Dodaj do ulubionych

Pomocy!!!!-bolący mleczak i ropa

30.01.05, 23:08
Wiem że ten temat był już wałkowany,tu na forum ,ale proszę o pomoc, bo nie
wiem co robić.Moja córka 6 lat,ma zaatakowane próchnicą dwie czwórki,zrobiła
się spora ropa tuż przy obu ząbkach.Jeden został rozwiercony i zostawiony
żeby ropa miała ujście jak powiedziała pani stomatolog,poza tym nie kazała z
tym nic robić,miało samo zniknąć ,tymczasem minęło już półtora tygodnia, a
ropa jest nadal w niezmienionym stanie ,chociaż dbamy o tego ząbka
szczególnie,czyszcząc po dosłownie każdym najdrobniejszym posiłku,a do tego
płukamy rumiankiem i nic.Co ja mam robić,czy ktos był w takiej sytuacji jak
sie pozbyć tej ropy?,przecież nie jest to obojętne dla organizmu, żeby to tak
zostawić.Będę wdzięczna za pomoc.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • monika_5 Re: Pomocy!!!!-bolący mleczak i ropa 31.01.05, 08:43
      jeśli to mleczak to ja bym usunęła. Moje dziecko też miało usunięty ze względu
      na dużż próchnicę, a kanałowo się nie leczy. Po problemie.
    • lola211 Re: Pomocy!!!!-bolący mleczak i ropa 31.01.05, 08:53
      Moja córka miala tak z dolna piatka, zabek rozwiercony, a w nim zbierajaca sie
      tresc ropna.Plukala buzie szalwia, a te rope po prostu usuwalam, naciskajac na
      dziaslo patyczkiem z watka.Co jakis czas zbierala sie znowu, trwalo to ze 2
      miesiace, teraz juz spokoj.
      • ola07 Re: Pomocy!!!!-bolący mleczak i ropa 31.01.05, 11:49
        Dzięki serdeczne,my też plukamy wprawdzie rumiankiem,ale dziś kupię szałwię
        może będzie lepsza,a co do usuwania to podobno nie wolno usuwać mleczaków
        trzonowych,bo trzymają miejsce dla drugich ząbków,a po usunięciu mlecznych,
        nowe ząbki się przesuną i może to powodować krzywy zgryz.Gdyby to było takie
        proste to dawno bym usunęła.Pozdrawiam.
        • jola_ep Re: Pomocy!!!!-bolący mleczak i ropa 31.01.05, 11:59
          Istnieje coś takiego jak ortodontyczny utrzymywacz przestrzeni. Stosuje się go,
          gdy trzeba usunąć mleczaka.

Pozdrawiam
          Jola
          • lola211 Re: Pomocy!!!!-bolący mleczak i ropa 31.01.05, 15:32
            Bylam z tym zebem u 3 stomatologow, zaden nie zalecal usuwania zeba.
            • dentystka2 Re: Pomocy!!!!-bolący mleczak i ropa 31.01.05, 20:46
              zdecydowanie usunac. Bez dyskusji.
    • maciejania Re: Pomocy!!!!-bolący mleczak i ropa 31.01.05, 17:36
      Jestem stomatologiem dziecięcym i powiem Ci że zgodnie z najnowszymi zaleceniami
      zęby z ropnymi przetokami usuwa się. Można podjąć próbę leczenia tzn otworzyć i
      jak zejdzie to po kilku dniach zamknąć opatrunkiem z lekiem odkażającym. I
      jeśli będzie ok. to zakłada sie wypełnienie. Jesli po zamknięciu boli to na 100%
      usuwamy. Dentyści nie chcą usuwać zw względu na konieczność zrobienia
      utrzymywacza przestrzeni. Ale wyobraź sobie że ten ropny ząb jest źródłem
      infekcji na cały organizm i jednak uszkadza już istniejący zawiązek stałego
      zęba.Pozdrawiam
      Ania
      • ola07 Re: Pomocy!!!!-bolący mleczak i ropa 01.02.05, 10:43
        No właśnie, te ząbki już nie bolą,bo zostały wcześniej zatrute,tylko ta
        ropa,ciągle się zbiera i zbiera mimo płukania teraz już szałwią wcześniej
        rumiankiem.Wczoraj dentystka nam powiedziala że jak wyjdą szóstki, to będzie
        można pomyśleć o usunięciu tych czwórek,ale czy jak jest ropa to znieczulenie
        zadziala???
        • verdana Re: Pomocy!!!!-bolący mleczak i ropa 01.02.05, 14:24
          Wlałabym nie straszyć, ale nastraszę.
          Usuniecie mleczaka to nie tragedia. A ropa utrzymujaca się długo moze uszkodzić
          zab stały - a to już kłopot.
          A teraz straszenie (o ile jesteś hipochondryczką jak ja, nie czytaj). Ojciec
          mojego kolegi własnie miał taki ząb z przetoką i utrzymująca się ropą. Nie
          poszedł do dentysty, bo czekał na powrót swojej z urlopu. Czekał tydzień. Zmarł
          na posocznicę.
          • ola07 Re: Pomocy!!!!-bolący mleczak i ropa 01.02.05, 19:07
            O Boże teraz to mnie nastraszyłaś ,wprawdzie hipochondryczką nie jestem ,ale
            panikarą owszem,ale nawet jakbym chciała usunąć jej te ząbki to teraz jak jest
            ropa to znieczulenie nie będzie chyba działać!,o matko co ja mam robić?
            • gaga122 Re: Pomocy!!!!-bolący mleczak i ropa 01.02.05, 19:51
              ja także chodziłam ze swoim 7 letnim synem do wielu stomatologów z ropiejącyn
              zębem...i żaden nie polecił usuwania tego zęba!gdyby taki stan miał doprowadzać
              do infekcji organizmu lub do ŚMIERCI np. na posocznicę to na pewno dentyści nie
              podejmowaliby takich decyzji ......co im zależy usunąć zęba, myślę że robią to
              dla dobra naszych dzieci i nie przesadzajcie,
              ja synkowi przemywałam tego zęba dentoseptem i po każdym jedzeniu wyciągałam
              wykałaczką jedzenie...jak na razie jest dobrze, ale ponoć te stany ropne mogą
              nawracać, pozdrawiam
              • verdana Re: Pomocy!!!!-bolący mleczak i ropa 01.02.05, 20:08
                Nie panikuj, taki przypadek jak z ojcem znajomego zdarza się niezwykle rzadko.
                No, ale jak widać się zdarza.
                Ale ja bym poszła do innego stomatologa - jak by na sprawę nie patrzeć, ognisko
                ropne w organiźmie nie jest wskazane. Zresztą obecne na forum dentystki też
                raczej radzą usuwać.
                • ola07 Re: Pomocy!!!!-bolący mleczak i ropa 01.02.05, 23:04
                  Dzięki,wszystkim za rady,my już zmieniłyśmy dentystę i ten też powiedział, że
                  rozwiercony zostawić i ropa sama zniknie ,czyścimy te ząbki wykałaczką na
                  okrągło i płukamy szałwią, ale jak narazie poprawy nie widać, zdaża się, że
                  rano ropka jest malutka, a po południu już na nowo wielka bania z żółtym
                  czopem,też się boję działania tej ropy na organizm,ale poczekam jeszcze trochę
                  może zniknie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka