02.12.04, 20:32
wczoraj byłam z moimi 2 mega alergiczkami u pediatry poniewaz ostatnio
pogorszenie z którym nie dajemy rady.Bez badań pani dokt stwierdziła ze
pewno sa zagrzybione,a badań w naszym miescie na grzyby sie nie
wykonuje.wypisała nystatynę którą mam podawac przez 2 tygodnie ,jednej córce
3 tabletki dziennie ,2 córce 2 tabl.Czy orientuje sie ktoś czy nystatyna
pomaga i czy przez jaki okres sie ją podaje .Bardzo prosze o odpowiedz
Obserwuj wątek
    • kanna Re: nystatyna 02.12.04, 21:25
      Ja podawałam mojemu alergikowi (w zawiesinie wodnej) rok temu, miał wtedy 11
      mies. Chorował na zapalenie oskrzeli a potem doszła wysoka gorączka (jak sie
      okazało potem, spowodowała ją trzydniówka). I (bez sensu) dostał ta nystatynę.
      Mimo ochrony jelitek (Trilac i inne takie) dostał straszliwego rozwolnienia i
      przeraźliwie odparzył sobie pupę - mimo zmiany pieluch co chwila i smarowania
      na grubo. Miał to brać 7 dni, po 6 przestałam (wiem oczywiście, że tak nie
      wolno) mu dawać. Wiecej nie zgodzę sie na nystatynę.

pozd. Ania
    • jagulec Re: nystatyna 02.12.04, 21:56
      My uzywalismy nystatyny jak mala miala 2tyg. i afty. Najpierw do picia ale
      przeszlismy na pedzlowanie bo po piciu miala krotko mowiac sraczki. Po 2 tyg.
      pedzlowania afty znikly.
    • kasiaj51 Re: nystatyna 02.12.04, 22:07
      Nystatynę podaje się przy kuracji antybiotykami w celu ochrony przed grzybkami.
      Podaje się również bakterie kw. mlekowego (różne szczepy zależnie od
      preparatu). Zamiast nystatyny można podawać inny preparat działający na
      grzybki.
      Jednak w Twoim przypadku to nie antybiotykoterapia a podejrzenie p.dr.
      Pogorszenie skóry dają też często pasożyty. Jednak bez badań?
      Zależy od lekarza.U mojej córki kiedyś na "ślepo" p. dr. leczyła Helicobacter.
      Nie wiem czy to była Helicobacter, ale z buzi już nie śmierdzi.
      • zosia888 Re: nystatyna 03.12.04, 12:36
        Wydaje mi sie troche dziwne przepisanie takiego leku bez odpowiednich badan (badaie mykologiczne kalu). Po pierwsze tego grzyba wcale byc nie musi, a bo drugie na ten konkretny rodzaj grzyba nestatyna moze akurat nie dzialac. Moj maly tez mega alergik, mial robione to badanie. Lekarka byla przekonana, ze cos jest. Nic nie znaleziono. Przyczyna tkwila gdzies indziej. Pol roku pozniej powtorzylam badanie. Wowczas okazalo sie, ze cos sie jednak pojawilo, ale akurat to konkretne dziadostwo na nestatyne bylo obojetne (i tak by nie zadzialalo) i dostal wowczas inne lekarstwo (nie pamietam nazwy, ale jak chcesz moge sprawdzic). Badanie kontrolne jakis czas pozniej wykazalo pozbycie sie grzyba.
        Pozdrawiam.
        • mamma5 Re: nystatyna 03.12.04, 21:11
          Dziękuję wszystkim mamom za odpowiedzi.Jestem doświadczoną mamą[ zwłaszcza,że
          borykam sie z tym paskudztwem-AZS od wielu lat].Pomimo tego człowiek gubi sie
          we wszystkim,ponieważ mimo najwiekszych starań skóra jest okropnie
          brzydka.Jestem również bardzo ostrożna jeśli chodzi o leki ,chemię.Nystatyne
          zaczęłam podawać jak juz pisałam zasugerowano nam ze to wiecej niz pewne że
          mają grzyby.Mam duze obawy,ale rzeczywiscie u nas tego badania nigdzie nie
          robia.Tez szlag mnie po prostu trafia ,bo wydaje mi sie że jesli jest kilka
          laboratoriów to gdzieś powinni robic,ajednak nie.Cóż chyba będe podawać przez
          tydzien moze wystarczy jak myslicie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka