Dodaj do ulubionych

dysplazja bioderek

12.10.04, 22:34
Dzisiaj dowiedzieliśmy się z mężem, że trzeba będzie założyć dziecku szynę,
nasza córcia ma 3,5 misiąca, czy któraś z mam tego doświadczyła?
Obserwuj wątek
    • xxxinkaxxx Re: dysplazja bioderek 13.10.04, 08:44
      ja osobiscie, we wczesnym dziecinstwie...
      grozila tez mojemu synowi, udalo sie tego uniknac dzieki bardzo madremu
      lekarzowi...

jesli mieszkacie w w-wie lub okolicach sprobujcie przekonsultowac to z dr
      bonifacym jagoda- tel 22-651-66-86

powodzenia
      inka
      • iskra14 Re: dysplazja bioderek 13.10.04, 20:10
        Mój syn miał założoną szynę koszli, kiedy miał również 3 miesiące. Przez 6
        tygodni nosił non stop, przez następne 6 tylko na noc. Co jakiś czas kontrol,
        USG i w efekcie O.K. Jednak żeby zadziałało trzeba nosić szynę cały czas. Wiem ,
        że to męczące, ale daje efekt a zaniedbanie bioder ma niestety bardzo złe
        skutki. Mały nie miał opóźnień w siedzeniu czy chodzeniu. Poza tym wszystko
        zależy od stopnia dysplazji. U nas żadne ćwiczenia czy szerokie pieluchowanie
        nie pomogły (a pierwsze USG stawów mały miał gdy miał 7 miesięcy). Warto
        skonsultować z innym ortopedą, jeśli do tego nie masz zaufania, ale trzeba być
        świadomym, że w niektórych przypadkach nie da się leczyć inaczej. My jeżdżąc na
        ortopedię napatrzyliśmy się na dzieciaki w szynach i innych urządzeniach -
        czasami to były dzieci, które miały ok. roku, więc wydaje mi się, że lepiej
        zabrać się za to wcześniej. Misiek tolerował szynę. Niebyło płaczu z tego
        powodu, noce przesypiał ( no oczywiście poza przerwami na jedzenie). Jeśli masz
        jeszcze jakieś pytania, to pisz.
    • anakon Re: dysplazja bioderek 14.10.04, 10:14
      1sze sprawdzic jeszcze gzies indziej, nam na sile probowano wcisnac rozworke,
      ktora okazala sie zupelnie niepotzrebna i do tego tak zalozona, ze dziecko
      dopiero byloby okaleczone po jej noszeniu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka