stypkaa
08.02.08, 13:57
Witajcie,
szukam i szukam wiadomości na ten temat, ale generalnie to znalazłam
wątek gdzie jest skopiowane to co można i czego nie można ze strony
VM. Reszta to albo pojedyńcze wpisy, albo strasznie porozrzucane po
różnych wątkach.
Co myślicie o uporządkowaniu tej wiedzy w jednym wątku? Jest wątek o
diecie przy AZS, przy alergiach ale to jednak nie jest to samo

Można by wpisywać co dokładnie jecie, jak to robicie, co robicie
same a co kupujecie, gdzie kupujecie (np. miasto i orientacyjny
adres sklepu chociaż) bo wiadomo, ze niektóre produkty są cieżko
dostępne.
Ja analizując tą dietę zaczęłam się zastanawiać nad kilkoma rzeczami.
Może najpierw skopiuję zalecenia VM, a poniżej dopisze swoje
wątpliwości:
"PRODUKTY ZABRONIONE
CUKIER we wszystkich postaciach; miód, dżem, produkty dla
diabetyków, czekolada, cukierki, ciasta, torty, słodkie pieczywo,
drożdżowe bułki i ciasta, soki i napoje gazowane z cukrem, budynie
itp.
PRODUKTY Z BIAŁEJ MĄKI białe pieczywo, tosty, makarony, naleśniki,
niektóre wędliny, pierogi, również chleb z mąki mieszanej, zupy w
proszku.
DROŻDŻE i wszelkie produkty zawierające drożdże
BIAŁY RYŻ
ALKOHOL słodkie wina, piwo.
SŁODKIE OWOCE banany, winogrona, pomarańcze, mandarynki,
brzoskwinie, morele, śliwki, gruszki, owoce suszone, kompoty.
SERY PLEŚNIOWE I ŻÓŁTE, MAJONEZ, KETCHUP, PRODUKTY FERMENTOWANE
(m. in. sos sojowy)
SOKI W KARTONACH I BUTELKACH, PRZYPRAWY WIELOSKŁADNIKOWE (np. VEGETA)
WSZYSTKIE DANIA GOTOWE PRZYRZĄDZANE METODAMI PRZEMYSŁOWYMI,
ARTYKUŁY SPOŻYWCZE WYSOKOPRZETWORZONE, KONSERWY
PRODUKTY DOZWOLONE
ZIEMNIAKI
KASZE, PŁATKI OWSIANE, KUKURYDZA (oprócz kasz pszennych)
RYŻ CIEMNY NIEŁUSKANY
PIECZYWO żytnie, orkiszowe na zakwasie, ryżowe
RYBY, MIĘSO (z wyjątkiem wieprzowiny) – wędliny drobiowe lub wołowe,
najlepiej pieczone w domu.
JAJKA – jeśli nie są alergenem
WARZYWA – dobrze żuć
KWAŚNE OWOCE – jabłka, grapefruity, kiwi
OLIWA Z OLIWEK tłoczona na zimno
ZIARNA dyni, słonecznika, siemię lniane
NAPOJE – woda (niegazowana), herbata (najlepiej ziołowa, lub czarna
słabo parzona), herbaty owocowe jednoskładnikowe, soki naturalne
wyciskane z warzyw lub kwaśnych owoców.
PRODUKTY MLECZNE – najlepiej jogurt naturalny z żywymi kulturami
bakterii – dopuszcza się dopiero w drugiej fazie diety i tylko
wtedy, gdy nie są alergenami.
Preferować raczej produkty z mleka koziego, owczego niż z krowiego.
Unikać mleka pasteryzowanego.
Pod koniec okresu diety zalecana jest terapia p-grzybicza (konieczna
próbka stolca!).
Pieczywo – CHLEB PRABABCI, Chleb żytni na zakwasie z Radzymina.
Chleb Chrupki CHABER (zielony), chleb chrupki żytni i z sezamem m-
ki. SCHULSTAD, wafle ryżowe. Makarony razowe.
Zamiast cukru - np. ksylitol."
1. Jakie dokładnie kasze to są pszenne? Wiem, że kuskus i manna, a
reszta?
2. Jakie dokładnie kasze są dozwolone? Gryczana, jaglana - to wiem.
A co z jęczmienną, z pęczakiem?
3.RYŻ CIEMNY NIEŁUSKANY - ja kupuję ryż brązowy naturalny, firmy
Kupiec, taki w torebkach. Nigdzie w supermarketach nie natknęłam się
na ryż, który by się nazwyał ciemny niełuskany. Gdzie to można kupić
i czy można na wagę, a nie pakowane w torebkach?
4. PIECZYWO żytnie, orkiszowe na zakwasie, ryżowe
Gdzie kupujecie dokładnie chleb? Skąd mam wiedzieć czy aby na pewno
nie zawiera czegoś zakazanego? Przeciez mówić można różne rzeczy

Gdzieś wyczytałam, że chleb z mąki z pełnego przemiału tez nie jest
ok, bo skrobia rozkłada się w jelitach i mikroby sobie z tego cukier
robią

Nie wiem czy to dokładnie tak było, nie znam się, ale coś
takiego znalazłam

5. Warzywa - czy można jeść wszystkie, bez wyjątków?
6. KWAŚNE OWOCE - jabłka, grapefruity, kiwi. Dla mnie jabłka nie są
kwaśnymi owocami, ale niech bedzie

Czy może to chodzi właśnie o
kwaśne odmiany (np. antonówka) czy można jeść wszystkie jabłka, też
te bardzo słodkie? A co z porzeczkami, malinami, jagodami,
borówkami - tych nie ma ani w zabronionych, ani w dozwolonych.
7. NAPOJE – ... herbaty owocowe jednoskładnikowe (Czy może być np.
herbata ze wszystkich owoców, czy też tylko tych dozwolonych? A co z
dziką różą, hibiscusem, malinową?
8.Preferować raczej produkty z mleka koziego, owczego niż z
krowiego. - czyli wszystko co z mleka koziego albo owczego to można?
Czy po prostu jest to mniejsze zło od zła większego czyli krowiego?
9. Pieczywo – CHLEB PRABABCI, Chleb żytni na zakwasie z Radzymina -
gdzie takie kupić??
Chleb Chrupki CHABER (zielony) - jaki to jest dokładnie, bo nie
mogłam takiego znaleźć?,
chleb chrupki żytni i z sezamem m-ki. SCHULSTAD, wafle ryżowe.
Makarony razowe - można??
10. Zamiast cukru - np. ksylitol - co to jest?
Trochę długi ten mój post wyszedł, ale może ktoś jeszcze oprócz mnie
ma podobne wątpliwości i może znajdzie się jakaś dobra, doświadczona
już Mama która pomoże je rozwiać?
Pozdrawiam Was wszystkie ciepło w tej trudnej walce.