Dodaj do ulubionych

Kaszel a antybiotyk

07.04.17, 12:39
Dziewczyny, corka od tygodnia ma kaszel. Na poczatku pojawil sie tylko przy usypianiu. Innych objawow brak. Dla swietego spokoju poszlismy we wtorek do lekarza. Osluchowo czysto, tylko przy krtani cos sie dzialo. Corka dostala flegamine 2x dziennie i wit. C. Kaszel przy usypianiu minal, za to pojawil sie rano, przez pare chwil po wstaniu ja meczyl, bo nie potrafila odkrztusic. Ale bylo slychac, ze ladnie jej sie odrywa. Dzis przed weekendem poszlismy na kontrole do innej lekarki, ktorej nie ufam (na pierwszej wizycie szczepiennej z politowaniem spytala, czy nie mamy pieniazkow, bo nie zdecydowalismy sie na szczepienia skojarzone. Pozniej stwierdzila z dezaprobata, ze widac jak juz corke nauczylismy, bo plakala przy badaniu, a uspokoila sie u mnie na rekach. A na wizycie w wieku 6 miesiecy stwierdzila, ze skoro corka nie siedzi to mozna zaczac ja juz sadzac oblozona poduszkami) Lekarka dlugo osluchiwala, to fakt, i stwierdzila ze lekko z lewej strony zaczelo schodzic na oskrzela. I dala antybiotyk Amotaks. W ulotce napisane, ze do stosowania m. in. przy "zaostrzeniu przewleklego zapalenia oskrzeli". U nas nadal oprocz kaszlu nic. Wolalabym sprobowac inhalacje, zanim podam antybiotyk. Ale oczywiscie narzeczony ze swoja mama podaliby od razu. Potrzebuje rady. Slusznie sie wzbraniam? Czy moze powinnismy podac? Corka ma 22 miesiace i nigdy nie brala antybiotyku.
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: Kaszel a antybiotyk 07.04.17, 18:29
      A masz możliwość skontrolować jutro u innego lekarza?
      Ja nie jestem bardzo anty antybiotykowa, uważam, że jak trzeba to trzeba, jak pediatra widzi,że niezbędny to z pediatrą nie dyskutuję. Jednak ten Wasz lekarz to faktycznie dziwny i jemu bym tak zupełnie nie ufała uncertain
    • panna.z.wilka Re: Kaszel a antybiotyk 07.04.17, 18:51
      Moja pediatra nigdy nie zaczyna walczyć z zap. oskrzeli antybiotykiem. Pierwsze było w okolicach 6m, dziś mam pięciolatka i na pierwszy strzał zawsze idzie steryd + berodual w inhalacji. W 9/10 przypadków na tym się kończy (a mieliśmy już tych zapaleń kilkanaście).
      Zasięgnęłabym porady u innego lekarza smile
    • vinca Re: Kaszel a antybiotyk 07.04.17, 19:16
      Ja bym skonsultowala z innym lekarzem. Nawet jesli to zapalenie oskrzeli, to wiekszosc tych zapalen jest wirusowa i raczej nie zaczyna sie leczenia od podania antybiotyku, zwłaszcza, że dziecko to już prawie dwulatka a nie kilkumiesieczny niemowlak...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka