Dodaj do ulubionych

grypa żołądkowa-ratunku

17.12.04, 13:12
Moja 1,5 roczna córeczka ma od 2dni grype żołądkową.Wymioty,"wolna
kupka",wysoka goraczka(wczoraj na noc nawt paracetamol nie zbil goraczki),nie
che nic jesc,pic bardzo malutko.Boje sie ,zeby sie nie odwodnila,a nie chce
zaliczyc szpitala przed swietami.Co radzicie?Mieliscie juz takie przypadki?Co
robic?co podawac do jedzenia i ile to trwa?Poradzcie prosze.
Obserwuj wątek
    • monika_5 Re: grypa żołądkowa-ratunku 17.12.04, 13:16
      kliknij hasło ROTAVIRUS, było o tym dużo. (byćmoże) ?
    • monika_5 Re: grypa żołądkowa-ratunku 17.12.04, 13:29
      zawsze jeśli masz pod ręką możesz podać Oscillococinum(przeciwwirusowe) i
      powinno dużo pic dziecko ;szybciutko do lekarza.
      • emilatys Re: grypa żołądkowa-ratunku 17.12.04, 17:04
        Biegnij szybko do lekarza. Mój synek był 2 razy w szpitalu na rotawirusy. I raz
        jak miał rok a drugi raz jak mial 3 latka. Ostatnio znowu się coś przyplątało
        zdąrzył raz zwymiotować i zrobić jedną wodnistą kupkę. Pojechaliśmy szybko do
        lekarza, młody dostał zastrzyk przeciwwymiotny, trochę go jeszcze przez 2 dni
        męczyło, ale obyło sie tym razem bez szpitala...
        • bacia301 Re: grypa żołądkowa-ratunku 17.12.04, 23:24
          dzieki wam bardzo.Nie sadzilam ze to sie konczy az szpitalem.
          • monika_5 Re: grypa żołądkowa-ratunku 17.12.04, 23:26
            a jak się w końcu skończyło, napisz 1 zdanie.Pozdrawiam.
            • emilatys Re: grypa żołądkowa-ratunku 18.12.04, 08:29
              u mojego synka po prostu od razu przyszło odwodnienie. gdy miałroczek było juz
              po 2 wymiotach.A jak miał 3 lata czekalismy cała noc, no i nawet pił troszke
              ale i tak był odwodnoiny.
        • awilk1 Re: grypa żołądkowa-ratunku 21.12.04, 10:49
          mój półtoraroczny synek przeszedł to dwa razy, do szpitala dopiero w momencie
          odwodnienia (brak łez, śliny. Przede wszystkim picie nawet po łyźeczce, przez
          tydzień nic praktycznie nie jadł, ale najwaźniejsze są płyny. Leki podawaliśmy:
          lakcid,smektę (rozrobić saczetkę w 50 ml i podawać przez cały dzień, bo na raz
          raczej nie wypije) lek taki żółty na rozwolnienia(nyfuroksazyd?). Moża robić
          marchwiankę lub jeżeli zje to ryżowe potrawy. Ale myślę, że nic nie pomagało,
          po tygodniu jak ręką odjął, Przede wszystkim dużo picia!!!
          • awilk1 Re: grypa żołądkowa-ratunku 21.12.04, 10:56
            a! Odnośnie szpitala, mój synek przez tydzień miał rozwolnienie a wymiotował na
            początku jakieś dwie doby i nie odwodnił się (przechodził to 2 razy), natomiast
            mojeje koleżanki przez jedną noc dwa razy miał rozwolnienie a rano musiała
            jechać do szpita, zależy od organizmu, trzeba po prostu obserwować,
            • monika_5 Re: o biegunce i objawach odwodnienia 21.12.04, 11:18
              www.borgis.pl/czytelnia/nowa_pediatria/2002/03/08.php
              • monika_lwo Re: o biegunce i objawach odwodnienia 21.12.04, 12:03
                Jak długo moze trwać grypa żoładkowa? Natalka ma rok i 5 miesięcy, od soboty
                wieczorem ma 39,5 kresek, teraz na szczęscie mniej, wymioty i biegunkę ze
                śluzem. Od wczoraj daje jej Nifuroksazyd i Gastrolit, od poczatku choroby
                Lakcid i Nurofen. Ile to jeszcze potrwa? Czy można podac jeszcze śmectę lub
                węgiel? Napiszcie coś proszę, to już 3 doba i oprócz zmniejszenia temperatury
                nic się nie zmienia, zwraca jedzenie, troszkę pije, wciskam w nią, żeby się nie
                odwodniła. Pomóżcie. A może to inna choroba, zatrucie?
                • leli1 Re: o biegunce i objawach odwodnienia 15.01.05, 16:16
                  mamy ktore maja to ju za sobą-PORADZCIE,
                  moj synek od srody mial wymioty, teraz doszla biegunka. lekarz zalecil Lakcid, smecte (ktorej maly nie chce pic) i ta zolta zawiesinę. Mam wrazenie ze po niej biegunki sie nasiliły, w dodatku kupka ma strasznie kwasny zapach, w zasadzie to sama zolta woda ze sluzem. Nie wim czy mam mu to dalej podawac, w dzialaniach niepozadanych pisze ze czasem moga sie nasilic objawy biegunki. Maly nie chce jesc ani kleiku, ani zupki ryzowej tylko mleko. Jak sobie radziłyscie??!!! Acha, ile razy dziennie moge podawac Lakcid?
                  • e_r_i_n Re: o biegunce i objawach odwodnienia 15.01.05, 16:21
                    My mielismy rotawirusa juz dwukrotnie.
                    Z moich doswiadczen Smecta powodowala wymioty (Wiktor dostal ja raz i nigdy
                    wiecej nie probowalam), Trilac powodowal jeszcze wieksza biegunke, a jedyne, co
                    pomagalo natychmiast (po pierwszej dawce) byl Enterol (kapsulki, do kupienia w
                    aptece bez recepty).
                    Z tego co mi wiadomo, zarowno Trilac, jak i Lakcid maja na celu wyrownanie
                    poziomu bakterii w 'brzuszki', natomiast nie dzialaja przeciwbiegunkowo.
                    Co do jedzenia, to ja mojego synka nie zmuszalam. Dostawal sporo picia (przede
                    wszystkim soki marchwiowe). Glodowka jest dobra metodoa na takie problemy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka