Dodaj do ulubionych

Użadlenie osy

12.08.05, 10:30
Mam pytanie jak mam sprawdizć i czy w ogóle można czy dziecko nie jest
uczulone na jad osy , pszczoły, Wczoraj mnie użądliła i mimo że boli mnie do
dziś ciszyłam sie że mnie a nie moje dwuletnie dzieko.Słyszałam że jeśli ktoś
jest uczulony to szybko trzeba coś podać.Moja mała całymi dniami jet u babci
na wsi więc po wczorajszym zaczęłam się trochę bać.
Obserwuj wątek
    • makoba Re: Użadlenie osy 12.08.05, 12:23
      Objawami uczulenia sa: szybkie puchniecie (nie tylko w miejscu ukaszenia),
      dusznosci, zawroty glowy. Przy uzadleniu najlepiej jest lyknac spora porcje
      wapna (musujace lepsze). co do miejsca ukaszenia, to sa teraz rozne masci, a z
      domowych sposobow to oklady z cebuli lub octu.
      Pozdrawiam
    • anek.anek Re: Użadlenie osy 12.08.05, 13:02
      Po za tym raczej się nie zdarza żeby po pierwszym użądleniu doszło do reakcji
      alergicznej. układ immunologiczny działa w ten sposób, że przy pierwszym
      kontakcie z takim alergenem zapamiętuje sobie taką substancję i dopiero podczas
      kolejnego kontaktu reaguje alergicznie.
      Jeśli przebywasz w miejscu gdzie tych os jest dużo, to warto mieć w podręcznej
      apteczce jakieś środki przeciwuczuleniowe: najprostsze wapno podane w dużej
      ilosci może bardzo pomóc, możesz mieć np. Fenistil w żelu albo jeszcze lepiej w
      kropelkach (ale ten drugi jest na receptę). I warto mieć sodę oczyszczoną:
      okłady z jej roztworu pomagają zmniejszyć opuchliznę.
    • terminek Re: Użadlenie osy 12.08.05, 13:34
      Bardzo dziękuje zapomniałam zupełnie o wapnie, i faktycznie muszę kupić babci
      jakąś masć. Teraz i tak się ma ku jesieni więć mam nadzieje że nic się nie
      stanie.Tylko trche po wczorajszym pozostał lekki niepokój.Pamiętam jak znajoma
      mówiła że jak użądliła ją osa to właśnie spuchła i miała problemy z oddychaniem
      i że szybko jej w szpitalu coś podali i dopiero tam sie dowiedziała że jest
      właśnie uczulona.Babcia ma kilkanaście km szpital, a z wewaniami wiadomo jak to
      jest i teraz jak na złość posputy samochodu wiec jakoś mi się wszystko zebrało i
      dlatego może trohcę za bardzo panikuje. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi.
    • aasik25 Re: Użadlenie osy 14.08.05, 16:47
      Mozna równiez podać clemastinum jesli ktoś ma. ja miałam a nie wiedziałam że
      można podać smile

Asia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka