Dodaj do ulubionych

jak cwiczyc? krecz szyi

02.11.04, 14:01
Dziewczyny 8 listopada idziemy z Kacperkiem na rehabilitacje poniewaz trzyma
glowke na lewa strone. Zauwazylam juz to wczesniej, ale myslalam ze
minie,ukladalam mu glowke na przemian. No trudno wiec ,ze to nic powaznego bo
sama w dziecinstwie to mialam...czy ktos z was wie jak wygladaja takie
cwiczenia?czy ktoras z was cwiczyla z dzieckiem? mozecie mi pomoc?
Obserwuj wątek
    • dziunia_f Re: jak cwiczyc? krecz szyi 02.11.04, 14:38
      Cwiczylismy z synem okolo 3 miesiecy.Wygladalo to tak,ze przez 15 minut na szyi
      mial taki "rogalik" z cieplego wosku umocowany pielucha (pamietaj wiec aby
      wziac swoja pieluche tetrowa).Potem byl masaz.Mlody lezal na pleckach (dobrze
      miec swoj kocyk czy druga pieluche, na ktorej mozna polozyc dziecko),ja
      siedzialam obok niego i go zabawialam a rehabilitantka masowala szyje uzywajac
      oliwki dla dzieci.Niezbyt to lubil moj synek i krzyczal niemilosiernie
      niestety.Ale krecz minal bez sladusmilePozdrawiam
      • joasiiik25 Re: jak cwiczyc? krecz szyi 02.11.04, 14:57
        wiem,ze mam wziac swoja pieluche pani w informacji mi powiedziala. wyglada na
        to,ze wezmiemy tez ulubionego misia Kacpreka, kocyk jest zawsze w wozku.
        dzieki za "naswietlenie" cwiczen.
    • taaga Re: jak cwiczyc? krecz szyi 02.11.04, 15:35
      Mój synek miał kręcz szyjny wykryty ok. 5 tygodnia życia. Potem do końca 7
      miesiąca chodziliśmy regularnie (3 razy w tygodniu) na rehabilitację.
      Rehabilitacja polegała na masażu i na ćwiczeniach. Na pewno na rehabilitacji
      pokażą ci co możesz z dzieckiem robić i jak, żeby mu pomóc, a nie zrobić
      krzywdy. Niestety, szczególnie na początku będzie to dla dziecka dość
      stresujące i bolesne. Sama w domu też starałam się trochę masować szyjkę,
      najlepiej po kąpieli z oliwką, bo wtedy mięsień był bardziej rozgrzany. I
      trzeba na każdym kroku pamiętać o ćwiczeniach np. ważne ustawienie łóżeczka i
      wszelkich zabawek w taki sposób, aby dziecko było zmuszone do przekręcania
      głowy w tą stronę gdzie ma kręcz czyli trudności z odkręcaniem główki. W moim
      przypadku bardzo dużo pomógł też odpowiedni sposób karmienia piersią. Jeśli
      chcesz coś dokładniej wiedzieć - to pisz. Aga
      • joasiiik25 Re: jak cwiczyc? krecz szyi 02.11.04, 16:36
        Wydawalo sie ze nas to minie, maly od 3 tyg zycia spal na brzuszku, ladnie
        zmienial glowke podczas snu. widocznie zaczelo to sie formowac gdzies po 3
        miesiacu bo podczas usg bioderek lekarz badal szyjke i bylo wszystko ok. Moja
        mama tez to zauwazyla o wiele wczesniej, obserwowalam malego, ladnie obkrecal
        glowke, zmienial ja podszas snu itpWidoczne jest to najbardziej podczas
        siedzenia, ze glowka mu leci na lewa strone!!!Teraz przypominam sobie,ze
        karuzela byla tak umocowana przy lozeczku,ze maly musial popatrzyc sie w ta
        cholerna lewa strone!!!!

No coz bedziemy cwiczyc bo innego wyjscia nie ma, najgorzej sie obawiam placzu
        przy cwiczeniach!!!!

Aga ile trwaja takie ciwczenia? chodzi mi o minutowo?
        • dziunia_f Re: jak cwiczyc? krecz szyi 03.11.04, 10:23
          Oklad z cieplej parafiny na szyi musial syn miec przez 15 minut a cwiczenia u
          nas trwaly tez okolo 15 minut (niestety syn sie awanturowal i nie dalo sie
          dluzej).Na rehabilitacje jezdzilismy 3 razy w tygodniu.Probowalam tez cwiczyc
          w domu,ale w koncu dalam spokoj bo Maly bardzo plakal i ograniczylam sie do
          odpowiedniego ustawiania lozeczka,dostarczania mu bodzcow wzrokowych aby
          odwracal glowke w dobra strone,karmienia piersia w odpowiedniej pozycji.Tak jak
          juz pisalam dosyc szybko minelo bez sladu.Czego i Wam zyczesmilePozdrawiam
        • taaga Re: jak cwiczyc? krecz szyi 03.11.04, 13:49
          Ćwiczenia i masaż trwały mniej więcej po 20 minut.
          Jedna z dziewczyn napisała, że jeśli przyczyną kręczu jest uraz okołoporodowy -
          to trudniej to idzie. U nas tak było. Ale może u ciebie jest inaczej, bo np.
          mój mały od urodzenia nie przekręcał główki w stronę gdzię miał kręcz, a ty
          pisałaś, że twój przekręcał. Życzę wam jak najszybszego wyjścia na prostą. Aga
    • marysiaur Re: jak cwiczyc? krecz szyi 02.11.04, 20:37
      A my ćwiczylismy tylko w domu. Mała miała krecz z przyzwyczajenia do odwracania
      glowy w jedna strone,w 4 miesiącu, a nie z urazu przy porodzie( taki z urazu
      jest trudniejszy, bo trzeba wymasowac zgrubienie na szyjce, a w takim nawykowym
      nie ma zgrubienia).
      Rehabilitantka pokazała mi, jak rozgrzac miesien masowaniem, i jak potem
      rozciągac.Był straszny ryk przy rozciąganiu (trzydzieści powtórzeń raz
      dziennie), ale krecz zniknał po 10 dniach.
      • joasiiik25 Re: jak cwiczyc? krecz szyi 03.11.04, 19:04
        jestescie kochane!!!!
        moj maly rodzil sie okrecony pepeowina z raczka przy buzi, wiec moze to byc
        tego przyczyna? ze bardziej lubi ta jedna strone?Jak go obserwuje to czasami
        prosto trzyma glowke, raczkami manipuluje tak samo. Oj boje sie to czekanie do
        wtorku jest dlugiesad
        koniecznie poprosze pediatre o skierowanie do nerologa.
        Dziekuje za odpowiedzismile
    • dosiamamafilipa Re: jak cwiczyc? krecz szyi 03.11.04, 20:24
      hej dziewczyny
      krecz szyji to cos powaznego a wiekszosci przypadkow to zazwyczaj ( na
      szczescie) tylko asymetria pozostala po ulozeniu plodowym. Ulozenia zwalcza sie
      najlepiek wlasnie ulozeniem czyli w lozeczku dziecko musi lezec tak aby
      podchodzic do niego ze str. przeciwnej do przykurczu aby ono samo sobie to
      rozciagalo, brac go na rece tak aby musial zwracac sie w str rozciagnieta,
      przystawiac do piersi czesciej do tej do ktorej musi zwrocic glowe w str
      rozciagnieta ( albo dawc tak butle zeby zwracal wlasnei w ta str glowe) podawac
      mu zabawki wlasnie z tej str., pokazywac swiat tak aby sam musial sie obracac
      cwiczac. No i naturalnie to co wczesniej dziewczyny pisaly parafina,
      ogrzewanie, masaz, cwiczenia ze spaecjalista ale i a moze nade wszystko
      cwiczenia w domu z mama lub tata bo 2-3 razy w tyg to za malo co dzien albo
      jeszcze czesciej kilka razy dzinnie to bedzie ok. Niesty bedzie plakal wy tez
      przy tym bedziecie plakaly ze musicie kruszynke meczyc ale to gwarantuje
      powodzenie a za jakis czas zapomnie z emama byla zla i swietnie bedzie sobie
      radzil, a jak teraz to zaniedbacie to nie daci mu szansy na prawidlowy rozwoj
      bo bedzie sie zle przekrecal zle siadal z czasem wiecej miesni nauczy sie zlego
      ruchu i skolioza gotowa! wiec do dziela przestawiac lozeczka i nosic tak jak
      trzeba.
      pzdr.
      dorota
      • joasiiik25 Re: jak cwiczyc? krecz szyi 03.11.04, 20:38
        spojrz na zdjecia widac ta przechylona glowkesad szczegolnie na tym trzecim
        zdjeciusad
        • dosiamamafilipa Re: jak cwiczyc? krecz szyi 03.11.04, 20:47
          hej
          no wiesz przecierz nikt Ci diagnozy nie postawi na pdst fotki, ja jestem
          fizjoterapeutka a nie kaszpirowski czy inny super uzdrowiciel ktory z fotek
          leczu smile)))
          twoj synek na kazdym zdjeciu ma glowke zwrocona w lewo
          pzdr.
          dorota
          ps na zdrowie w wyszukiwarce powinno ci duzo o tym wyjsc cos ju pisalam tam o
          tym
          • joasiiik25 Re: jak cwiczyc? krecz szyi 04.11.04, 09:05
            wiem,ze nikt nie postawi mi diagnozy ale mamy, ktore mialy podobny problem moga
            cos podpowiedziec, jak pisalam wczesniej we wtorek idziemy na rehabilitacje a
            jutro do neurologa.
            mimo wszystkiego dziekuje za wypowiedzi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka