Dodaj do ulubionych

Instrukcja obslugi psa

17.01.19, 08:30
Czesc wszystkim smile

Mozecie polecic jakies fora internetowe dla psiarzy..?
(Albo konkretnej rast, owczarka niemieckiego).

Przymierzamy sie do kupna szczeniaka jakos na wiosne I wiadomo, czlowiek ma multum pytan w glowie. Patrzylam na dogomanie ale ta strona czasy swietnosci ma juz za soba mam wrazenie, ruch bardzo niewielki.

A moze ktos tutaj ma ONka I chcialby napisac o tym co sie sprawdzilo, co nie, na co zwracac uwage itd.

Na co zwracac uwage wybierajac, juz na miejscu, szczeniaka? Wiem ze nie najodwazniejszego (bo moze sie okazac ze ma bardziej stanowczy charakter niz ja haha) ani nie najbardziej wycofanego. Czyli jakos posrodku - ale co to znaczy..? smile (pomijajac fakt ze zabralabym wszystkie!)

Najbardziej mnie interesuje dysplazja (czy jesli rodzice sa wolni od dysplazji to I szczenie nie bedzie mialo problemow?) Oraz zywienie - zainteresowalam sie barfem, ale kilka zrodel twierdzi ze dopiero od 6go mca zycia... I dalej nie wiem. Skret zoladka do ktorego maja sklonnosc duze rasy -na dogomanii wyczytalam ze mozna (zdrowemu) psu przyszyc zoladek otaczajac go jakas siatka I problem nie wystapi ??

Mieszkam w UK, wiec pies bedzie ubezpieczony od kosztow leczenia/wypadkow itd ale chce wiedziec jak najwiecej. Mam ksiazke o pielegnacji I szkoleniu ale takie "case studies" zawsze sie przydadza.

P.s tak, szczenie z hodowli zarejestrowanej, z rodowodem, z przeznaczeniem - do kochania.

Ps2. Mialam juz psy ze schroniska, z problemami, przekochane ktore juz sa za teczowym mostem I razem chce konkretnego szczeniaka z konkretnej hodowli.
Obserwuj wątek
    • afro.ninja Re: Instrukcja obslugi psa 17.01.19, 08:39
      Facebook to teraz kopalnia wiedzy na temat psów i żywienia, tam się przeniosły fora. Ja bym nie szla w on, bo one mają coś z tulowiem, niektóre wygladaja jak kroliki. Barf to na fejsie barf korepetycje, rEtelba grupa wpsarcia, forum to barfny świat. Poczytaj o innych owczarka h podobnych do on.
      • kasiulka25 Re: Instrukcja obslugi psa 17.01.19, 09:14
        Wiem, znalezc teraz owczarka ktory nie ryje tylkiem po ziemi stojac to wyczyn - dlatego napisalam o tej konkretnej hodowli smile
        ONek to moje marzenie, inna rasa nie wchodzi w rachube smile
    • afro.ninja Re: Instrukcja obslugi psa 17.01.19, 08:41
      Są hodowle, które odchowuja szczenieta wyłącznie na mięsie, ale trzeba o nie pytać na forach tematycznych, na fejsie.
    • kozica111 Re: Instrukcja obslugi psa 17.01.19, 08:54
      Moje psy są na barfie, ten którego mam od szczeniaka został przestawiony z chrupek dość szybko, ale na początku miał drobno krojone mięso (serca, żołądki, ) a mięsne kości jadł pod kontrolą.Do tego jaja, surowe w całości, ser biały typu grani, jabłka , gruszki, arbuz itp;
      Co do dysplazji zdrowi rodzice nie dają gwarancji niestety ale zmniejszają ryzyko.
      • kozica111 Re: Instrukcja obslugi psa 17.01.19, 08:55
        Można tez kupować mięso mrożone z kośćmi już zmielonymi.
    • lilia.z.doliny Re: Instrukcja obslugi psa 17.01.19, 09:15
      zaznacz,ze chcesz psa typu straight back
      dobrze jest zoriwntowac sie, jak wygladaja szczenieta od tych rodzicow, od ktirych jest twoj maluch, ale juz dorosle
      to leosza rekomendacja niz wszystkie autozachwyty wlascicielibhodowli
      wyniki badan- istotna kwestia
      nie szukaj szczeniaka taniego
      moje psiaki zawsze byly dokarmiane mlekiem dla szczeniat, a od ok 4 tygodnia zycia dostswaly pokrojone surowe mieso wolowe z dodatkami
      o sxczepiwniach, przegladach, czipach iszesciotygodniowej kwarantannie nie musze ci mowic, bo to.oczywistosc smile
      fajnie, jesli ktos moze byc z psem przez pierwsze dwa tygodnie w domu non stop
      najlepszy moment na wziecie szczeniaka od mamy i rodzenstwa to siodmy tydzien źycia ( minimalny lèk separacyjny, duza zdolnosc socjalizacji, etc); potem- osmy tydzien- bardzo bardzo zle, trzeba odczekac kolejne tygodnie ( pies placze, teskni, odmawia jedzenia)
      to na szybko. Jak cos sobie przypomne, to dopisze
      I powodzenia
      najpiekniejsza psia przygoda przed wami
      • lilia.z.doliny Re: Instrukcja obslugi psa 17.01.19, 09:16
        ps przepraszam za ten chaos literowkowy, ale smartfon plus pospiech to zly team
        • kasiulka25 Re: Instrukcja obslugi psa 17.01.19, 09:41
          O tych tygodniach wiem, nasza hodowla oferuje albo wlasnie przed 8tygodniem, albo po 12tygodniu zycia.
          Nie wiem na.ktore sie zdecydowac.

Czasowo, z pieselkiem bedzie ktos non stop w domu przez pierwsze 2 miesiace wink (kombinacja 2tygodniowyxg ferii swiatecznych, urlopow, pracy zdalnej), potem bedziemy sie wymieniac pracowo, wiec psiak bedzie zostawal sam max 2godz, ktore stopniowo beda sie wydluzaly).

Juz nie moge sie doczekac I najchetniej kupowalabym dla psa wszystko jak leci smile

Czy to prawda zeby nie pozwalac biegac po schodach..? Ze wzgledu na stawy wlasnie, bo nie wiem czy barierki na schody dopisac do listy dla dzieci smile
          • boo-boo Re: Instrukcja obslugi psa 17.01.19, 12:36
            Co do schodów - schody nie służą. Jeśli nie musi to niech nie chodzi po schodach ale też bez przesady.
            Brak dysplazji u rodziców nie gwarantuje braku dysplazji u potomstwa. Można ją zdiagnozować i leczyć.
            Co do karmienia szczeniaka ne pomogę bo raz, że daaawno to przechodziłam, a dwa, że od tego czasu pewnie pojawiły się nowe rzeczy na rynku.
          • berdebul Re: Instrukcja obslugi psa 17.01.19, 12:48
            Warto bramkę, żeby nie spadł np. lecąc za zabawką.
            Polecam też klatkę, bo to duże ułatwienie (i przyjemniej jak pies wciąga żwacze na własnym posłaniu, niż waszej kanapie wink ).
            Wytrzymałe zabawki, żeby ich nie wypatroszył, bo mogą mu zaszkodzić. KONG, naturalne gryzaki, sznury z supłami.
    • jola-kotka Re: Instrukcja obslugi psa 17.01.19, 09:50
      Znajdz grupe na fb posiwiecona danej rasie.
    • kozica111 Re: Instrukcja obslugi psa 17.01.19, 10:35
      Od początku uczcie psa ze wychodzicie na chwile, bo potem będzie problem.

Co do tygodni, to pewnie rożnie bywa, wzięliśmy szczeniaka 8 tygodniowego, problemów nie było, trochę płakała tylko 1 nocy.
      • naturella Re: Instrukcja obslugi psa 17.01.19, 10:41
        Tak, jak wyżej lilia z doliny pisała - poszukaj na FB ludzi, którzy maja psy od tego hodowcy. Po przydomku hodowlanym szukaj, tak najłatwiej, najczęściej tez hodowca oznacza ich, jak chwali się sukcesami psów. I popatrz, jak wyglądają dorosłe psy, czy nie szorują tyłkiem jak chodzą itp.
      • kasiulka25 Re: Instrukcja obslugi psa 17.01.19, 11:01
        Cenna uwaga ale tez troche nieprecyzyjnie napisalamsmile bedziemy non stop w sensie ze nie bedziemy do pracy chodzic, ale juz zakupy itd jak najbardziej wiec nianczyc go 24h przez 2 mce nie bede
    • palecwzupie Re: Instrukcja obslugi psa 17.01.19, 13:13
      8 tygodniowy szczeniak bedzie musial dluzej siedziec w domu ze wgledu na szczepienia ale im wczesniej wziety do rodziny i socjalizowany, tym lepiej. Moze miec w tym czasie kontakt z zaufanym psem z rodziny ze wszystkimi szczepieniami - kontakt z innymi psami jest bardzo wazny na tym etapie. Polecam rowniez przyzwyczajac malucha do klatki od samego poczatku, bardzo przydatna rzecz, pies powienien miec swoje 'bezpieczne' miejsce, nie powinien spac na kanapach/lozku. Duzo zabawek do gryzienia to podstawa. Spay z woda na gryzienie po rekach... Jak masz dom z ogrodem to od poczatku ucz malucha zalatwiac sie na dworze a w miedzyczasie przygotuj duzo starych recznikow wink W kwestii zywienia to wyjdzie w praniu jak pies bedze na dana diete reagowal. Moj jest na chrupkach, jest kilka mniej lub bardziej znanych producentow w uk, produkujacych karme z przeznaczeniem dla konkretnej rasy. Zreszta znajdziesz wszelkie info w internecie. Generalnie ci powiem, uzbroj sie w cierpliwosc, przygotuj sie na wiele miesiecy ciezkiej pracy na poczatku, a potem na dlugie miesiace zmudnego treningu. Owczarki potrafia byc charakterne, trzeba byc z nimi mega konsekwentnym bo inaczej to one beda w domu rzadzic. I dobrze jak cala rodzina zdaje sobie z tego sprawe i podchodzi do psa jak nalezy od samego poczatku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka