Dodaj do ulubionych

koślawe kolana i płaskostopie

01.02.05, 10:25
U mojej dwuletniej córki stwierdzono koślawość kolan i płaskostopie. Pediatra
zaleciła chodzenie na boso w domu (Ola zawsze chodziła tylko w skarpetkach)
oraz wkładki ortopedyczne do butów. Nie wiem jednak, czy są to wystarczające
środki zaradcze. Kiedy patrzę, jak Oli kostki wykrzywiają się do środka (a
tym samym koślawość kolan pogłębia się, moim zdaniem), to jestem przerażona.
Nie wiem, czy na pewno nie powinnam czegoś z tym zrobić. Jak sądzicie? Może
możecie mi coś doradzić? Jakieś ćwiczenia?
Z góry dziękuję za wszystkie opinie i rady.
Obserwuj wątek
    • anek.anek Re: koślawe kolana i płaskostopie 01.02.05, 11:59
      płaskostopie w tym wieku ma pewnie grubo ponad połowa dziecismile uwiększości z
      nich nie jest to wadą, tylko zupełnie naturalnym etapem rozwoju.
      Może warto żebyś przeszła się do ortopedy, a nie pediatry. I możew warto żebyś
      przeszła się z córką na kilka zajęć z rehabilitantką - żeby pokazała "na zywo"
      jakie ćwiczenia powinnyście robić. Mała jest w takim wieku, że powinna już
      załapać zabawy typu chodzenie na paluszkach, podnoszenie chusteczki palacami u
      stóp - to są ćwiczenia, które świetnie wpłyają na rozwój stopy.
      Jesli chodzi o kolana, to przede wszystkim musisz zwracać uwagę naprawdiłową
      postawę dziecka przy siedzeniu. Jeśli kolana wykrzywiają się do środka, to
      nauczm ałą siedzieć po turecku.
      A wkładki ortopedyczne są chyba robione na wymiar, indywidualnie, więc
      podejrzewam, że wizyta u ortopedy i tak was nie ominiesmile

• bognarek4 Re: koślawe kolana i płaskostopie 01.02.05, 13:03
      Płąskostopie i koslawość kolan w tym wieku to norma, ale oczywiście wszystko
      zależy od ich zaawansowania. Pójście do ortopedy to na pewno dobry pomysł.
      Inne ćwiczenia - jak było w poprzednim poscie - zwracanie uwagę, by małą
      siadała "po turecku" a nie z podudziami z tyłu, przy zgietych kolanach.
      Ćwiczenia na płaskostopie, prócz chodzenia na boso, to np. pisanie trzymając
      kredrę w palcach nogi, chwytamnie palcami nóg cienkich materialów, rzucanie i
      chwytanie piłki stopami (siedząc na podlodze) itp.
      Pozdrawiam
      bognarek
    • jagoda2 Re: koślawe kolana i płaskostopie 01.02.05, 14:06
      Dziękuję za odpowiedzi. Sęk w tym, że Ola od urodzenia chodzi na boso, nie
      namawiana przez nikogo pięknie chodzi na paluszkach, a i po turecku często
      siada - staram się bardzo tego pilnować. Nie pozwalam jej także siadać na
      podgiętych nóżkach odrzuconych na boki, dlatego też martwię się trochę tymi jej
      nóżkami. Pytałam pediatrę o wizytę u ortopedy, ale powiedziała, że nie ma
      takiej potrzeby, bo powie dokładnie to samo (czyli chodzenie na boso i wkładki
      do butów). Może martwię się na wyrost? Może rzeczywiście prawie wszystkie
      dzieci mają takie nóżki? Ale jakoś ta argumentacja do mnie nie trafia.
      • majewska21 Re: koślawe kolana i płaskostopie 01.02.05, 14:28
        a napisz prosze czy mala raczkowala i czy nie jest przypadkiem duza i ciezka?
        moja 10msc duza nieruchawa coreczke ogladal raz rehabilitant i powiedzial ze
        tez jej takie cos grozi. natomiast na cwiczenia nie mamy szans bo mieszkamy we
        francji a tu zdrowych dzieci sie nie cwiczy(!). czy ktos mi pomoze zachecic ja
        do ruchu. sama nawet nie siada...
        • jagoda2 Re: koślawe kolana i płaskostopie 01.02.05, 14:53
          Nie, wręcz przeciwnie, moje dziecko to tzw. "żywe srebro" i absolutnie nie
          można jej zarzucić braku ruchu i nadwagi. Wręcz przeciwnie wink.
          Pozdrawiam
          • majewska21 Re: koślawe kolana i płaskostopie 01.02.05, 15:05
            czyli po prostu cywilizacja i buty nam wykrzywiaja stopy-) powodzenia w
            cwiczeniach!
            • gaga122 Re: koślawe kolana i płaskostopie 01.02.05, 16:17
              mój syn też w wieku 3 lat miał stwierdzone, płaskostopie. koślawość kolan,
              wystające łopatki i nie wiem co tam jeszcze......i pediatra a także ortopeda
              zalecili mi chodzenie z nim na basen, ponoć to jest najlepsza rada na to ,
              oczywiście ćwiczenia można stosować, ale ja zapisałam synka na naukę pływania i
              teraz kiedy ma już 7 lat wszystko jest z nim w porządku, na basen chodził 2
              lata, potem miał przerwę i zaczął chodzić teraz ze swoją klasą....
              • jagoda2 Re: koślawe kolana i płaskostopie 02.02.05, 09:04
                To ciekawy pomysł z tym pływaniem. Czy sądzisz jednak, że pływanie mogło mieć
                wpływ na płaskostopie i koślawe kolana? Jakoś trudno mi w to uwierzyć wink.
                Pozdrawiam
                • gaga122 Re: koślawe kolana i płaskostopie 02.02.05, 09:59
                  uważam, że nic innego mu nie pomaogło jak pływanie, a raczej nauka pływania,bo
                  żadnych ćwiczeń nie robiliśmy, teraz kiedy poszedł do I kl. zapisałam go na
                  gimnastykę korekcyjną......basen jest dobry na wszystko
                • izia30 Re: koślawe kolana i płaskostopie 02.02.05, 10:01
                  myślę że na kostki powinny pomóc buciki z usztywnioną calą kostką czyli powrót
                  do bucików wczesnodziecięcych. idz koniecznie do ortopedy, zwykły pediatra to za
                  mało. myślę że to był błąd chodzenie w domu na bosaka i teraz będzie trzeba za
                  to zapłacić.
                  • kamma5 Re: koślawe kolana i płaskostopie 02.02.05, 20:48
                    Ortopedzi mają różne zdania.
                    Sama przez to przeszłam. Jeden mówił chodzić boso drugi,że jeżdzić na rowerku.
                    A nam pomagają buty memo, a właściwie ich pomarańczowa wkładka.
                    Znajomym dzieciom też.
                    Pozdrawiam.
                    p.s Siedzenie po turecku i ćwiczenia opisane w innych wypowiedziach to
                    pożyteczne rzeczy dla kolan i stóp. Też polecam. Rowerek, też ale u Was pewnie
                    za jakiś czas...
    • dziubelek2 Re: koślawe kolana i płaskostopie 02.02.05, 23:30
      wprawdzie moje dziecię ma już 7 lat, ale na ostatnim bilansie też stwierdzono u
      niego koślawość kolan i stopę płasko- koślawą. praktycznie nigdy nie nosił
      żadnych butków w domu.
      ortopeda nakazał noszenie właśnie butów za kostkę, chodzenie boso jedynie po
      trawie, ewentualnie piasku, jak najwięcej jazdy rowerem, podnóżek (żeby dziecko
      nie wykoślawiało nóg), wkładki supinujące do butów, no i te ćwiczenia, o
      których dziewczyny pisały wczesniej.
      pozdr.anka
      • monika_lwo Re: koślawe kolana i płaskostopie 03.02.05, 18:40
        Moja Natalka ma rok i 5 miesiecy. Dzisiaj byliśmy u ortopedy z powodu koślawych
        kolan. Z tym, ze u nas łydki lecą na zewnątrz, kolana nie łączą się. Nam też
        kazała chodzić po domu na boso, zakaz siadania po turecku, koniecznie ma siadać
        z wyprostowanymi nogami lub przy stoliku. Nie wolno jej jeździć na rowerku, ani
        jeździku ( ale to mały problem bo i tak mało jeździ). Czyli wszystko na odwrót
        niż w przypadku, kiedy kolanka lecą do środka.
    • pabloha Re: koślawe kolana i płaskostopie 11.02.05, 21:17
      Cześć,
      koniecznie idź do ortopedy, nie odpuść pediatrze, jeśli chodzi o skierowanie.
      Ja byłam z synkiem także u neurologa. Takie rady, jak: chodzenia na bosaka lub
      nie, buty, wkładki, siadanie po turecku, zabawy z chwytaniem chusteczki palcami
      nóg są dobre.... JEDNAK wrzucone do jednego worka bez zdiagnozowania dziecka
      mogą też zaszkodzić.
      Nie wiem, skad jesteś, ale powinnaś dobrze zorientować sie w kwestii
      SPECJALISTÓW.
      pozdrawiam smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka