Dodaj do ulubionych

Transaminazy wątrobowe

02.12.04, 19:37
Dostałam dziś wyniki mojej 6,5 miesięcznej córeczki: ASPAT - 101, ALAT - 116
Niestety znowu urosły (początkowo były 83 i 73). Za 2 tygodnie mamy powtórzyć
badania i jeśli dalej będzie rosło, pani doktor z CZD proponuje szpital i
biopsję wątroby sad
Cytomegalia i pasożyty wykluczone, morfologia ok, mocz ok (po leczeniu
furaginem 2 miesiące temu) i nie wiadomo skąd takie wyniki...

Cy może któraś z Was też robiła takie badania? Jeśli tak, to jakie macie
wyniki i czy komuś propoponowano biopsję?

Pozdrawiam,
Beata
Obserwuj wątek
    • asialub1 Re: Transaminazy wątrobowe 03.12.04, 16:15
      Ja mam ten problem a chyba już mialam. Synek tez mial robione te wszystkie
      badania co twój i wsio bylo ok tylko ten alat i aspat wysokie. za pierwszym
      razem aspat 56 alat 57 miesiąc później aspat 93 alat 87 i po nastepnym miesiącu
      ( mały mial 3,5 miesiąca) spadły aspat 78 a alat w normie. Pediatra powiedziala
      ze to normalne i przez kilka miesiecy te normy moga byc podwyzszone tak bez
      powodu skoro wszyskie badania sa w porządku. Obserwuj dziecko czy dobrze sie
      rozwija, przybiera na wadze i to wszystko. Wątrobe czy jest w normie lekarz
      bada przez brzuszek i czuje czy nie jest powiekszona.
      Wiekszosc dzieci ma te transminazy podwyzszone ale rodzice nawet o tym nie
      wiedza to wychodzi najczesciej przypadkowo w zwiazku z innymi badaniami.
      Ale wiadomo jak to rodzic martwisz sie, ja tak samo chodzilam zdolowana.
      Szczepienia sa wstrzymane ale teraz jak pojde z wynikami to mysle ze
      pediatra "zarządzi" szczepienia w koncu.
      Nie męcz dziecka i daj sobie spokój z tymi biopsjami, poczekaj jeszcze,
      niebezpiecznie jest gdy transminazy siegaja do 200. Nie napisalas dlaczego
      dziecko bylo leczone furaginem , czy to jest antybiotyk? Bo jesli tak to
      transminazy moga sie podwyzszyc po antybiotykach i to tez jest normalne.
    • amama2 Re: Transaminazy wątrobowe 03.12.04, 20:57
      Witam!
      Mój synek miał nie najlepsze transaminazy w wieku 2 miesięcy (wyniki takie jak u
      ciebie) i był badany, oprócz tego co twoja córeczka, takze w kierunku chorób
      metabolicznych. Na szczęście wyniki wyszły dobre a tranaminazy wróciły do normy
      kiedy mały skończył 3 miesiące. Lekarz też mi mówił, że do ok.3 miesięcy te
      tranaminazy mogą szaleć bo po prostu organizm musi się przystosować. Ale nie
      wiem czy odnosi się to też do starszego dziecka.
      Aha, mój mały miał też robione USG brzuszka, zeby sprawdzić czy nie ma tam
      czegoś brzydkiego. Może zrób córci USG - to przeciez nie boli a zobaczysz czy w
      brzuszku wszystko dobrze.
      Osobiście z biopsją bym poczekała a najpierw starała się prowadzić diagnostykę
      jak najmniej inwazyjnymi metodami.
      A tak poza tym jesli twoja córcia rozwija się prawidłowo, ładnie je i przybiera
      na wadze to nie panikowałabym. Może rzeczywiście jej watroba potrzebuje więcej
      czasu a może to jest reakcja na wcześniejsze leczenie. Oczywiście trzymaj rękę
      na pulsie żeby czegoś nie przegapić ale nie zamartwiaj sie na zapas.
      Pozdrawiam
      amama2
    • gruchotka Re: Transaminazy wątrobowe 04.12.04, 09:48
      Witam!
      Ja spędziłam z synkiem 2 miesiące (4 pobyty) na oddziale Chorób
      Wątroby. Podejrzewano niego polekowe uszkodzeie wątroby. Ale miał
      znacznie wyższe transaminazy niż Twoja córeczka. Zrobiono mu badania
      w kierunku cytomegalii, toskoplazmozy, WZW(A,B,C), mukowiscydozy
      (chlorki w pocie) i nic nie wykazały. Dopiero przy trzecim pobycie
      zaczęto mówić o biopsji wątroby. Obeszło się bez biopsji.
      Przeszukaj sobie archiwum, było sporo na temat enzymów wątrobowych,
      a wyniki Twojej córeczki nie są zatrważające. Pewnie po podaniu leków
      wyniki się poprawią, a niewiele ponad 100, nie jest wskazaniem do
      biopsji. Więc nie martw się. Może pani dr z CZD jest specjalistką od
      innych chorób, i niepotrzebnie zasiała w tobie niepewność. Zawsze
      możesz skonsultować się z hepatologiem, przed podjęciem jakichkolwiek
      decyzji.
      • mmroowa Re: Transaminazy wątrobowe 04.12.04, 11:12
        Dziękuję bardzo za odpowiedzi!
        Kasia miała bakterie e.coli w moczu i dlatego była leczona furaginem (to nie
        jest antybiotyk). Usg brzucha już robiliśmy, nic nie wykazało.
        Jeśli chodzi o rozwój psychoruchowy to jest ok, natomiast wagowo Kasia spadła z
        75 centyla na 25 i ostatnio słabo przybiera na wadze: 4 miesiące - 6550g (50c)
        6 miesięcy - 6800g (25 c).
        Archiwum już przeszukiwałam, ale właśnie o biopsji nikt nie wspominał. Też
        wydaje mi się, że trochę za wcześnie na tak inwazyjne badania. W CZD jesteśmy
        pod opieką poradni Gastroenterologi i Hepatologi. Przy następnym badaniu
        poproszę o zbadanie również toksoplazmozy.

Co to są choroby metaboliczne?

Dzięki jeszcze raz,
        Beata
        • 9delfi Re: Transaminazy wątrobowe 05.12.04, 20:03
          czesc!! moja corka tez miala problemy z transaminazami, od 4 msc wykryto ze sa
          podwyzszone, w AMG w gdansku miala badania w kierunku cytomegalii i
          toxsoplazmozy, dzieki bogu wyniki byly ujemne. Na dzien dzisiejszy a ma juz 9
          msc wyniki mojej corki nadal nie sa prawidlowe zawsze aspat i alat powyzej 50
          ale nie robimy wokol tego juz zadnego halasu, bo pani doktor z AMG powiedziala
          ze transaminazy ponad 100 to nawet nie sa wysokie na tyle zeby robic inwazyjne
          badania. Dobrze rozumiem Twoje obawy, ale nie boj sie na zapas, napewno enzyny
          spadna. Dla Twojej wiedzy chcialam Ci powiedziec ze furagin jest antybiotykiem,
          moje dziecko bierze je od kilku msc stale ze wzgledu na refluks. pozdrawiam Asia
          • asialub1 Re: Transaminazy wątrobowe 06.12.04, 19:54
            Dziś byłam z młodym u pediatry z moimi wynikami i za 3 tyg umówimy sie na
            szczepienia juz ktore sa wstrzymane. Jeden czynnik jest jeszcze wysoki ale
            lekarka powiedziala ze wystarczy ze spadnie do 50 pare chociaz to juz bedzie
            dobrze. W takim razie okolica 50 jednostek nie jest taka tragiczna jeszcze.
            Tutaj na pewno głównym winowajca jest antybiotyk. Mój tez przyjmował
            antybiotyki po porodzie jeszcze w szpitalu przez 7 dni. Mial CRP wysokie.
    • amama2 Re: Transaminazy wątrobowe 05.12.04, 22:01
      O choroby metaboliczne sie sie martw bo są ich setki a polegają ogólnie rzecz
      biorąc na niemozności przyswajania jakichś składników pokarmowych np. glutenu
      (jeden z najczęstszych przypadków). Aby zbadać dziecko po prostu pobiera mu się
      krew i wysyła na badania.Na wyniki czeka się ok. 2 tygodni.
      Ale też myslę że takie transamianzy jak ma twoja córcia wcale nie są
      zatrważające. Mnie lekarz mówił, że jek są powyżej 200 to wtedy mozna zacząć się
      martwić.
      Aha! Mój synek też był badany w kierunku mukowiscydozy (na szczęście wynik
      wyszedł dobry) i skończyło sie na tym, że przez miesiąc brał hepatil. I enzymy
      wróciły do normy.
      Pozdrawiam
      amama2
      • michal2109 Re: Transaminazy wątrobowe 14.12.04, 12:18
        Moj synek mial 101 i 102 a teraz po czterech tygodniach ma 260 aspat i 190 alat
        mamy mu zaczac podawsc jakis preparat na bazie sadla niedzwiedzia polarnego tak
        zalecili w CZD w poradni chorob watroby. Ale jak czytam to chyb a powinnismy
        sie z zona martwic. Moze ktos jakies pocieszenie zapoda?

• michal2109 Re: Transaminazy wątrobowe 20.12.04, 09:06
      Czy nie przeprowadzaliscie sie lub nie malowaliscie mieszkania?
      Pytam wszystkich bo u nas jest takie podejrzenie ze to opary farb i lakierow.

Pzdr
      Andrzej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka