Dodaj do ulubionych

Kardiomiopatia

22.11.04, 09:35
Jest tu ktoś kto ma dziecko z kardiomiopatią. Co prawda to nie wada ale
choroba serca ... tym niemniej serca ...
Obserwuj wątek
    • dinar Re: Kardiomiopatia 26.11.04, 20:54
      Nie znam nikgo z takim problemem, ale ja do mnie sie odewiesz dinar@gazeta.pl,
      i bede miala Twoj adres, to jak czegos sie dowiem, dam znac.
      Pozdrawiam
      dina (mama Szymona, HLHS)
      • ulkar Re: Kardiomiopatia 28.11.04, 12:02
        Dzięki sad Tylko, że dla nas jest już za późno ...
        W każdym razie jeśli komukolwiek mogłabym pomóc ... to czekam ... Znam trochę
        klinik kardiologicznych w Polsce... niestety sad, głownie pod katem
        kardiomiopatii właśnie.
        • gosiap10 Re: Kardiomiopatia 28.11.04, 16:37
          Ulu,
          Czesto mysle o Tobie i Tomku. Twoj post napisany w druga rocznice jego smierci
          wstrzasnal mna. Nie moglam opanowac lez. Spotkalo Was to, czego ja sama tak
          bardzo sie boje. Bo mimo, ze staram sie jak moge zyc normalnie, to strach o
          Marte czasami mnie przytlacza.
          O kardiomiopatii nie wiem nic (przypuszczam, ze jak wiekszosc ludzi). Moze
          chcialabys przekazac nam swoje doswiadzenia, napisac o chorobie, klinikach...o
          tym co wydaje Ci sie istotne? Nasza strona www.sercedziecka.vmed.pl jest ciagle
          tworzona, a kazda nowa informacja w niej zawarta moze przeciez przyczynic sie
          do uratowania innego dziecka. W potretach dzieci jest rowniez miejsce dla
          Tomka. Chcemy pamietac o dzieciach takich jak Twoj Synek.
          Pozdrawiam Cie goraco.
          Moj adres prywatny: gosiap@pt.lu
        • mma1 Re: Kardiomiopatia 06.02.05, 11:36
          jak bym mogla prosic jakies informacie,niestety mo0je slonce urodzilo sie z
          kardiomopatia przerostowa nawet niechce myslec ze go moge stracic,niedosc ze
          problem byl pszy porodzie to jeszcze ta wada.PO
          • ulkar Re: Kardiomiopatia 08.02.05, 10:00
            Napisałam @ na adres gazetowy.
    • violetts Re: Kardiomiopatia 17.01.05, 00:25
      Jezli mozesz mi udzielic jakiejs informacji napisz do mnie:
      wsokolewicz@netzero.net
      Wyslalam Ci wiadomosc z zapytaniem o kardiomiopatie, ale nie jestem pewna czy
      doszla.Moj siostrzeniec jest chory na ta chorobe.Ma 9 lat.Ma najgorsza
      kardiopiopatie.
      • ulkar Re: Kardiomiopatia 17.01.05, 12:35
        viol, odppisalam na adres gazetowy
      • ulkar Re: Kardiomiopatia 17.01.05, 12:42
        kaliszok.republika.pl/kardiomiopatie.htm
        www.resmedica.pl/zdart3013.html
        www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=24958&_tc=5B92FC95C866437FBBF831AE8CB4FEA9
    • mma1 Re: Kardiomiopatia 09.02.05, 22:58
      do ulkar jak mozesz to napisz o jaka kardiomiopatie chodzi,czy mozna cos z ta
      wada zrobic niestety moje sloneczko urodzilo sie z kardiomopatia przerostowa
      musi byc jakis ratunek dla niego Pozdrawiam
      • ulkar Re: Kardiomiopatia 10.02.05, 11:17
        Tomek miał kardiomiopatię przerostową. Wykryto mu ja w wieku 11 lat. Do tego
        momentu nie wiedzieliśmy, że jest chory. Biagał, skakał jeździł na rowerze, nie
        miał ŻADNYCH objawów. Przy badaniu echo okazało się, że przegroda
        międzykomorowa w najszerszym miejscu miała 3,5 cm (norma dla wieku 0k. 0.7,
        dorosli maja około 1cm). Był diagnozowany w CZD, potem w Instytucie Kardiologii
        w Aninie (tam jest poradnia KP, dr. Chojnowska, tyle, ze z tego co wiem, to
        bardzo małymi dziecmi sie nie zajmuja, bo nie maja sprzetu do diagnostyki dla
        maluszków - przynajmniej tam slyszalam 3 lata temu). Wyniki miał niezłe, można
        nawet rzec, że b. dobre przy takim stanie przerostu. Nie było zawężenia drogi
        odpływu z lewej komory, gradient w normie. Wymiar lewej komory na granicy
        dolnej normy. W robionych regularnie holterach - bez istotnych zaburzeń rytmu.
        Leczony na poczatku propranololem i codrarone, potem metocardem i cordarone.
        Własciwie jedyne leczenie jesli przerost postepuje to przeszczep. W przypadku
        Tomka zdania lekarzy nie były jednomyslne. Bez watpliwosci za byl prof. Religa,
        inni lekarze w tym nasza doktor raczej przeciwni, w zwiazku z brakiem objawów
        jakichkolwiek. Wg. literatury, smiertelnosc po przeszczepach - ok. 5% rocznie,
        ryzyko naglego zgonu w KP - ok 1% populacji dotknietej ta chorobą. Brzmi to
        tragicznie, ale sa tez ludzie, ktorzy bedac chorymi na KP dożywają wieku rzec
        mozna starczego (ponad 70 lat). Miala wielka nadzieje, ze moj Tomek znajdzie
        sie w tej grupie. Niestety zmarl 3 lata po wykryciu chorobysad
        MMa1 życzę ci dużo optymizmu i dużo szczescia Twojemu dziecku. Nie każda
        historia musi sie konczyc tragicznie. Byc moze, serduszko twojego dziecka ma
        wieksze wymiay bo taka jego uroda! Moze przertost nie bedzie sie powiekszal!
        Bądź czujna, dbaj i kontroluj ale bdz tez dobrej mysli....
        • mma1 Re: Kardiomiopatia 20.02.05, 23:06
          Dzienkuje za odpowiedz.Bylam z Michasiem na 1 konsultaci u Joanny Dengiel po
          znajomosci bo bylismy zapisani do w-wa Hospicium dla Dzieci i stad ta wizyta a
          na dniach bylismy w CZD po zrobionym ECHU doktor powiedziala ze nic sie nie
          zmienilo,procentowo tesz nic.Spytalam o ratunek na ta wade ale uslyszalam znow
          ze nic sie nieda z ty zrobic.Medycyna idzie tak szypko ze moze kturegos dnia da
          sie z ty cos zrobic.Bardzo bardzo mocno Cie pozdrawiam Anka
        • jukilop Re: Kardiomiopatia 08.03.06, 17:22
          błagam Panią o kontakt
          0-61 833-68-40 dom
          lub @
          Magdalena.stefanska@diamant.pl
    • ulkar Re: Kardiomiopatia - do gosi 10 07.03.05, 14:42
      Gosia mam prośbę. Na stronie o Tomku, napisano, że jego choroba była
      niezdiagnozowana. Zdiagnozowana w sierpniu 1999 roku. Żyliśmy ze świadomością,
      że jest chory ale i z nadzieją, że najgorsze go nie spotka. jeśli można to
      poprawić, to bardzo bym prosiła. Nie umiem o nim napisać. jakoś nie umiem sad
      Boli.
      • gosiap10 Do Ulkar 08.03.05, 09:03
        Ulu,
        Zaraz wysylam poprawke do Wojtka Krola.
        Sciskam Cie mocno
      • jukilop Re: Kardiomiopatia - do gosi 10 09.03.06, 17:29
        Pani gosiu
        błagam o pomoc w kontakcie z UL KAR
    • jukilop Re: Kardiomiopatia 08.03.06, 17:41
      ja do Pani odzwonie proszę tylko o telefon do mnie do domu (teraz piszę z
      pracy - już wychodze )
      0-61 833-68-40
      dziękiuję
      • ulkar Re: Kardiomiopatia 09.03.06, 19:57
        Jesli potrzebny jest kontakt ze mną to podaje namiary :
        ulkar@gazeta.pl
        rusak@pb.bialystok.pl
        tel. 509724113
        • ulkar Re: Kardiomiopatia 10.03.06, 13:47
          Magdo znalazłam swoje dawne namiary na p. dr z IK w Aninie. Chciałam Ci tu je
          napisac, ale coś mnie tknęło i sprawdziłam w necie. Wydaje mi się, że są duże
          zmiany organizacyjne. Zajrzyj może tutaj.
          www.ikard.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=128&Itemid=98
          Stare namiary były takie:
          dr Lidia Chojnowska
          tel. 022 815 30 11 w. 272, 268
          • jukilop Re: Kardiomiopatia 10.03.06, 16:08
            dziękuję CI za wszystko
            • jukilop Re: Kardiomiopatia 10.03.06, 16:14
              ulka
              to tam mam się zwrócić o pomoc ( do poradni Warszawa ? ), wczoraj coś mówiłaś o
              Aninie
              • ulkar Re: Kardiomiopatia 13.03.06, 09:42
                Z tego co wywnioskowałam, to poradnie z Alpejskiej (Warszawa - Anin) zostały
                przeniesione tam , gdzie wskazuje strona, którą Ci podałam dwa posty wyżej.
                Czas leci, widac w Instytucie Kardiologii też są zmiany ....
                • jukilop Re: Kardiomiopatia 13.03.06, 10:49
                  dziękuje ci bardzo
                  czy jeszcze coś powinnam wiedzieć ,
                  coś mogłabyś mi podpowiedzieć ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka