Dodaj do ulubionych

Wynik hormonów tarczycy - co znaczy ??

13.10.04, 23:00
Mój synek (6 mies.) ma taki wynik:

hTSH - 6,34 ulU/mL (zakres: 0,47-4,67)

Poza tym Free T3 i T4 w normie.

Czy ktoś wie co to znaczy i co o tym myśleć ?
Jesteśmy zapisani do poradni endokrynologicznej na listopad, ale chciałam
wiedzieć coś więcej przedtem. To nasza pierwsza wizyta, chociaż synek miał
już badanie hormonów zaraz po porodzie ale akurat hTSH nie miał tylko TSH.
No i czy to może być efekt tego, że w ciąży przyjmowałam euthyrox ??
Dziękuję za odpowiedź,
Iza
Obserwuj wątek
    • mami7 Re: Wynik hormonów tarczycy - co znaczy ?? 14.10.04, 11:10
      A jaka jest różnica między hTSH i TSH?

Pozdrawiam
      • iza_luiza Re: Wynik hormonów tarczycy - co znaczy ?? 14.10.04, 13:35
        Dobre pytanie, ja jestem zielona smile))
        Może to to samo ? hTSH to po prostu hormon TSH ??
        • mami7 Re: Wynik hormonów tarczycy - co znaczy ?? 14.10.04, 16:08
          TSH to nie hormon. To jakby wskaźnik, który pokazuje funkcję przysadki.
          Natomiast hormony to fT3, fT4.
          Oczywiście mogę się mylić, tyle wiem od lekarza wink)))
          free, oznacza, że wolne, bo może być jeszcze T4 i T3. Nie mam pojęcia jaka jest różnica.
          My zwykle robimy TSH z dopiskiem III generacji, dlatego zaintrygowały mnie to co Ty podałaś. Może jeszcze się ktoś wypowie i nas oświeci.

Od jakiegoś czasu u mojego synka zaczęły się problemy z TSH. I ja wiem, że może jego wartość może skakać, że tak to ujmę, u dzieci.
          Nie da się ukryć, że u Twojego synka wynik jest podwyższony. Ale hormony z drugiej strony ok. Z naszych doświadczeń...spokojnie poczekaj do wizyty u endokrynologa w listopadzie.
          Jeśli leczysz się na niedoczynność to Twoje dziecko może być nią w pewnym sensie obciążone. Pewnie stąd te badania dziecka???

Pozdrawiam
          • patyczako do mami7 14.10.04, 19:24
            TSH jest hormonem ale nie tarczycy jak sie ogolnie uwaza tylko wlasnie
            przysadki i jak wiadomo wspolpracuje scisle z tarczyca....
    • patyczako Re: Wynik hormonów tarczycy - co znaczy ?? 14.10.04, 19:23
      po porodzie twoj synek mial oznaczane hTSH ale ogolnie mowi sie TSH
      • mami7 Re: do patyczako 14.10.04, 22:21
        Dziekuję za wyjaśnienie wink))
        Tow takim razie jest różnica w TSH? O co biega z tym hTSH?

Pozdrawiam
        • patyczako Re: do patyczako 15.10.04, 20:42
          z hTSH jest sprawa jasna otoz TSH sklada sie z 2 podjednostek hTSH alfa i
          hTSHbeta...i w tym tylko tkwi sekret...
          • iza_luiza Re: A ja nadal nic nie wiem :-((( 28.10.04, 22:10
            Słuchajcie, ale ja nadal nic nie wiem sad((
            Czy mój synek ma niedoczynność tarczycy ? Co znaczy taki wynik ? Jakie mogą być
            konsekwencje ? Czy kłopoty z napięciem mięśniowym synka mogą być spowodowane
            takimi wynikami ? Czy fakt, że całą ciążę brałam euthyrox i jodid mógł to
            spowodować ? Czy to jest trwałe ?
            Wizytę w poradni endokrynologicznej mamy dopiero na listopad, chciałabym coś
            wiedzieć bo się bardzo martwię.
            Niech ktoś mi coś wyjaśni, proszę !
            • mami7 Re: A ja nadal nic nie wiem :-((( 29.10.04, 16:20
              Powiem Ci co ja wiem, ale nie jestem lekarzem zastrzegam.

Podwyższone TSH może świadczyć o niedoczynności tarczycy. Może, ale żeby to stwierdzić to potrzebne sa jeszcze wyniki hormonów tarczycy. Zwykle lekarz zleca jeszcze usg tarczycy, przeciwciała tarczycowe. Przy tej chorobie mogą też się zdarzyć "kłopoty sercowe" stąd też możliwa być konieczność wykonania EKG czy ECHO serca. Ale niekoniecznie. Albo jeszcze elektrolity.
              Zasada zwykle jest taka, niskie hormony, wysokie TSH. Oprócz tego zwykle niedoczynności towarzyszą konkretne objawy.

A najważniejsze, co powiedziało już 3 endokrynologów, u dzieci TSH może się zmieniać.

Nie wiem, ale skoro synek ma hormony w normie, to poczekałabym spokojnie do tej wizyty u endokrynologa. W sumie to TSH nie jest znowu takie wysokie.
              Wiem jedno, lekarz na podstawie tych wyników które masz nie odpowie na Twoje pytanie.

Ostatnio lekarz powiedział nam, że zwykle w Poradni zjawiają się dzieci z TSH conajmniej 15. Może to Cię na chwilę uspokoi.

Pozdrawiam

• ali_bey Re: A ja nadal nic nie wiem :-((( 29.10.04, 21:07
                W poniedziałek byłam w poradni endokrynologicznej, z tym ,że u nas wyniki były
                odwrotne.TSH w normie, a FT-4 za mało.Lekarka powiedziała nam,że
                tarczyca "wyrzuca" hormony falowo, i czasami wyniki nie są miarodajne.Aby miec
                pewność, badania należałoby powtórzyć kilkakrotnie.Trochę szukałam w inetrnecie
                na ten temat i z tego co zrozumiałam przy niedoczynności tarczycy TSH jest
                podwyższone , a ft-3 i ft-4 zaniżone.U was jest w normie, więc bądź dobrej
                mysli.Może spróbuj poszukać poradni w której przyjeliby was szybciej?
                • ewkr Gdzie po poradę? 01.11.04, 10:54
                  Jak mam jakieś dręczące mnie pytania i nie mam czasu na wizyty u lekarza albo
                  musze troche poczekać to zawsze dzwonię do lekarzy wspólpracujących z gazetą
                  Twoje Dziecko. Mam do nich zaufanie, są doświadczeni i bardzo chetnie
                  odpowiadają na wszystkie pytania. Radzę tam zadzwonić to prawie nic nie
                  kosztuje a pomaga zaroskanym mamom.
                  Pozdrowienia Ewa mama Kubka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka