Dodaj do ulubionych

krztusiec!!!

09.05.05, 00:07
U mojego dziecka w klasie(pierwszej)jeden chłopiec przeszedł właśnie
krztusiec.Trwało to trzy tygodnie i mimo,że juz chodzi do szkoły ,nadal
brzydko kaszle.Nie wiem,czy był szczepiony.Moje dziecko było,ale nie wiem,czy
szczepionka rzeczywiście chroni.Swoja droga,to może zacząć sie u nas dziać
tak jak np.w Niemczech,gdzie po zaprzestaniu szczepienia przeciw kztuścowi
liczba zachorowań lawinowo wzrosła.U nas to raczej prywatna decyzja
pewnych "postępowych" mam ,aby dziecka nie szczepić.
Obserwuj wątek
    • lilka.w Re: krztusiec!!! 09.05.05, 00:07
      Acha.Mieszkamy w Warszawie.
    • bogusiabj Re: krztusiec!!! 09.05.05, 00:19
      Tak teraz nastapil wzrost zachorowan na krztusiec. Dlatego, ze szczepionka,
      ktora byly szczepione dzieci w wieku 2 lat (czy cos koło tego) nie działa, bo
      zmienil sie troche krztusiec a i szczepionka jest stara. Teraz dzieci w wieku 5
      lat sa szczepione szczepionka potrojną, a kiedyś byly szczepione podwojna (bez
      krztuśca)i teraz te dzieci moga zachorowac. Kiedys mowilo sie o doszczepianiu,
      ale nie ma kto za to zaplacic. Kaszleć mozna do pół roku lub dłużej. A jak się
      zapytałam lekarza o krztusiec (bo słyszłam o tym wczesniej)jak mi wypisyawl
      skierownie, to nie wszystko w normie, a w sanepidzie kolejaka i wszyscy na
      krztusiec. I jak się nie myle to szczepionka potrojana jest dopiero od zeszłego
      roku, chyba ze ktoś szczepił prywatnie. Pozdrawiam Bogusia
      • ewa2000 Re: krztusiec!!! 09.05.05, 20:10
        Kobieto, co Ty wypisujesz! Nie ma monowalentnego krztuśca! Wzrost zachorowań na
        krztusiec spowodowany jest , być moze niewielką mutacją, ale przede wszystkim
        tym, że MAMUŚKI WYCHODZĄC Z ZAŁOŻENIA, ŻE IM WCZEŚNIEJ SIĘ "PRZECHORUJE" TYM
        LEPIEJ NIE SZCZEPIĄ!
        Można modyfikować kalendarz szczepień podając w 5 roku życia również krztusiec,
        ale to niewiele da, gdy w otoczeniu ok 40% dzieci jest nieszczepionych.
        Zresztą za chwilę pojawią się wzmożone zachorowania na polio, odrę, błonicę z
        tego samego powodu.
        Przemysł farmaceutyczny na świecie to ogromne pieniądze, w przypadku
        niewielkich mutacji wytwarza się po prostu aktualną szczepionkę ( tak jak przy
        zmieniającej się sezonowo grypie). Gdyby było tak jak piszesz światowe koncerny
        zarobiłyby krocie na "nowej" szczepionce.
        Tu mamy do czynienia z głupotą, kołtuństwem i niefrasobliwością matek
        nieszczepiących dzieci. Niestety, jest grupa ludzi, do których nic nie dociera,
        bo i tak wiedzą lepiej. Moja koleżanka pediatra załamuje ręce.
        P.S. Nie tak dawno moja pacjentka w ciąży ( na szczęście 9 miesiąc) zachorowała
        na różyczke, bo nie była zaszczepiona jako dziecko. Wolę nie myśleć co by było,
        gdyby przytrafiło jej się to nieco wcześniej!
        • lilka.w Re: krztusiec!!! 10.05.05, 21:31
          Niestety znam taka mamę-córeczka nie słyszy...
    • lilka.w Re: krztusiec!!!-do Ewy 10.05.05, 21:33
      Nie do końca Cię zrozumialam-czy powinnam doszczepiac teraz mojego synka (rok
      2000)lub córeczke(1997) przeciw krztuścowi,czy nie? Bo się pogubiłam.Do tej
      pory robiliśmy wszystko wg kal.szczepień plus Hib i
      odra,różyczka ,świnka .Pozdrawiam.
      • pawel_zet Re: krztusiec!!!-do Ewy 10.05.05, 23:32
        O ile wiem, szczepienia przeciw krztuścowi są od dawna w kalendarzu szczepień.
        Tak, jak napisała Ewa, obecnie panuje moda na nieszczepienie dzieci, stąd
        wzrost częstości występowania tej choroby.
      • ewa2000 Re: krztusiec!!!-do Ewy 12.05.05, 13:02
        W 6 roku życia, wtedy gdy dziecko planowo jest szczepione szczepionką Di-Te (
        nie Di-Te-Per) dobrze jest podać także krzusiec ( nie podaję nazwy szczepionki
        nie chcąc być posądzona o reklamę). Natomiast później ( gdy podaje się Td) nie
        ma większego sensu szczepić. Mozna oczywiście pokusić się o oznaczanie
        przeciwciał itd.
        Jest szansa, że niebawem będzie dostępna nowa monowalentna szczepionka
        przeciwko krztuścowi, a wtedy można ją bez obaw podawać starszym dzieciom i
        dorosłym.
        Generalnie ze szczepieniami trzeba postępować rozsądnie - w pierwszych 3 latach
        życia kalendarz szczepień jest dość napięty, ale warto pokusić się o
        szczepienia zalecane , prócz kleszczowego zapalenia mózgu i WZWA.
        Te dwa szczepienia dobrze jest rozpocząc po 3-4 urodzinach i pamiętać o dawkach
        przypominających.
    • anek.anek Re: krztusiec!!! 11.05.05, 09:55
      Idżcie zgodnie z kalendarzem szczepień.WPolsce są dwa obowiązkowe szczepienia:
      w iweku kilkunastu m-cy (w okolicach - nie pamiętam dokładnie), a
      drugie "przypominające" jest w wieku ok 6 lat.
      Ostatnio słyszałam, że po kilkunastu latach od zaszczepienia ilość przeciwciał
      jest już nikoma i też warto powtórzyć u dorosłego już cżłowieka szczepienie -
      może też stąd wzrost zachorowań.
      Zachorować można nawet będąc szczepionym (mój syn przeszedł to z różyczką)_ - z
      reguły jednak wtedy objawy będą bardziej łagodne - więc tak czy inaczej warto
      szczepić.

I jeszcze to, że szczepionka nie chroni w 100 % nie jest niczym złym, to że
      traci swoją moc z czasem, też jest normalne. I wcale nie znaczy, że jest zła.
    • bogusiabj do Ewy200 13.05.05, 11:42
      Kiedys był w Wyborczej artykuł na ten temat .......... i cały czas mówimy na
      temat szczepień w przychodni, a nie prywatnie. Była tam wzmianka o
      doszczepianiu i o tym że nie ma kto za to zapłacić.
      serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,2468117.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka