Dodaj do ulubionych

gastritis chronica

20.05.05, 21:31
Witajcie! Czy któreś z Waszych dzieci to ma/miało? Jak było leczone itd itp.
?Interesują mnie wszystkie szczegóły.
Pozdrawiam!
Ola
Obserwuj wątek
    • pipi30 Re: gastritis chronica 04.06.05, 15:22
      moje dzieci to mają, jedno ma non activa minimalis, drugie activa mediocris
      gradus + Helicobacter pylori. Wczoraj odebralam wypis i sama się zastanawiam co
      z tym fantem dalej zrobić.
      Wiesz juz coś więcej?
      • plavusa Re: gastritis chronica 04.06.05, 17:53
        jeszcze nic nie wiem - w czwaretk powinnam miec wyniki badania fragmentów
        żołądka i wtedy spotkam się z lekarzem.
    • sylweno Re: gastritis chronica 05.06.05, 14:28
      czy mogę zapytać co sprawiło, że szukałyście diagnostyki w tym kierunku? I jak
      wyglądają badania?
      będę wdzięczna za odpowiedź
      • plavusa Re: gastritis chronica 05.06.05, 15:30
        mój synek ma zespół złego wchłaniania, nietolerancję laktozy, a teraz jest w
        trakcie diagnostyki w kierunku celiakii i wrzodziejącego zapalenia jelita
        grubego. Zrobili mu niedawno gastroskopię i kolonoskopię, która wykluczyła
        zapalenie jelita, ale gastro wykazała przewlekłe zapalenie żołądka. Pobrali
        skrawki z żołądka i jelit - wyniki badań mają być w czwartek. Wtedy powinniśmy
        dowiedzieć się czegoś konkretnego. Do tej pory nie kazali nam zmieniać diety.
        Ale chciałam się czegoś dowiedzieć bo czekanie 3 tygodnie to wiecie jakie jest.....
      • pipi30 Re: gastritis chronica 06.06.05, 18:03
        U moich podejrzewano celiakię. w lutym mieli przeciwciala - przzzeszłam na
        dietę b.g. po mieisącu trzeba było powtórzyć gastroskopie i okazało się brak
        przeciwciał kosmki odrosnięte i to nieszczęsne zap. przewlekle dwunastnicy.
        Najgorsze ze na wypisie nie pisze co z tym zrobic - nie ma celiakii i to
        wszystko. Jedynie dziecko z h.pylori mialo zalecone leczenie bakterii. Może
        wiecie co się robi ze stanem zapalnym?
        Nawet nie zalecono wizyty w poradni gastro. więc nawet nie będę sie miałą kogo
        zapytac co dalej.
        • plavusa Re: gastritis chronica 06.06.05, 22:32
          pipi30!
          a skąd jesteś i gdzie leczysz dzieci? ja w Poznaniu. Bardzo mnie dziwi, że nie
          kazali kontrolować w poradni gastro. Ale jesli trafiliście na te badania to
          chyba własnie z takiej poradni? zapisz się więc na wizytęsmile
          jednak czegos nie rozumiem - po przejściu na dietę bg kosmki odrosły a
          przeciwciała zanikły? czy tak? bo jesli tak to jak można mówic, że nie ma
          celiakii??? właśnie na diecie kosmki odrastają i przeciwciała zanikają! A jakie
          przeciwciała badano? AGA, EMA, TtG, ARA?
          Mój synek był półtora roku na diecie. Potem robiliśmy prowokację i po 5
          miesiącach zrobiono te badania, o których pisałam wyżej.

Napisz więcej, proszę!
          pozdrawiam!
          Ola
          • pipi30 Re: gastritis chronica 07.06.05, 13:53
            Mam nadzieję ze się nie pogniewasz, ze napiszę na priv

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka