Dodaj do ulubionych

Rak trzustki? Wyniki

19.01.12, 15:57
Może ktos się spotakał z tymi terminami:

"Duodenitis diffusa chronica
Nie mogę wykluczyć Adenocarcinoma tubulare muciparum (GI)"

Proszę o interpretację. W wyszikiwarkach szukałam ale to nie tak łatwo jedoznacznie określić ...więc jeżeli ktoś miał podobne wyniki, to proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • scept89 Re: Rak trzustki? Wyniki 19.01.12, 21:38
      kasiaadasia22 napisała:

> "Duodenitis diffusa chronica

Rozsiane przewlekle zapalenie dwunastnicy

> <snip> Adenocarcinoma tubulare muciparum"

<snip> gruczolakorak [zapomnialem dokladnych polskiego terminow] z komorkami ulozonymi w rurki wydzialajacy sluz

>(GI)
      z przewodu pokarmowego

Podsumowujac: badanie niejednoznaczne. "Niewykluczenie" o ile mi wiadomo nie jest wskazaniem do leczenia tylko do ponowienia diagnostyki, zakladajac ze niewiele wiecej wiadomo.
      • kasiaadasia22 Re: Rak trzustki? Wyniki 20.01.12, 14:45
        Dziękuję za pomoc.. masz rację, to rak :(
        • b_a_l_b_i_n_k_a Re: Rak trzustki? Wyniki 20.01.12, 15:00
          Czy przeczytalas dokladnie co scept napisal?
          Nie ze to rak tylko ze trzeba powtorzyc badania bo na razie nie wiadomo co to. Moze rak a moze nie...
          Pamietaj ze panikowanie niewiele pomoze.
        • scept89 Re: Rak trzustki? Wyniki 20.01.12, 16:14
          kasiaadasia22 napisała:

> Dziękuję za pomoc.. masz rację, to rak :(

Nie ma zadnej "racji" bo patolog napisal ze jedynie nie mozna okreslonej postaci raka wykluczyc.

Wyniki sa jedynie czastkowe (jakas wymaz /wycinek z gastro-duodenoskopii?). Po prostu nalezy diagnozowac dalej. Podstawowe pytania to jak to wyglada na USG, jaki jest ogolny stan pacjenta (zoltaczka?), badania krwi etc.

Pozdrawiam
          • kasiaadasia22 Re: Rak trzustki? Wyniki 24.01.12, 08:17
            Przerzuty do węzłów chłonnych, dwunastnicy. Nie da sie nawet założyć protezy. Żółtaczka mechaniczna była - od tego się zaczęło :(
            • malwa200 Re: Rak trzustki? Wyniki 24.01.12, 08:38
              Kasiu, a ktoś w Twojej rodzinie choruje na to? ja mam chorą bratową, rak szyjki macicy, na szczęscie nieinwazyjny
    • jl58 Re: Rak trzustki? Wyniki 24.01.12, 15:53
      Kasiu mój mąż walczył z rakiem trzustki dwa lata/ gruczolakorak/. Zaczęło się też od żółtaczki ale był 3x protezowany a później przeszedł operację usunięcia trzustki i wielu innych organów. Jeśli są przerzuty do węzłów chłonnych najprawdopodobniej pozostaje leczenie paliatywne. Życzę Ci dużo siły bo choroba jest straszna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka