Dodaj do ulubionych

Boostrix polio

16.07.19, 15:46
Moja corka w pazdzierniku bedzie obchodzic 10 urodziny. Ze wzgledow zdrowotnych mamy bardzo zalegle szczepienie na blonice, tezec, krztusiec i polio. Ciagle infekcje odkad poszła do przedszkola, w koncu alergia, astma. Corka ma tez problemy neurologiczne, tiki ruchowe przejsciowe i tiki wokalne, nieprawidlowy zapis eeg we snie. Tak naprawde neurolog nie potrafi powiedziec co to jest, corka nie ma napadow, neurolog mowi, ze jest to raczej kwestia genetyczna (moj maz ma tiki ruchowe). Szczepienie na odre, swinke i rozyczke mamy w ogole odroczone, bo po 1 dawce wystapil nieutulony placz. Jesli chodzi o to szczepienie na blonice, tezec i krztusiec to neurolog jak i lekarz z poradni szczepien nie widza przeciwskazan, ale kazdy lekarz mowi co innego o tych szczepionkach i ja juz zglupialam. Neurolog mowila, ze wystarczy zaszczepic acelularna np tetraxim, pediatra, ze powinna byc zaszczepiona taka z mniejsza zawartoscia antygenow czyli wlasnie boostrix, zaznaczajac jednak, ze ona nie szczepila tak duzego dziecka tymi szczepionkami. Lekarz z poradni szczepien przyznal, ze corka jest obciazona, ze jest w wiekszym stopniu narazona na dzialania niepozadane i lepszy w jej przypadku bedzie boostrix. Ja rok temu miałam szczepienie przeciwko tezcowi po glebokim skaleczeniu i niestety wystapily u mnie nieprzyjemne reakcje, duzy i bolesny odczyn poszczepienny, parestazje i mimowolne skurcze miesni. Z tego wszystkiego to az sie boje szczepic, naprawde nie wiem co robic, bo slowa pani dr, ze tak duzo dziecka nie szczepila tez mnie nie pocieszyly, mam wrazenie jakby nasza pediatra sama sie bala. Czy ktos z was mial takie duze opoznienia w tym szczepieniu? I jak wasze dzieci reagowały? A moze pani doktor ma jakies doswiadczenie w szczepieniu dzieci z tak duzym przesunieciem?
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Boostrix polio 18.07.19, 17:30
      Przede wszystkim najbardziej obciążająca neurologicznie jest szczepionka przeciwkrztuścowa. Mój syn był szczepiony samą DT (błonica, krztusiec) ze względu na nieutulony płacz po szczepionce, w której składzie był krztusiec (acelularny). W wieku twojej córki zachorowania na krztusiec nie są aż takim zagrożeniem jak dla małych dzieci, dlatego rozważyłabym rezygnację właśnie z krztuśca.

Jeśli chodzi o tężec, to jest bezpieczna szczepionka. Ty dostałaś surowicę, to nie szczepionka. Nie ma co porównywać. Na tężec warto być zaszczepionym, podobnie na polio.
      • nattallie Re: Boostrix polio 31.07.19, 03:58
        Wiesz co, ja nie bylam zaszczepiona na tezec w wieku 19 lat wiec mialam niepelne szczepienie i po tym szczepieniu po skaleczeniu lekarz kazal mi jeszcze 2 dawki przyjac, jedna bodajze 4 tyg po tym pierwszym szczepieniu, a druga pol roku po tym drugim. Ze wzgledu na wystapienie u mnie takich objawow zarowno lekarz rodzinny jak i neurolog kazali sie juz nie szczepic kolejnymi dawkami, takze to byly normalne szczepionki. Co do obciazen neurologicznych to lekarz z poradni szczepien u ktorego bylam z corka twierdzi, ze to wlasnie przeciwtezcowa jest najbardziej obciazajaca.
        • rulsanka Re: Boostrix polio 31.07.19, 10:58
          Ale przeciwtężcowa jest też bardzo potrzebna, bo pałeczka tężca jest powszechna a zakażenie groźne. My mieliśmy odroczone szczepienia na krztusiec, a na tężec nie.
          • nattallie Re: Boostrix polio 31.07.19, 11:35
            Wiem, skaleczen nie da sie uniknac, ale boje sie tez zaszczepic w takim wieku tym bardziej, ze tak jak pisalam slowa naszej pani doktor, ze ona nie szczepila jeszcze tak duzego dziecka mnie nie uspokoily. Jeszcze sie naczytalam, ze im starsze dziecko tym wieksze prawdopodobieństwo wystąpienia objawow niepożądanych, a corka i tak juz obciazona. Ciezka decyzja...
    • ewa.misko-wasowska Re: Boostrix polio 22.07.19, 11:16
      Dzień dobry,
      w swojej praktyce też mam pacjentów z dużymi opóźnieniami, w tym wieku zdecydowanie zaleciłabym boostrix ze względu właśnie na mniejszą zawartość antygenów,
      pozdrawiam serdecznie

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka