ka12 26.06.05, 14:11 Mam iść niedługo na to badanie z 1,5 roczną córką. Czy wynik jest od razu, czy trzeba odczekać godzinę. Jak to przebiega? Z góry dziękuję za wyjaśnienie i poświęcony czas. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bb12 Re: Próba potowa - na czym polega? 26.06.05, 14:28 Zależy od metody jaką jest wykonywane. Dlatego wynik moze być natychmiastowy lub po kilku dniach[trzech?]. www.forum.mukowiscydoza.pl/viewtopic.php?t=108 Pozdrawiam i życzę zdrówka[a chlorków w normie!!!!]. Odpowiedz Link Zgłoś
bb12 Re: Próba potowa - na czym polega? 26.06.05, 14:30 Pod koniec tego wątku jest ładnie opisana próba potowa przez shiny30. Odpowiedz Link Zgłoś
agab51 Re: Próba potowa - na czym polega? 26.06.05, 21:57 moja mała miała taki test, który trwał ok 10minut i wynik był od razy- wskazóweczka na urządzonku wskazała ilość chlorków w pocie. zwykle badanie zostaje powtórzone jesli wynik należy do wątpliwych lub jest powyzej normy. jest także inna metoda, w której na wynik trzeba poczekać kilka dni. dobrze jest zabrać na badanie coś ciepłego do ubrania oraz picie, zeby dziecko mogło się spocić. nie jest to badanie ani bolesne, ani bardzo kłopotliwe, bo mierzony jest pot na przedramieniu. ja w trakcie badania mogłam karmic piersią. życzę z całego serca, żeby chorobe wykluczono!!! i dużo zdrówka!!! aga Odpowiedz Link Zgłoś
ka12 Re: Próba potowa - na czym polega? 26.06.05, 22:03 Dzięki dziewczyny za pomoc. Ja się boję, ale jednocześnie nie dopuszczam do siebie myśli, że moje dziecko mogłoby być chore na tą chorobę, której nazwę nawet boję się wymienić. Odpowiedz Link Zgłoś
agab51 Re: Próba potowa - na czym polega? 26.06.05, 22:07 będzie dobrze, nie bój się, i bądź dzielna. maluch musi miec w tobie oparcie. dla dziecka to bedzie jeszcze większy stres, choć boleć go nie będzie to badanie. pozdrawiam, życze wszytkiego dobrego, wykluczcie chorobę!!!! aga Odpowiedz Link Zgłoś