Dodaj do ulubionych

Bóle pod żebrem po prawej stronie brzucha

22.05.24, 17:34
Od 3 lat mam bóle brzucha, które zawsze występują po prawej stronie w okolicy podżebrowej. Poczatkowo pojawiały się np. na kilka dni po czym mijały na kilka miesięcy. Z czasem okresy bólu się wydłużały, a okres bez bólu skracał. Obecnie od pół roku ból jest praktycznie stale. Jest to uczucie ucisku, rozpierania. Czasem lekkiego ukłucia. Ból promieniuje na tył pleców. Mogę z nim w miarę normalnie funkcjonować, nie jest to taki ból ostry. W dniu w którym ból się pojawiał lub teraz zaostrza czuję bardzo duże osłabienie i ogromną senność. Potem to stopniowo mija i przy kolejnym pojawieniu się bólu ponownie przychodzi takie zmęczenie. Czasem towarzyszą temu lekkie nudności, delikatne pieczenie przełyku. Czasem mam wrażenie, że pojawienie się bólu miało związek z jedzeniem. Np. raz po deserze na mleku kokosowym, raz po zjedzeniu makowca. Ale ból pojawiał się dopiero na drugi lub trzeci dzień po takim produkcie. Natomiast czasem ból pojawiał się bez powiązania z jakimś pokarmem. Ostatnio, kiedy odczuwam go cały czas, mam wrażenie, że zaostrza się po większej ilości zjedzonego pieczywa. Nie jem żywności przetworzonej, serów, mleka i jego przetworów, tłustego mięsa, smażonego. Nie piję alkoholu, nie palę. W ciągu tych 3 lat miałam zrobione badania z krwi, morfologia, crp, ob, próby wątrobowe, mocz, elektrolity, kreatynina, mocznik, bilirubina, krew utajoną, pasożyty z kału, lamblie, USG i rezonans jamy brzusznej, gastroskopię, USG ginekologiczne. Wszystkie wyniki w normie. Czasem bilirubina jest nieznacznie podwyższona. Miałam robione badanie genetyczne zespołu Gilberta, wyszło niejednoznaczne. Nie da się ani potwierdzić ani wykluczyć. USG i rezonans wykazały tylko polipy na woreczku żółciowym, ale lekarze uważają, że nie powinny dawać takich objawów. W gastroskopii raz wyszła nadżerka żołądka, ale po roku już wyszła prawidłowa. Był również pobrany wycinek na helicobacter i celiakię, oba ujemne. Nie miałam robionej kolonoskopii. Mam 42 lata. Generalnie wcześniej wcale nie chorowałam.
W tym samym czasie, czyli od około trzech lat mam też bóle w kroczu, również tylko po prawej stronie. Jest to uczucie pieczenia. Czasem pojawiają się takie trwające kilka sekund mocne ukłucia, skurcze w okolicach odbytu. Ginekologiczne również nic nie stwierdzono. Niektórzy ginekolodzy mówią, że macica ma cechy adenomiozy. Mam również bóle prawej nogi, głównie od kolana w dół. Od roku też bolą mnie oczy, najpierw było tylko prawe, obecnie oba. Wszystko to pojawiło się w trakcie ostatnich 3 lat i mam wrażenie, że jest jakoś ze sobą powiązane, ale lekarze nie potrafią wskazać przyczyny tych dolegliwości.
Może ktoś miał podobne objawy, został zdiagnozowany i mógłby się podzielić, podpowiedzieć gdzie szukać pomocy.
Obserwuj wątek
    • nazir30 Re: Bóle pod żebrem po prawej stronie brzucha 22.05.24, 19:47
      W drugiej kwestii ci nie pomogę bo się na tym nie znam . Ale w pierwszej jak najbardziej. Wiem co ci jest , to co napisałaś sam przeszedłem jakieś 15 lat temu (teraz mam 50 lat) i żadne badanie, nic absolutnie nie wykazało że jest jakiś problem. Odpuść sobie lekarzy , szkoda czasu i pieniędzy. Jedynie co wykażą badania (o ile nie są robione na odpieprz) to usg wykaże ze masz trochę powiększona wątrobę. A problem jest w wątrobie oraz w brodawce Vatera , prawdopodobnie masz ją mniejszą niż większość ludzi jak u mnie .W tej chwili masz zatkane drogi żółciowe przez zwapnioną bilirubinę z wątroby. Stąd ucisk na plecy pod prawą łopatką i pod żebrem. Woreczek żółciowy masz zdrowy , problem jest w wątrobie. I jest na to sposób , choć niestety pomoże tylko na kilka miesięcy i trzeba będzie to co parę miesięcy powtarzać. Ale ulga będzie i to potężna. Napisz do mnie a ci napisze co powinnaś zrobić , za dużo tłumaczenia .
      • anna7812 Re: Bóle pod żebrem po prawej stronie brzucha 22.05.24, 21:25
        Na jakiego maila mogę napisać?
      • antkarlew0707 Re: Bóle pod żebrem po prawej stronie brzucha 23.05.24, 19:10
        Mam ten sam problem, walczę już rok . Potwierdzony zespół gilberta. Proszę o pomoc
        • anna7812 Re: Bóle pod żebrem po prawej stronie brzucha 23.05.24, 19:36
          Ale z tego co czytałam, zespół Gilberta nie daje objawów bólowych. Jest to tylko okresowo podwyższona bilirubina, co nie stwarza żadnego zagrożenia. Więc nie upatrywała bym przyczyn bólu w zespole Gilberta.
          • antkarlew0707 Re: Bóle pod żebrem po prawej stronie brzucha 23.05.24, 22:53
            To co może dawać takie objawy
      • henryk005 Re: Bóle pod żebrem po prawej stronie brzucha 26.07.25, 21:43
        Witam Czy mozna prosić o kontakt
      • henryk005 Re: Bóle pod żebrem po prawej stronie brzucha 26.07.25, 21:44
        nazir30 napisał:

> W drugiej kwestii ci nie pomogę bo się na tym nie znam . Ale w pierwszej jak na
        > jbardziej. Wiem co ci jest , to co napisałaś sam przeszedłem jakieś 15 lat temu
        > (teraz mam 50 lat) i żadne badanie, nic absolutnie nie wykazało że jest jakiś
        > problem. Odpuść sobie lekarzy , szkoda czasu i pieniędzy. Jedynie co wykażą bad
        > ania (o ile nie są robione na odpieprz) to usg wykaże ze masz trochę powiększon
        > a wątrobę. A problem jest w wątrobie oraz w brodawce Vatera , prawdopodobnie ma
        > sz ją mniejszą niż większość ludzi jak u mnie .W tej chwili masz zatkane drogi
        > żółciowe przez zwapnioną bilirubinę z wątroby. Stąd ucisk na plecy pod prawą ło
        > patką i pod żebrem. Woreczek żółciowy masz zdrowy , problem jest w wątrobie. I
        > jest na to sposób , choć niestety pomoże tylko na kilka miesięcy i trzeba będzi
        > e to co parę miesięcy powtarzać. Ale ulga będzie i to potężna. Napisz do mnie a
        > ci napisze co powinnaś zrobić , za dużo tłumaczenia .
    • sp9tcu Re: Bóle pod żebrem po prawej stronie brzucha 23.05.24, 02:41
      Nie pisz to oszołomy i mogą zaszkodzić
      Przyczyn może być kilka
      1- Kręgosłup tak kręgosłup zwłaszcza jak cię boli w kroczu i w nogach zrobiłbym tomografię kręgosłupa piersiowego i lędźwiowego ( dwie osobne robi w odstępie 6 miesiecy ,ja zrobiłem i moja pani neurolog wie co i jak
      2- piszesz ból nóg od kolana bym zrobilk ddmr w kierunku choroby zakrepowej i usg przepłuwu żył ,miałem spoko
      3- Może to być od kamicy nerkowej tez mam takie bóle bliżej pepka teraz wiadomo co to jest leczenie jest opisane w moich postach
      4- Może to być zespół jelita drażliwego - leczenie prowadzi psychiatra bo to jest na tle nerwowym
      5- Może to być alergia pokarmowa ,ja jem wszystko
      6- Najpewniej to od wątroby i woreczka miałem 4 ataki woreczka , jeść wszystko nospa i sirimarol
      • anna7812 Re: Bóle pod żebrem po prawej stronie brzucha 23.05.24, 06:06
        Dziękuję za wskazówki i ostrzeżenie.
        • nazir30 Re: Bóle pod żebrem po prawej stronie brzucha 23.05.24, 07:46
          Widzisz , mój przedmówca stwierdza ze jestem oszołomem , a daje ci 6 odpowiedzi które zaczynają się od słowa "może" czyli znów lata szukania i niepewności z ciągłym bólem. A ja dam ci pewność i 80% na pewne wyleczenie. Sam to miałem , lekarze mi nie pomogli , szukałem 3 lata , przeczytałem od groma zagranicznych periodyków medycznych i znalazłem odpowiedź . Po prostu lekarze w Polsce to z reguły ludzie w wybujałym ego i minimalną wiedzą. 13111974@interia.pl , twój wybór.
          • anna7812 Re: Bóle pod żebrem po prawej stronie brzucha 24.05.24, 08:22
            Proszę odpisać na maila, co proponujesz.
            • boro.12 Re: Bóle pod żebrem po prawej stronie brzucha 11.03.25, 19:59
              Czy coś sie wyjaśniło z bólami po takim długim czasie ? Jakaś diagnoza ?
        • nazir30 Re: Bóle pod żebrem po prawej stronie brzucha 23.05.24, 09:45
          I tak na szybko bo jestem w pracy . Masz nieprawidłową mutację w genie UGT1A1 , zespół Gilberta , choć trochę zmodyfikowany ;)
          • snajper55 Re: Bóle pod żebrem po prawej stronie brzucha 26.05.24, 09:34
            nazir30 napisał:

> I tak na szybko bo jestem w pracy . Masz nieprawidłową mutację w genie UGT1A1 ,
            > zespół Gilberta , choć trochę zmodyfikowany ;)

No proszę, nie ma to jak "fachowiec" stawiajacy diagnozę nie widząc chorego na oczy. Jego wzrok przenika przestdzen i widzi geny a nawet atomy. A może to jakaś wszechmocna istota podpowiada mu diagnozę i leczenie, o którym nasz "fachowiec" napisze na maila? Dlaczego nie na forum? Może dlatego że z forum usuwane są handlowe oferty oszustów?

S.
            • sp9tcu Re: Bóle pod żebrem po prawej stronie brzucha 26.05.24, 16:37
              zaraz mi lepiej
    • koziorozka ostrzegam 25.05.24, 19:01
      nazir30 i sp9tcu - stop!
      Jeszcze słowo i zacznę kasować wasze posty.
    • boro.12 Re: Bóle pod żebrem po prawej stronie brzucha 11.03.25, 19:36
      Czy udało się coś odkryć ? Czy bóle ustały ? Mam podobny problem i strasznie jest to męczące, również szukam przyczyny i może jest na to jakiś sposób ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka