ulkar 22.11.04, 09:35 Jest tu ktoś kto ma dziecko z kardiomiopatią. Co prawda to nie wada ale choroba serca ... tym niemniej serca ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dinar Re: Kardiomiopatia 26.11.04, 20:54 Nie znam nikgo z takim problemem, ale ja do mnie sie odewiesz dinar@gazeta.pl, i bede miala Twoj adres, to jak czegos sie dowiem, dam znac. Pozdrawiam dina (mama Szymona, HLHS) Odpowiedz Link Zgłoś
ulkar Re: Kardiomiopatia 28.11.04, 12:02 Dzięki Tylko, że dla nas jest już za późno ... W każdym razie jeśli komukolwiek mogłabym pomóc ... to czekam ... Znam trochę klinik kardiologicznych w Polsce... niestety , głownie pod katem kardiomiopatii właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiap10 Re: Kardiomiopatia 28.11.04, 16:37 Ulu, Czesto mysle o Tobie i Tomku. Twoj post napisany w druga rocznice jego smierci wstrzasnal mna. Nie moglam opanowac lez. Spotkalo Was to, czego ja sama tak bardzo sie boje. Bo mimo, ze staram sie jak moge zyc normalnie, to strach o Marte czasami mnie przytlacza. O kardiomiopatii nie wiem nic (przypuszczam, ze jak wiekszosc ludzi). Moze chcialabys przekazac nam swoje doswiadzenia, napisac o chorobie, klinikach...o tym co wydaje Ci sie istotne? Nasza strona www.sercedziecka.vmed.pl jest ciagle tworzona, a kazda nowa informacja w niej zawarta moze przeciez przyczynic sie do uratowania innego dziecka. W potretach dzieci jest rowniez miejsce dla Tomka. Chcemy pamietac o dzieciach takich jak Twoj Synek. Pozdrawiam Cie goraco. Moj adres prywatny: gosiap@pt.lu Odpowiedz Link Zgłoś
mma1 Re: Kardiomiopatia 06.02.05, 11:36 jak bym mogla prosic jakies informacie,niestety mo0je slonce urodzilo sie z kardiomopatia przerostowa nawet niechce myslec ze go moge stracic,niedosc ze problem byl pszy porodzie to jeszcze ta wada.PO Odpowiedz Link Zgłoś
violetts Re: Kardiomiopatia 17.01.05, 00:25 Jezli mozesz mi udzielic jakiejs informacji napisz do mnie: wsokolewicz@netzero.net Wyslalam Ci wiadomosc z zapytaniem o kardiomiopatie, ale nie jestem pewna czy doszla.Moj siostrzeniec jest chory na ta chorobe.Ma 9 lat.Ma najgorsza kardiopiopatie. Odpowiedz Link Zgłoś
ulkar Re: Kardiomiopatia 17.01.05, 12:42 kaliszok.republika.pl/kardiomiopatie.htm www.resmedica.pl/zdart3013.html www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=24958&_tc=5B92FC95C866437FBBF831AE8CB4FEA9 Odpowiedz Link Zgłoś
mma1 Re: Kardiomiopatia 09.02.05, 22:58 do ulkar jak mozesz to napisz o jaka kardiomiopatie chodzi,czy mozna cos z ta wada zrobic niestety moje sloneczko urodzilo sie z kardiomopatia przerostowa musi byc jakis ratunek dla niego Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ulkar Re: Kardiomiopatia 10.02.05, 11:17 Tomek miał kardiomiopatię przerostową. Wykryto mu ja w wieku 11 lat. Do tego momentu nie wiedzieliśmy, że jest chory. Biagał, skakał jeździł na rowerze, nie miał ŻADNYCH objawów. Przy badaniu echo okazało się, że przegroda międzykomorowa w najszerszym miejscu miała 3,5 cm (norma dla wieku 0k. 0.7, dorosli maja około 1cm). Był diagnozowany w CZD, potem w Instytucie Kardiologii w Aninie (tam jest poradnia KP, dr. Chojnowska, tyle, ze z tego co wiem, to bardzo małymi dziecmi sie nie zajmuja, bo nie maja sprzetu do diagnostyki dla maluszków - przynajmniej tam slyszalam 3 lata temu). Wyniki miał niezłe, można nawet rzec, że b. dobre przy takim stanie przerostu. Nie było zawężenia drogi odpływu z lewej komory, gradient w normie. Wymiar lewej komory na granicy dolnej normy. W robionych regularnie holterach - bez istotnych zaburzeń rytmu. Leczony na poczatku propranololem i codrarone, potem metocardem i cordarone. Własciwie jedyne leczenie jesli przerost postepuje to przeszczep. W przypadku Tomka zdania lekarzy nie były jednomyslne. Bez watpliwosci za byl prof. Religa, inni lekarze w tym nasza doktor raczej przeciwni, w zwiazku z brakiem objawów jakichkolwiek. Wg. literatury, smiertelnosc po przeszczepach - ok. 5% rocznie, ryzyko naglego zgonu w KP - ok 1% populacji dotknietej ta chorobą. Brzmi to tragicznie, ale sa tez ludzie, ktorzy bedac chorymi na KP dożywają wieku rzec mozna starczego (ponad 70 lat). Miala wielka nadzieje, ze moj Tomek znajdzie sie w tej grupie. Niestety zmarl 3 lata po wykryciu choroby MMa1 życzę ci dużo optymizmu i dużo szczescia Twojemu dziecku. Nie każda historia musi sie konczyc tragicznie. Byc moze, serduszko twojego dziecka ma wieksze wymiay bo taka jego uroda! Moze przertost nie bedzie sie powiekszal! Bądź czujna, dbaj i kontroluj ale bdz tez dobrej mysli.... Odpowiedz Link Zgłoś
mma1 Re: Kardiomiopatia 20.02.05, 23:06 Dzienkuje za odpowiedz.Bylam z Michasiem na 1 konsultaci u Joanny Dengiel po znajomosci bo bylismy zapisani do w-wa Hospicium dla Dzieci i stad ta wizyta a na dniach bylismy w CZD po zrobionym ECHU doktor powiedziala ze nic sie nie zmienilo,procentowo tesz nic.Spytalam o ratunek na ta wade ale uslyszalam znow ze nic sie nieda z ty zrobic.Medycyna idzie tak szypko ze moze kturegos dnia da sie z ty cos zrobic.Bardzo bardzo mocno Cie pozdrawiam Anka Odpowiedz Link Zgłoś
jukilop Re: Kardiomiopatia 08.03.06, 17:22 błagam Panią o kontakt 0-61 833-68-40 dom lub @ Magdalena.stefanska@diamant.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ulkar Re: Kardiomiopatia - do gosi 10 07.03.05, 14:42 Gosia mam prośbę. Na stronie o Tomku, napisano, że jego choroba była niezdiagnozowana. Zdiagnozowana w sierpniu 1999 roku. Żyliśmy ze świadomością, że jest chory ale i z nadzieją, że najgorsze go nie spotka. jeśli można to poprawić, to bardzo bym prosiła. Nie umiem o nim napisać. jakoś nie umiem Boli. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiap10 Do Ulkar 08.03.05, 09:03 Ulu, Zaraz wysylam poprawke do Wojtka Krola. Sciskam Cie mocno Odpowiedz Link Zgłoś
jukilop Re: Kardiomiopatia - do gosi 10 09.03.06, 17:29 Pani gosiu błagam o pomoc w kontakcie z UL KAR Odpowiedz Link Zgłoś
jukilop Re: Kardiomiopatia 08.03.06, 17:41 ja do Pani odzwonie proszę tylko o telefon do mnie do domu (teraz piszę z pracy - już wychodze ) 0-61 833-68-40 dziękiuję Odpowiedz Link Zgłoś
ulkar Re: Kardiomiopatia 09.03.06, 19:57 Jesli potrzebny jest kontakt ze mną to podaje namiary : ulkar@gazeta.pl rusak@pb.bialystok.pl tel. 509724113 Odpowiedz Link Zgłoś
ulkar Re: Kardiomiopatia 10.03.06, 13:47 Magdo znalazłam swoje dawne namiary na p. dr z IK w Aninie. Chciałam Ci tu je napisac, ale coś mnie tknęło i sprawdziłam w necie. Wydaje mi się, że są duże zmiany organizacyjne. Zajrzyj może tutaj. www.ikard.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=128&Itemid=98 Stare namiary były takie: dr Lidia Chojnowska tel. 022 815 30 11 w. 272, 268 Odpowiedz Link Zgłoś
jukilop Re: Kardiomiopatia 10.03.06, 16:14 ulka to tam mam się zwrócić o pomoc ( do poradni Warszawa ? ), wczoraj coś mówiłaś o Aninie Odpowiedz Link Zgłoś
ulkar Re: Kardiomiopatia 13.03.06, 09:42 Z tego co wywnioskowałam, to poradnie z Alpejskiej (Warszawa - Anin) zostały przeniesione tam , gdzie wskazuje strona, którą Ci podałam dwa posty wyżej. Czas leci, widac w Instytucie Kardiologii też są zmiany .... Odpowiedz Link Zgłoś
jukilop Re: Kardiomiopatia 13.03.06, 10:49 dziękuje ci bardzo czy jeszcze coś powinnam wiedzieć , coś mogłabyś mi podpowiedzieć ? Odpowiedz Link Zgłoś