od kilku dni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka