Dodaj do ulubionych

szczepienie

26.01.05, 21:01
wczoraj mój 18-sto miesięczny synek był szczepiony w rączkę. Bardzo dzielnie
zniósł ów zabieg jednak wieczorem rączka go bolała tak że pół noy nie spał.
dziś cały czas rączka jest opuchnięta, czerwona i goraca. Powiedzcie cy ktoś
miał tak czy to jest normalne po szczepieniu czy też może też źle był
wykonany zabieg. Dodam że pierwszy raz zdarzyło nam się cos takiego. Po
żadnym szczepieniu nie było efektów ubocznych.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: szczepienie 26.01.05, 21:15
      moja córka rzadko miała opuchnietą rączkę ale za to po każdej szczepionce miała
      przez ok. pięć dni gorączkę i to dość wysoką. Może smaruj małemu opuchnięte
      miejsce altacetem w żelu, to opuchlizna się zmniejszy, tylko oczywiście zdala
      od ranki.
    • kasiula.m Re: szczepienie 27.01.05, 11:12
      Wg mnie to po szczepieniu. Zgłoś to teraz lekarzowi i przypomnij przed kolejną
      dawką tej szczepionki, być może lekarz zasugeruje inną zamiennie. Słyszałam o
      wielu takich przypadkach.
    • kasiaaug Re: szczepienie 27.01.05, 12:58
      możliwe że to po szczepieniu.A czy dajesz maluszkowi przeciwgorączkowo
      paracetamol/ibuprofen *(tzn, preparat nazywa sie chyba calpol i ibufen*) w
      zawiesinie? te leki działają przeciwbólowo również dlatego może daj mu na noc
      jak cierpi(albo czopek).
      Nie wiem czym smarowaćsad(
    • kasiula.m Re: szczepienie 27.01.05, 17:32
      Mam nadzieje, że kontaktowałaś się z lekarzem...
      Na stronach o odczynach poszczepiennych (przykład: www.thinktwice.com - po
      angielsku) jest mnóstwo opisów przypadków takich, jak Twojego, przeważnie po
      DTP. Nie jest to pewnie coś strasznego, ale powinnaś to zgłosic lekarzowi!
    • malgra Re: szczepienie 28.01.05, 00:23
      ja pokażdej szczepionce robiłam dziecku okład z sody rozpuszczonej w wodzie-z
      zalecenia lekarza. Jak do tej pory nie miała żadnych powikłań.
    • ewitek01 Re: szczepienie 28.01.05, 13:16
      po ostatniej szczepionce na DTP (skojarzona, Infanrix IPV-Hib) Młodemu
      starsznie spuchła nóżka, była mocno zaczerwienieona i rozgrzana; obrzęk był tak
      wielki, że uniemożliwiał mu chodzenie (nożka w obwodzie miała 6 cm więcej niż
      druga!); zauważyliśmy to przy rannej zmianie pieluchy, wieczorem przy kąpieli
      wyczuwalne było jedynie niewielkie zgrubienie w miejscy ukłucia (tak było za
      każdym razem); ponieważ mamy znajomych lekarzy od razu przyjechał kolega żeby
      nóżkę obejrzeć- ponieważ za dobrze to nie wyglądało zabraliśmy synka na USG-
      dzięki Bogu stuktura tkanek była ok, nie było ropnia; pomogła mąść sterydowa i
      okłady z sody (na zmianę co godzinę);

co radzę ? przykładac okłądy z sody, jeśli po kilku h nie będzie poprawy iśc do
      pediatry albo udać się do szpitala na ostry dyżur;
    • molaj Re: szczepienie 28.01.05, 13:39
      mój też miał po ostatniej dawce infanrix spuchniętą, zaczerwienioną i gorącą
      rękę, to zdarzyło się po raz pierwszy i jak na razie ostatni.
      • verdana Re: szczepienie 28.01.05, 13:44
        Absolutnie normalne. Mnie po każdym szczepieniu uprzedzano, co robić jak
        spuchnie i bedzie bolało. Wydaje mi się, ze wzywanie lekarza i robienie USG to
        gruba przesada!
        • ewitek01 Re: szczepienie 28.01.05, 15:37
          to nie ja zadecydowałam o USG, tylko lekarz ! i zapewniam Cię, że nie jestem
          panikarą - wygląd nożki zaskoczył nawet lakarza;
    • igasia1 Re: szczepienie 28.01.05, 14:30
      bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Nam teżzdarzylo się to poraz pierwszy
      ale oczywiście mam tak miłe panie w przychodni że nie raczyły poinformować o
      powikłaniach i co w takim przypadku robić.Jak narazie wszystko jest ok.
      Opuchlizna zeszła sama i bardzo dobrze że mały chociaż nie gorączkował.Jeszcze
      raz dzieki za wszystkie odpowiedzi też przykładałam troszke roztworem z sody

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka