Dodaj do ulubionych

KIEDY ZROSŁO SIE CIEMIĄCZKO

17.01.05, 15:12
moj 15 miesieczny synek ma jeszcze nie zrosniete ciemiączko czy to normalne,
podzielcie sie swoimi doswiadczeniami, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • madzia1708 Re: KIEDY ZROSŁO SIE CIEMIĄCZKO 17.01.05, 19:54
      mój ma 17 miesięcy i też ma niezrośniete. Urodził się z dużym, miał 2 na 2 cm.
      Objawów krzywicy nie ma. Pani Doktor mówi, że taka jego uroda smile))))
      Nie przejmuj się, wszystko jest ok. A ciemiączko powinno się zrosnąć do
      ukończenia 2 roku zycia. Pozdrawiam. Magda
      • jusiagra Re: KIEDY ZROSŁO SIE CIEMIĄCZKO 18.01.05, 12:42
        dzięki Madzia, a czy podajesz jeszcze viburcol jesli tak to w jakich dawkach,
        ja podaje 3 kropelki ale nie co dziennie bo niekiedy mi sie zapomina. Pozdrawim
      • jusiagra Re: KIEDY ZROSŁO SIE CIEMIĄCZKO 18.01.05, 13:00
        dzięki Madzia, a czy twoj mały przyjmuje Vigantol jesli tak to w jakich dawkach
        moj do 1/2 roczku przyjmował jedna kropelke teraz 3 ale jakos nie wuidze poprawy
    • minia76 Re: KIEDY ZROSŁO SIE CIEMIĄCZKO 18.01.05, 17:11
      Moja 16 miesięczna córeczka ma bardzo duże ciemiączko (2 na 3 cm). Dostaje 1
      kroplę D3. Gdy miał ok. 8-9 mies. pediatra zwiększył jej dawkę do 3 kropli, ale
      spoodowało to przedawkowanie D3 i od tej pory jesteśmy pod kontrolą nefrologa.
      przez 4 miesiące córeczka nie dostawała tej witaminy. Od 2 miesięcy dostaje po
      jednej kropli. Pamiętajcie, że jeżeli lekarz zaleca dawkowanie D3 powyżej 2
      kropli (800 jednostek) należy zrobić badanie wskaźnika wapniowo-fosforoweg0
      (chyba nie pokręciłam), aby stweirdzić, czy są wskazania w tym kierunku. My
      spokojnie czekamy, aż ciemiączko zarośnie.
      Pozdrawiam, Minia
      • jusiagra Re: KIEDY ZROSŁO SIE CIEMIĄCZKO 18.01.05, 20:26
        jesli mozesz powiedz czym charakteryzowało sie przedawkowanie, i na czym
        polegają wasze problemy nefrologiczne, pytam bo moj synek ma wrodzona wade
        nerek a ja daje mu po 3 krople viburcolu na polecenie pediatry a bez
        konsultacji z nefrologiem, dziekuje czekam na szybką odpowiedz bo bardzo sie
        zaniepokoiłaM
        • minia76 do jusiagra 19.01.05, 16:08
          Przedawkowanie D3 nie zdążyło dać żadnych objawów (i całe szczęście). Córeczka
          miała badanie krwi, które wykazało przekroczony poziom wapnia. W związku z tym
          robilismy jej usg nerek, czy wapń się nie odkłada (podejrzenie kamicy). Usg
          wykazało powiększoną miedniczkę nerkową i w zwiazku z tym dostaliśmy skierownie
          do nefrologa. Nefrolog, kiedy usłyszał z jakim problemem przychodzimy
          powiedziłą "O Boże znowu". Tzn. ostatnio dużo dzieci ma przedawkowanie D3, a
          pediatrzy bez zastanowienia i badań zwiększaja dawkę tej witaminy. Trzeba
          pamiętać, że to się kumuluje. Witamina przenika od matki karmiącej, która
          bierze preparaty witaminowe, jest w mleku modyfikowanym, jest dodawana do
          produktów spozywczych (Danonki), czasem też matki daja dzieciom dodtkowo
          multiwitaminy, w których też jest D3. Najlepiej skonsultuj z nefrologiem, czy
          synek może tyle dostawać i chyba dobrze byłoby,żeby miał zrobione badania, czy
          taka duża dawka jest mu potrzebna, szczególnie, że ma kłopoty z nerkami.
          Pozdrawiam, Minia
    • olga50 Re: KIEDY ZROSŁO SIE CIEMIĄCZKO 18.01.05, 17:31
      "Ksiażkowo" powinno zarosnać do 18miesiaca życia.Mój syn ma 8m i ma 1,0x1,0
    • elwircia Re: KIEDY ZROSŁO SIE CIEMIĄCZKO 19.01.05, 23:54
      Witam!
      Jedna z moich córeczek urodziła sie z bardzo duzym ciemiaczkiem, tj.około 7 cm
      x 5,5 cm. Lekarz pierwszego kontektu nie widział problemu. Gdy trafilismy do
      własciwego lekarza, córcia przeszła badania,po których brała długi czas
      specjalne wapno. Kontaktowalismy sie też z neonatologiem. Teraz ma 2,5 roku i
      ciemiączko 1 cm x 0,5 cm. Czyli juz prawie zarosło. W kazdym razie brak objawów
      zarastania ciemienia po 10 miesiacu wymaga diagnostyki. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka