Dodaj do ulubionych

Uszy wysiękowe, proszę o poradę

20.01.05, 17:42
witam,

Moj synek 11 mies ma wysiekowe uszy (tak uslyszalam od laryngologa) dostal
biostymine. Jestem ciekawa jak leczone sa dzieci z takim schorzeniem . Moze,
ktoras z mam przechodzila juz przez to. Ja mam wrazenie ze moje dziecko nie
jest leczone wlasciwie , tylko pozotawione tak sobie. Nie stosuje sie np.
kropli? Wczesniej dostal 15 zastrzykow.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • lilka.w Re: Uszy wysiękowe, proszę o poradę 20.01.05, 22:36
      Na pewno nie wolno tego ot tak sobie zostawić,jeśli w uszkach jest płyn,to
      leczyć zachowawczo można do 3 miesięcy.Dalsza zwłoka grozi trwałym ubytkiem
      słuchu.Nasza pani laryngolog twierdzi,że podawanie biostyminy nie ma większego
      sensu.Myślę,że powinniście jak najszybciej trafić do dobrego laryngologa , bo
      nam tak naprawdę postawił trafną diagnozę i zaordynował leczenie dopiero trzeci
      laryngolog! Jeśli jesteś z W-wy , to dobrzy specjaliści przyjmują nam
      Pstrowskiego w instytucie fizjologii i patologii słuchu-niestety odległe
      terminy wizyt ,a także prywatnie w Krajmedzie,gdzie można praktycznie w trakcie
      wizyty zrobić wszystkie potrzebne badania.Są tam też laryngolodzy
      specjalizujący się w leczeniu dzieci.My najpierw trafiliśmy do przypadkowych
      laryngologów,którzy leczyli synka biostyminą , eurespalem,bactrimem,wreszcie
      augmentinem -prawdopodobnie raczej bez sensu,bo stanu zapalnego nie
      było.Poczytaj sobie na tym forum ,co dziewczyny pisały o trzecim migdałku,bo to
      się często wiąże.
      • ivona2 Re: Uszy wysiękowe, proszę o poradę 20.01.05, 23:33
        dzieki Lilko!

wlasnie jestesmy z wawy i tez pomyslalam o ty instytucie. Jezeli nie jest
        tajemnica , czy moglabys mi powiedziec, czym leczono twoje dziecko (poza
        antybiotykami)?

U nas byla to pierwsza choroba , a raczej jakby powiklanie , bo wszystko
        zaczelo sie od zapalenia gardla, pozniej zapal. oskrzeli z uszami i 4 gorne
        zabki na raz wyrastaly.

Dzieki

pozdrawiam
    • magdat3 Re: Uszy wysiękowe, proszę o poradę 21.01.05, 10:55
      Też przez to przechodziłam i nadal przechodzę. U córki przyczyną jest właśnie
      przerost trzeciego migdała. Płyn pojawia się i znika. U syna problem pojawił
      sie w wieku ok 10 mies i był związany bezposrednio z alergią. Leczenie
      alergologiczne całkowicie pomogło. Przed podjęciem decyzji proponyję dokładne
      przebadanie synka. Ja się leczę w CZD
      Magda mama Agaty5,5 i Bartoszka 3,5
      • ivona2 Re: magdat3 proszę podpowiedz 21.01.05, 17:09
        Magdo !
        dzieki bardzo za podpowiedz,

o alergii tez pomyslalam, poniewaz wczesniej dostawal czerwonych plam po
        zjedzeniu np jablek (jakby uczulenie na pylki). Powiedz mi proszę jakie badania
        zrobic?
        zasugeruje wtedy lekarzowi (bo wwidze ze antybiotyki zupelnie nie pomogly, a
        przy zap. oskrzeli mial swisty jak w astmie)

dzieki

pozdrawiam
        • magdat3 Re: magdat3 proszę podpowiedz 21.01.05, 21:57
          Ogólnie o alergii świadczy badanie poziomu IgE badanie z krwi. Antybiotyk nie
          pomoże bo on działa tylko na bakterie i gdyby to one spowodowały to bo
          stosowaniu tej terapi zmany by ustąpiły. Trzeba jednocześnie przy tych zmanach
          obserwować słuch bo niestety długo utrzymujący się może doprowadzić do
          uszkodzenia błony bębenkowej.Pamiętaj że najważniejsze są twoje uwagi i o nich
          mów lekarzowi a jeśli Cię nie słucha idź do innego!
          Pozdrawiam Magda
    • agula15 Re: Uszy wysiękowe?-na czym to polega? 23.01.05, 15:50
      Czy mogę prosić o informację czym się objawiają te wysiękowe uszy? Zauważyłam,
      że od jakiegoś miesiąca moja córeczka (teraz 5,5 m-ca) ciąga się za jedno
      uszko, w którym pojawia się co jakiś czas (np. rano, po południu) troszkę
      brązowej wydzieliny, niewiele, ale więcej i gęstszej niż normalna woskowina.
      Nie gorączkuje, więc nie jest to chyba żadne zapalenie ucha. Zaglądało jej do
      uszu już dwóch pediatrów, ostatni stwierdził, że żeczywiście w tym uchu jest
      więcej wydzieliny, ale to wszystko, dla niego nie było to niepokojące. A dla
      mnie jest. Będę wdzięczna za informacje.
      Agula
      • agula15 Re: Uszy wysiękowe?-na czym to polega? 23.01.05, 16:00
        ta wydzielina jest oczywiście rzadsza niż normalna woskowina ale "zastyga" na
        małżowinach
        Agula
        • magdat3 do Agula 23.01.05, 21:14
          Płynu nie da się zaobserwować. Jest on widoczny przy badaniu i często mylony
          jest z tradycyjnym stanem zapalnym. Zauważyć można jedynie następstwa jak np
          pogorszenie słuchu.
          Magda
          • ivona2 Re: dzieki! 24.01.05, 23:05
            dzieki za porady,

wlasnie jutro jade do kolejnego laryngologa.TYm razem do pani , ktora wyleczyla
            mojego starszego syna 10 lata)z ciaglych angin (nie chorowal juz 3,5 roku!).
            Zobaczymy, co powie po badaniu naszego maluch.

trzymajcie sie

pozdrawiam
            • lilka.w Re: dzieki! 25.01.05, 00:08
              Leczymy się objawowo ,a zabieg usunięcia trzeciego migdałka jest nieunikniony i
              zaplanowany na 11.02.-o ile synek będzie zdrowy.Równoczesnie zostaną założone
              dreny do uszek.Póki co mały dostaje zyrtec oraz flavamed , a do nos
              euforbium ,albo sól morską.Muszę zaznaczyć,że na 99% nie jest alergikiem i
              NIGDY nie chorował na nic prócz infekcji wirusowych.To właśnie po takiej
              infekcji pojawił się płyn w uszakach,który aż dwóch laryngologów wzięło za
              objaw stanu zapalnego -a to nie to samo!I inaczej sie leczy.A wydawałoby
              się ,że to banalna choroba,(do zdiagnozowania oczywiście)-nic nie boli , nie ma
              gorączki,a słuch bardzo osłabiony.
              • mmsol Re: dzieki! 25.01.05, 08:59
                Chciałam napisać o czymś o czym mowy jeszcze nie było ,, chyba nie było,,.
                Moje dziecko 5-letnie miało już wycięty 3 migdał i przycięty jeden z bocznych.
                Niestety zabieg nie zakończył naszych kłopotów.
                Zapalenie uszu się powtórzyło i w uszkach jest płyn.
                Jeśli zapalenie się powtórzy ,lub płyn nie zejdzie to czeka moją córkę zabieg
                założenia sączków. Na dzień dzisiejszy stosujemy OTOVENT ,jeszcze nie wiem na
                ile nam pomoże, ale chciałam się podzielić informacją że jest takie coś..może
                wam pomoże. OTOVENT to taki balonik (baloniki wymienne)z plastikową końcówką do
                którego dziecko dmucha noskiem. Ma za zadanie wyrównywać ciśnienie w uszach i
                powodować aby trąbka słuchowa podjęła pracę- mniejwięcej tak wyjaśniła to pani
                doktor.Jest to dosyć drogie ok 50 zł. i starcza na 3-4 tygodnie. Ale może warto
                spróbować , to nasz ostatni ratunek więc próbujemy. Jak i czy to zadziała dam
                znać ..narazie mamy przerwę bo córka ma katar.
                NIE STOSUJCIE na własną ręką, ale lekarza laryngologa zawsze można spytać.
                mmsol
                • magdat3 do mmsol 25.01.05, 11:36
                  Powodzenia! Agacia przy przeroście migdałka też stosowała (już dwa razy) i płyn
                  się ewakuował samoistnie. Mówiąc obrazowo przedmuchała sobie uszko. Jednak nie
                  załatwi to przyczyny powstawania płynu i dlatego ciągle walczymy. Boimy się
                  usunąć migdałek bo on powiększa się okresowo i zawsze w maju? Na razie czekamy
                  Otowent jednak jest dla dzieci starszych 4, 5 lat bo maluchy nie zrozumieją jak
                  to robić.
                  Pozdrawiam Magda
                  • mmsol Re: do mmsol 25.01.05, 12:35
                    Moja córka przy 3 migdałku ..oddychała buźką, chrapała, często chorowała
                    (zresztą częste choroby utrzymują sie i teraz), migdałek się nie zmniejszał
                    więc zabieg usunięcia był nieodwołalny. Oczywiście gdyby była możliwość
                    uniknięcia tego na pewno bym spróbowała..
                    O Otovencie napisałam żeby inne mamy wiedziały że coś takiego jest, ja
                    niewiedziałam dopiero 4 z kolei laryngolog mnie oświecił.
                    mmsol
                    • daga28 Re: do mmsol 25.01.05, 14:32
                      U mniejszych dzieci stosuje się przedmuchiwanie Balonem Pulicera, tak to sie
                      chyba nazywa. Jest to duża gruszka gumowa z metalowymi końcówkami. Tłoczy sie
                      nią powetrze przez nosek, ale warunkiem jest brak kataru.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka