bardoszka 04.07.17, 12:43 Mam się martwić czy nie? Lekarz rodzinny przekonuje, że na razie nie ma powodów do obaw. Poprzednio było ponad 4, jakieś pół roku temu. Następne badanie zaplanowane na wrzesień - tsh, ft3 i ft4. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ruscello Re: TSH 3,85 u 13-latka 04.07.17, 13:01 A jaki poziom ft4? Anty TPO i antyTg robiliście? Odpowiedz Link Zgłoś
amarili Re: TSH 3,85 u 13-latka 04.07.17, 15:43 Zrób komplet badań.tsh to za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
dido_dido Re: TSH 3,85 u 13-latka 04.07.17, 16:03 Trochę wysokie to tsh. Poszłabym już teraz do endokrynologa ale wcześniej zrobiła komplet badań, łącznie z przeciwciałami. U mojego dziecka w tym wieku wyszła subkliniczna niedoczynność tarczycy, był leczony 4 lata przez tę panią lekarz alicjakorpysz.pl/ Mała uwaga co do badań - przypilnuj aby kilka dni przed badaniami syn normalnie chodził spać, był wypoczęty. Piszę bo teraz wakacje a to sprzyja np czytaniu, oglądani telewizji czy graniu. Syn dwa razy zrobił mi taki numer, że przed rannym badanie poszedł spać o trzeciej a potem tsh poszybowało do 8 Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: TSH 3,85 u 13-latka 04.07.17, 16:08 Jak na normy w Internecie to za wysokie, jak dla endo pediatry i pediatry za niskie, znaczy w normie. Tak jak piszesz... Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: TSH 3,85 u 13-latka 04.07.17, 21:27 Normy dla dzieci są zupełnie inne niż dla dorosłych i zależne od grupy rozwojowej, czyli wiekowej. Dla 13 latków normy są dla chłopców: 0,9 - 4,8, dla dziewczynek 0,8 - 4,5. I normalne, że pół roku temu wartość była wyższa, bo wraz z przybywaniem lat wartość spada, podobnie jak norma, dla dzieci płci męskiej w wieku 12,5 norma wynosi 0,9 - 4,9. I forumka wyżej ma rację, stres, mało snu, pośpiech przed badaniem ma wpływ na wyniki badania. Za każdym razem gdy biegłam na badania (z przystanku metra do poradnii), bo zaspałam, moje TSH przekraczało normę, raz było ponad 4, raz nawet prawie 5, w normalnym wypadku było zawsze w okolicach 1,5. Odpowiedz Link Zgłoś