zuza_ona 29.04.05, 23:14 Mam 6 m-cznego synka -ma zatwardzenie,ale slyszalam,ze tarte jablko zatwardza,ale jak ja mam mu podac w kawalku,jak nie ma zabkow.Pomozcie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamkakai1 Re: tarte jablko a w kawalku? 29.04.05, 23:40 to jakaś bzdura, a czym różni się jabłko tarte od tego w kawałku?? chyba tylko konsystencją na zatwardzenie dobre są śliwki, wszystkie soczki i wogle dużo owoców pozdrawiam a to moja córcia forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=23020463 Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: tarte jablko a w kawalku? 30.04.05, 17:10 > to jakaś bzdura W takim razie nalezy uznac, ze lekarze nie wiedza co mówia, kladac nacisk na forme, w jakiej ma byc podane jabłko.Tak wlasnie jest- tarte jablko rózni sie w dzialaniu od tego w kawalku.Tak jak z jagodami- inaczej dzialaja swieze, inaczej suszone, a przeciez to te same jagody. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkakai1 Re: do lola211 01.05.05, 00:43 nie rozumiem tej analogii. jak ma się świeże jabłko w kawałku/tarte do jagody suszonej/świeżej????? to już nie tylko bzdura to komedia Jagoda suszona różni się w działaniu od świeżej to jest wytłumaczalne ale z tym jabłkiem to jakaś przesada. Może kawałki drażnią przełyk i to ma jakieś działanie, którego nie posiada tarte proszę wyjaśnij mi działanie jabłka w tych dwóch postaciach skoro tak powiedział Ci lekarz ( bo na niego się powołujesz) pozdrawiam moja Kajcia forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=23020463 Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: do lola211 01.05.05, 10:23 >Jagoda suszona różni się w działaniu od świeżej to jest wytłumaczalne. To prosze wytlumacz, bo dla wielu bedzie to niezrozumiale - ta sama jagoda dziala zupelnie inaczej tylko dlatego, ze jest ususzona. Jak tylko bede u pediatry to zapytam,dlaczego koniecznie musi to byc tarte jablko, bo nie pamietam po prostu wyjasnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkakai1 Re: do lola211 01.05.05, 11:03 nie jestem biologiem więc nie wiem dokładnie jakie procesy zachodzą w tych owocach. jagoda suszona traci jakieś składniki, które posiada świeża. Jabłko tarte czy w kawałku nie zmienia zawartości składników (stąd wynika moje zdziwienie) czekam na Twoją konsultację z lekarzem. Jak on potwierdzi Twoją wersję i to wytłumaczy to oczywiście przeproszę,że się z tego smiałam pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
allija Re: do lola211 02.05.05, 08:27 mamakakai, nie przejmuj sie, to rzeczywiscie zakrawa na jakąś bzdurę. A że pediatrzy miewaja różne pomysły to chyba tego doswiadczyła każda mama. A jabłko w kawałku można spokojnie podac tak małemu dziecku, byle nie za twarde (mozna np. lobo i podobne), nawet jest wskazane takie gryzienie dziąsłami. oczywiscie, nie muszę pisac, że bez skórki. Pytanie tylko czy dziecko będzie chciało gryźć, szczególnie jeśli nie jest przyzwyczajone do niczego poza papkami. Moje nie chciały i nawet długo, długo później wolały tarte. Odpowiedz Link Zgłoś
ewas17 Re: tarte jablko a w kawalku? 02.05.05, 21:22 U mojego synka zauważyłam troszeczkę odwrotną zależność, tzn. po tartym jabłuszku łatwiej się wypróżnia niż po takim zjedzonym w kawałku (to w kawałku w ogóle go nie rusza). A opinii o wpływie jabłek na wypróżnianie u dzieci słyszałam wiele. Wydaje mi się, że najlepiej jest poobserwować jak dziecko reaguje na jabłko tarte, a jak na te w kawałku. Moja teściowa twierdzi, że na rozluźnienie stolca u dziecka najlepsze jest jabłko pieczone. Niestety, moje dziecko nie chciało takowego tknąć, więc nie potwierdzę tej teorii. A co do różnicy pomiędzy jabłkiem tartym a w kawałku, wydaje mi się, że na pewno istnieje. Podczas tarcia uszkadzane są mechanicznie komórki, z których z kolei są uwalniane enzymy. Dzięki temu w takim jabłku szybciej zachodzą pewne procesy biochemiczne, np. brunatnienie. Ale jaki to ma wpływ na wypróżnianie nie mam pojęcia. Może lekarze rzeczywiście mają właśnie z tym związane jakieś konkretne wytłumaczenie. Pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link Zgłoś