mamciaa Re: Dziwnie duży brzuszek-poradźcie 15.03.05, 09:12 Moja córeczka ma 4 latka...odkąd pamietam jej brzuszek był nienaturalnie duży. Na poczatku wszyscy uważali że dzieciątka(niemowlaki) takie mają. Lekarze uważają, że nic się nie dzieje...że ma taką budowę. Przy badaniach palpacyjnych wątroba nie powiększona. Jenak córeczka skarży się na ból brzucha. Zrobiłam jej badania ogólne moczu i krwi. Mocz ogólny w normie, posiew jałowy, morfologia: wysokie OB, zwiekszona liczba leukocytów, obniżony hematokryt i heboglobina. Dałam jej kał na jaja pasożytów, wynik negatywny. Czekam na wynik lamblie. Nie wiem już co robić a lekarz mówi że nic się nie dzieje. Byłam u kilku(często się przeprowadzamy) i żaden nie uważał że są wskazania do badań, badania robię prywatnie. Rece opadają...służba zdrowia. Proszę pomóżcie, może coś wiecie. Pozdrawiam Mika Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: Dziwnie duży brzuszek-poradźcie 15.03.05, 09:28 Wysokie OB, czyli jakie? Ile tych leukocytów? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamajacha Re: Dziwnie duży brzuszek-poradźcie 15.03.05, 09:38 czesc, przede wszystkim pomysl czy brzuszek urósł w ostatnim czasi, czy jest twardy? Jaka niska jest Hb? Czy Mala jest apatyczna, nie ma apetytu? Jak z siusianiem? No i jakie wysokie OB? Skro robisz te wszystkie badanie i bardzo cie to niepokoi to proponuje USG. CZy Mala miala kiedys je robione. NIebolesne, nieinwazyjne i bardzo pomocne badanie. Pozdrawiam i mam nadzieje ze bedzie ok! Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
anfido Re: Dziwnie duży brzuszek-poradźcie 15.03.05, 09:38 A może usg jamy brzusznej coś wyjaśni ??? Odpowiedz Link Zgłoś
mamciaa Wyniki badań 15.03.05, 10:04 OB 17/37 mm; HGB 11.5 g/dl; HCT 32.9 %, WBC 9.0 10 do3/ul lymf 52.9% GRAN 37.6% Chaba powinnam zrobić USG ale znów prywatnie...trochę krucho u nas z kasą. Ile takie badanie kosztuje? My byśmy robili je we Wrocławiu. A brzuszek...rosnie chyba proporcjonalnie z ciałem...tylko nadal taki wystający i nienaturalny. Pozdrawiam Mika Odpowiedz Link Zgłoś
mamajacha Re: Wyniki badań 15.03.05, 10:24 a czy Mała miala ostatnio infekcje? Hb jest na dolnej granicy normy w jej przedziale wiekowym, HCT jest nieznacznie obnizony, czy Mała była na czczo, czy tez piła duzo przed badaniem? A jakie jest MCV, MCH? I jaki jest wynik plytek? Cena badana w Poznaniu -usg jamy brzusznej kosztuje prywatnie 50zl. I NAjlepiej jak robi to radiolog ktory ma doswiadczenie w pracy z dziecmi., tacy pracuja w szpitalach klinicznych na przyklad. Jesli Cie to niepokoi to proponuje zebys too badanie zrobila. Mozesz tez pojsc na izbe przyjec szpitala i powiedziec o niepokojacych Cie objawach, pokazac badanie krwi. Z pewnoscia tegonie zbagatelizuja. Pozdrawiam i zycze zdrowka. Odpowiedz Link Zgłoś
mamciaa Re: Wyniki badań 15.03.05, 10:40 Jakieś 10 dni temu była przeziebiona. Córka była na czczo, i nie piła rano MCV 75.4; MCH 26.5 pg. Dzieki wielkie, pozdrawiam Mika Odpowiedz Link Zgłoś
mamajacha Re: Wyniki badań 15.03.05, 11:29 Proponuje skoro brzuszek Cie niepokoi udac sie na izbe przyjec opowiedziec o swoich spostrzezeniach. Tylko izby teraz sa pelne kichajacych dzieciaczkow wiec uwazajcie Mysle ze usg rozwieje twoje watpliwosci i bedziesz wiedziala co dalej. Takze trzymam kciuki i daj znac pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamciaa Re: Wyniki badań 15.03.05, 11:53 Dziękuję Za kilka dni jadę do Wrocławia...umówiłam córkę jeszcze z poleconym pediatrą...może coś powie...zobaczymy a USG przydałoby się. Dziękuję napiszę jak bedę wiedziała coś. Pozdrawiam Mika Odpowiedz Link Zgłoś
dorismam Re: Wyniki badań 15.03.05, 14:00 A może duży brzuszek nie jest wcale związany ze złymi badaniami, czy anomaliami w budowie narzadów wew. Mój synek (5 lat) takze miał i ma wystajacy duży brzuszek (jak był mały to rozlewał się na boki w pozycji lezącej). A związane jest to z wrodzoną wiotkością mięśniową - słabe mięśnie i więzadła podtrzymujące stawy. Jedyny ratunek to ćwiczenie mięśni dziecka - systematycznie codziennie.Czy nie obserwowałaś u córeczki zachwiania równowagi, częściejszego niż u innych dzieci przewracania się - ogólnie słabszych mięśni. Udaj sie do neurologa dziecięcego, być może zleci rechabilitację. Jeżeli masz jakieś pytania pisz na priva. Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
dorismam Re: Do dorismam 16.03.05, 11:35 Nieststy nie mam info od Ciebie, chyba poczta nie działa zbyt sprwnie - pojawia się komunikat, że nie mogę otworzyć poczty i informacji (coś na serwerze). Spróbuj wysłać jeszcze raz. Pozdr. Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
mamciaa Re: Do dorismam 16.03.05, 12:02 Dorotko wysłałam...mam nadzieję, że dojdzie Pozdrawiam Mika Odpowiedz Link Zgłoś
mamajacha Re: Wyniki badań 16.03.05, 11:41 zgadzam sie ze wystajacy brzuszek nie musi korelowac z wynikami badan i wszystko moze byc ok. Ale jako lekarz i mama poradzilam to co zrobilabym sama. Uwazam ze jesli jest objaw ktory mame zaczyna niepokoic to lepiej to wyjasnic i usg rozwieje wiele watpliwosci.Chyba brzuszek rosnie razem z Mala i nic sie nie zmienia, nie jest twardy i napiety. Wtedy mozna przyjac ze jest to ok. Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
mamciaa Do mamajacha 16.03.05, 11:56 Witaj! Przepraszam za szczere pytanie, ale jakiej specjalności jesteś lekarzem??? Pozdrawiam Mika Odpowiedz Link Zgłoś
kook1 Re: Do mamajacha 16.03.05, 19:57 Duzy brzuszek moze swiadczyc o celiaki. Jezeli przy tym robi swiecace kupy to jest bardzo duza szansa ze to jest wlasnie ta choroba Odpowiedz Link Zgłoś
anakon Re: Do mamajacha 30.03.05, 09:46 Potwierdzam, ze warto zrobic przeciwciala z krwi w kierunku celiakii.(czyli wrodzonej nietolerancji glutenu, lub choroby trzewnej jak kto woli)czesto dlugie lata diagnozuje sie dzieci (i doroslych)z roznych dolegliwosci przewodu pokarmowego, anemii, niedoboru wagi, wzrostu, braku szkliwa na zebach itd...a okazuje sie, ze to celiakia o nie klasycznych objawach, poniewaz dzieci dzis dostaja gluten znaczeni pozniej niz kiedys i objawy narastaja powoli. Odpowiedz Link Zgłoś
mamciaa Nie udało się 24.03.05, 12:36 Cześć! Byliśmy we Wrocławiu, niestety nie udało się. Pediatra, która miała przyjąć córkę nie mogła jej zobaczyć(problemy rodzinne) a na dodatek Natka się rozchorowała...wróciłyśmy wczoraj i po długiej walce niestety musiałam podać jej antybiotyk(całe gardło, nos i okropny kaszel) Pocieszajace, że wynik na lamblie negatywny. Pozdrawiam Mika Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Nie udało się 24.03.05, 16:22 A czy tylko jeden lekarz, czy kilku powiedziało Ci, że ten brzuszek, to nic takiego? Moje dwoje starszych miało w tym wieku bardzo wystające brzuszki (np. nie mogły nosić spodni na gumkę czy rajstop, bo opadały), a poza tym były szczuple. Lekarka powiedziała, ze mają wiotkie mięśnie brzucha i wyrosną z tego. I wyrosły. Odpowiedz Link Zgłoś
mamciaa Re: Nie udało się 24.03.05, 17:43 Dwóch lekarzy wydało taką opinię...może i te mięśnie są wiotkie ale dlaczego córeczka często skarży się na ból brzucha bez przyczyny? Choć szczerze zaczynam się przychylać do tej teorii o mieśniach. Córeczka jest szczupła i jest niesamowitym niejadkiem Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: Nie udało się 24.03.05, 18:38 Widzę, że miałaś juz tu fachową pomoc. Nie wiem więc, czy będę w stanie pomóc, ale niedawno na forum chyba niemowlę pisała Nervusmama o małym przyroście wagi swojej córy. Ktoś jej doradził (poza lamblią) posiew kału na grzyby. Zamawia się to extra, bo standartowy posiew sprawdza tylko niektóre pasożyty. Napisała na koniec, że to właśnie było to. W sumie zrobiła 3 badania: lamblie, grzyby, stopień trawienia pokarmów. U nas wyszły i lamblie... i grzyby (( Odpowiedz Link Zgłoś
mamciaa Re: Nie udało się 24.03.05, 18:49 Posiew na grzyby??? Pierwszy raz słyszę...co to takiego, napisz proszę jeśli już coś wiesz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: Nie udało się 24.03.05, 21:05 Kał do pojemnika (szt.1 - pojemnik) i zlecasz w laboratorium: NA GRZYBY POPROSZĘ. Nie każde laboratorium to robi, więc lepiej dopytać. Nam zrobili tam, gdzie lamblię. Na początku nie chcieli, ale ich uprosił mąż. Usiłuję być zabawna, ale co mi zostało.... Echh.. Ta lamblia.. Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: Nie udało się 24.03.05, 21:11 na tym forum też jest sporo o grzybicy przewodu pokarmowego.. jeden z linków: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=22003748 Odpowiedz Link Zgłoś
mamciaa Re: Nie udało się 25.03.05, 12:45 Dzięki, ...i nie martw się będzie dobrze...w końcu już wiesz co się dzieje i możesz działać)))) Trzymam kciuki. Pozdrowionka i Wesołych Świąt Odpowiedz Link Zgłoś
mamciaa Dziękuję 30.03.05, 12:49 Dziękuję wszystkim za posty. Czekamy na badanie usg...tylko troszke to potrwa (prywatnie więc potrzeba troszkę kasy)Pediatra u której w końcu bylismy stwierdziła, że chyba jest w porządku ale warto zrobić usg (niestety skierowanie na nic bo wizyta też prywatna). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś