Dodaj do ulubionych

Do Mam dzieci z zaparciami

26.08.05, 15:08
Jakie mleko i w jakiej ilości piją wasze dzieci ?
Mój syn ma prawie 2 lata i pije Nutramigen, miał podejrzenie skazy białkowej,
ma AZS. Nutramigen pije od 7-mca życia, teraz już je jogurty, serki i maslo i
jest o.k.Teraz 2*250ml.
Wczoraj usłyszałam od "nowego" lekarza, że to on może też przyczyniać się do
zaparć. I on sugeruje zmianę mleka.
Jak jest u was ?
Pozdrawiam,
Agnieszka
Obserwuj wątek
    • karola40 Re: Do Mam dzieci z zaparciami 26.08.05, 15:18
      Witam,
      moja córeczka ma 3 latka i 3 m-ce. Ze względu na zaparcia kazano nam przejść na
      Nutramigen (to było gdy miała 13 m-cy). Pije po dzień dzisiejszy 2*210 ml (ale
      tylko z 5 łyżek nutry). Kazano nam odstawić wszystko co jest związane z
      białkiem wołowym!!! Bez żadnego efektu. Obecnie dostaje Colon C wcześniej
      Forlax. Walczymy z zaparciami odkąd córcia zaczęła dostawać do jedzenia inne
      produkty po za moim mlekiem.
      Od marca tego roku dostała wysypki i ma podejrzenie AZS. Maść elidel nie
      działa. Nie możemy znaleźć alergenu. Czekamy również na wyniki kału. W
      przyszłym tygodniu czeka nas pierwsza wizyta u alergologa. Czy ty również masz
      wrażenie, że zaparcia i alergia (AZS?)mają ze sobą jakiś związek (chociaż
      lekarze tego nie potwierdzają)...
      • agas12 Re: Do Mam dzieci z zaparciami 26.08.05, 15:38
        Nie wiem, czy ma to związek z alergia, czy też z tym, że takie dzieci maja
        ograniczone menu.
        Czytałam w Twoich postach ze stycznia o actimelu i naparze z płesznika (???) -
        działają ?
        A nie są one przypadkiem przyczyna wysypek ?
        • karola40 Re: Do Mam dzieci z zaparciami 26.08.05, 15:46
          Teraz nie dostaje Aktimela ale w Colon C jest właśnie babka płesznika i
          bakterie Bifidus (przepraszam za pisownię) charakterystyczne dla Aktimela.
          Sama nie wiem. Tak zlecił gastroenterolog mimo, że wiedział o alergii.
          Czekam na wizytę u alergolog i szczerze, to mam nadzieję, że mi coś rozjaśni i
          pomoże córci...
    • atopik Re: Do Mam dzieci z zaparciami 26.08.05, 17:05
      A przed wprowadzeniem jogurtów i serków do diety synek tez miał takie
      zaparcia ? A może w diecie dziecka przydałoby się wiecej błonnika ?
      • agas12 Re: Do Mam dzieci z zaparciami 30.08.05, 13:04
        co do błonnika staramy się zwiększać,
        a co do serków, wydaje się, że nie mają znaczenia, ale ro zawsze trudno stwierdzić.
        • agas12 Re: Do Mam dzieci z zaparciami 22.09.05, 10:49
          Byliśmy u gastrologa,
          Mały ma też brać Colon C i całkowice wykluczyć nabiał.
          Karola40 - jak podajesz Colon C dziecku? mój nie chce tego zjeść, ani wypić,
          jedynie jako dodatek do Nutramigenu - ale to jest niezgodne z tym co na ulotce.
          Jak efekty ?

• agunia33 Re: Do Mam dzieci z zaparciami 22.09.05, 15:50
            Ja stosowałam Colon C u synka i podawałam go w ten sposób,że mieszałam z niewielką ilością wody(on szybko gęstnieje) i podawałam łyżeczką a potem dawałam synkowi butelkę z piciem-soczkiem albo herbatką.U nas Colon nie pomógł na zaparcia ale Bartuś w czasie gdy brał Colon nie miał wzdęć-a wcześniej miał ciągle.
            W tej chwili wróciliśmy do forlaxu ale w innej dawce i na razie działa.
            Ogólnie stosuję ścisłą dietę-dużo owoców i warzyw,dosypuję otręby do jedzenia no i żadnego ryżu,bananów,słodyczy itp.A jeśli chodzi o mleko to synek pije Bebilon 3 z prebiotykami.
            Pozdrawiam
    • karola40 Re: Do Mam dzieci z zaparciami 23.09.05, 08:50
      Colon C (1 łyżeczkę)podawałam córci z niewielką ilością wody (ok.30 ml)w kubku.
      Było super jak wypiła go szybko od momentu przygotowania. Dodatkowo dostawała
      coś do picia (najczęściej butlę z nutramigenem). Colon C na córcię działał.
      Gastroenterolog zalecił również odstawienie wszystkiego co wiąże się z białkiem
      wołowym.
      Obecnie nie dostaje Colon C ze względu na podejrzenie AZS i konieczność
      odstawienia ziół (zalecenie alergologa)i powrót do produktów z przetworzonym
      mlekiem krowim. Colon C najprawdopodobniej córcię uczulał.
      Teraz wróciliśmy do forlaxu. W jakim mieście mieszkacie? My w Gdańsku.
      Zastanawiam się bo nie za często się zdarza aby lekarze przepisywali dokładnie
      to samo...
      Pozdrawiam
      • agas12 Re: Do Mam dzieci z zaparciami 23.09.05, 08:54
        Syn też ma AZS, mam nadzieję, że po Colon C nie będzie gorzej.
        Mieszkamy w Krakowie.
        • tabaluga0 Re: Do Mam dzieci z zaparciami 23.09.05, 21:25
          Nie wiem czy dajesz soczki ale morelowy hippa jest rewelacyjny na zaparcia.
    • mario999999999 Re: Do Mam dzieci z zaparciami 23.09.05, 23:22
      Na zaparcie:
      1. Codziennie rano na czczo podaj 1łyżeczkę oliwy z oliwek extra virgine (dobrej
      jakości) zmieszaną z łyżeczką soku z cytryny. Możesz kupić np. strzykawkę 10ml i
      podać 3ml oliwy i 3ml cytryny (mocno wstrząsnąć). Podawanie strzykawką jest
      wygodne szczególnie u małych dzieci.Taką terapię można stosować bardzo długo.
      2.Podawaj do potraw zmielone (w młynku do kawy) siemię lniane. Możesz też
      podawać kleisty wywar z nasion ( np 1 łyżkę siemienia gotuj przez 15 minut na
      małym ogniu z 2 szklankami wody). Siemię kupuj w aptece bo te ze sklepu nie
      zawsze jest dobrej jakości.
      3. Zmień dietę. Zwiększ ilość warzyw (błonnik). Nie szpikuj dziecka chemicznymi
      odrzywkami. Stosuj naturalne i pełnowartościowe porzywienie. Nie przesadzaj z
      nabiałem i mięsem.
      Mario
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka