Dodaj do ulubionych

Mamy problem ze stawami biodrowymi !!!

08.02.05, 10:14
Moja Klarka ma 11 miesięcy i od dwóch tygodni na nogach aparat. Dwa buciki "postępu"
przynitowane
pod dziwnym kątem do aluminiowej listewki. Ma go nosić dzień i noc przez conajmniej dwa
miesiące!!
Znosi to dzielnie ale niestety często te buciki zdejmuje. Ortopeda kazał nam dodatkowo mocno
bandażować buciki. I tak robimy. Stópki Klarki są czerwone i mocno poodgniatane!!! Mam
watpliwości
co do tej metody. Czy są mamy które mają podobne doswiadczenia z tymi aparatami???? Czy mogą
mi
podpowiedzieć jak sobie z tym radzić. Podobno teraz mamy dobrego ortopedę choć poprzedni także
polecany źle rozwijającą się panewkę stawu ignorował mówiąc nam na badaniach że staw jest na
granicy normy i poprostu kazał czekać co będzie dalej i jak sie rozwinie. Zmieniliśmy lekarza w
ostatniej chwili by uniknąć operacji. Chętnie jednak poznam opinię jeszcze innego prawdziwego
specjalisty. Słyszalam o Dr. Okłocie i jeśli bunia17 może mi dac namiary to będę wdzięczna bardzo.
Obserwuj wątek
    • przyszla-mama Re: Mamy problem ze stawami biodrowymi !!! 08.02.05, 11:33
      Witaj
      Podaje Ci namiary na dr Oklota, tel 840 04 34.
      Przyjmuje w poniedzialki (na zapisy) i w srody (obowiazuje kolejka) w godz od
      14-18. Wiem, ze w przyszlym tygodniu gdzies wyjezdza na 2 tygodnie. Ja ide do
      doktora na kontrole z coreczka 14.02 (moze sa jeszcze miejsca). A lekarza
      polecam bo a bardzo duze doswiadczenie, i jak nie trzeba to pochopnie nie
      laduje w te rozworki. Poza tym w Twoim przypadku warto poradzic sie wlasnie
      drugiego lekarza.
      pozdrawiam
      • holanna Re: Mamy problem ze stawami biodrowymi !!! 08.02.05, 21:26
        Dziękuję idziemy jutro!
        Napiszę o naszych doświadczeniach może przydadzą się innym skołowanym rodzicom.
        • przyszla-mama Re: Mamy problem ze stawami biodrowymi !!! 08.02.05, 22:13
          Napisz, ciekawa jestem czy potwierdzi diagnoze tamtego lekarza (oby nie). Ja
          mam pelne zaufanie do dr Oklota, dzieki Niemu moja corcia miala szybko
          zdiagnozowana dysplazje i nosila rozworke tylko 6 tygodni.
          Powodzenia
          • holanna Re: Mamy problem ze stawami biodrowymi !!! 10.02.05, 09:06
            Byłyśmy. Okłot diagnozę potwierdził lewa panewka stawu biodrowego płaska. Trzeba leczyć!!!! Jego
            zdaniem najlepsza z punku medycznego metoda to obie nogi w gips od kostek do pachwiny z
            poprzeczką na wysokości kostek. Na trzy miesiące!!!! Zgrozą nam powiało. Lekarz sprawiał na nas
            kompetentne wrażenie, kulturalny człowiek.....ale nic nie mówił nam o gipsach syntetycznych które
            mogłyby być alternatywą a są dużo lżejsze, o łupkach i innych aparatach ortopedycznych. Nie chce mi
            sie wierzyć że w XXIw nie ma nic pomiędzy bucikami podkutymi aluminiową listewką a
            czterokilogramowym gipsem bez możliwości zdjęcia, umycia nóg i pupy !!!!???? Szukam dalej!!! Może
            jakaś emama przetarła już te szlaki. Czekam na wiadomości
            • mast1 Re: Mamy problem ze stawami biodrowymi !!! 10.02.05, 09:46
              Ja co prawda nie pomogę w kwestii namiarów na specjalistę...ale sama
              jestem "podobnym przypadkiem". Trochę smutne jest to, że jak widzę, po prawie
              30 latach nic się u nas prawie nie zmieniło w postępie leczenia tej choroby!!!
              U mnie zdiagnozowano dysplazję zaraz po porodzie, ale....konsultację
              ortopedyczną zalecono po 3 m-cach. No i wtedy było późno...Ani poduszki, ani
              rozwórki ani gips po pas nie pomógł.....Jak miałam 3 i 4 lata przeszłam 3
              operacje obydwu stawów. Na pocieszenie powiem, że jestem w pełni sprawną osobą.
              Tzn. dokuczają mi zmiany zwyrodnieniowe, ale jako dziecko nie miałam żadnych
              ograniczeń w ruchu, więc sa duże szanse na wyzdrowienie! pozdrawiam i 3mam
              kciuki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka