Dodaj do ulubionych

do laura14

09.05.05, 20:01
Witaj. Mój synek ma częściowo nieprawidłowy spływ żył płucnych. Jesteśmy przed
operacją, również w Krakowie. 31 maja mamy wizytę u dr Kordona i wtedy może
dowiemy się: kiedy? Nie wiem dokładnie na czym polega operacja korygująca
spływ. Czy mogłabyś coś napisać na temat tej operacji, jak sobie radzi Twoje
dzieciątko po tej operacji. Pozdrawiam Bernadeta gg 4640008
Obserwuj wątek
    • laura14 Re: do laura14 10.05.05, 15:13
      Witaj bernadka!

Wiesz, nam oszczedzone bylo czekanie na operacje, bo Dominik po urodzeniu byl w fatalnym stanie i operacje przeprowadzono praktycznie kilka godzin po przywiezieniu go do Prokocimia, ze wskazan zyciowych. Ciezko nam bylo, lekarze nie dawali wielkiej nadziei. Pozytywem bylo to, ze synek urodzil sie b. duzy , prawie 4200g i w pierwszej sek. dostal 10pkt Apgar. Dopiero po odcieciu pepowiny wszystko zaczelo sie knocic.
      On mial calkowity nieprawidlowy splyw zyl plucnych typ I - nadsercowy. Towarzyszylo temu zwezenie zyl u ujscia, nadcisnienie plucne, no i jeszcze ten ppzetrwaly przewod Botalla. Operacja polegala na zespoleniu zyl plucnych z lewym przedsionkiem plus korekja wad towarzyszacych - wszystko to w krazeniu pozaustrojowym i hipotermii.

Po operacji miesiac lezal na intens. terapii na VIII oddz., potem 2 tyg. na X-tym. Potem leszcze wrocilismy do szpitala z zapaleniem pluc, ktore Maly prawdopodobnie wyniosl ze szpitala. Teraz juz ponad miesiac jestesmy w domu. Jest dobrze. Przytyl ponad kilogram, bedac w domku. Bylismy tez na wizycie i dr Kordona - na razie wszystko OK. Nastepna wizyte mamy na pocz. sierpnia.
      Pozdrawiam. Jak bedziesz miala jakies pytania, smialo pisz smile
      Malgorzata
      • bernadka.1 Re: do laura14 11.05.05, 21:13
        hej. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam nadzieję,że u nas też wszystko potoczy
        się dobrze. Jescze raz dzięki. Pozdrawiam serdecznie. Bernadeta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka