Dodaj do ulubionych

Wędrujące jądra

14.09.05, 15:28
Cześć mam 17 lat. Jak bylem mały wykryto u mnie wędrujące jądro,rodzice
myśleli ze to tylko tym czasowe , niestety mam to do dziś. Nie wiem co mam z
tym zrobic! iść do lekarza ? czym grozi ta choroba ? czy będe mógł mieć
zdrowe dzieci ? bardzo prosze o odpowiedź !!
Obserwuj wątek
    • bartlomiejglowacz Re: Wędrujące jądra 21.04.06, 04:06
      wiesz co ja tez to mam a mam 25 lat i nie wiem czym to grozi ale musze isc
      chyba do lekarza bo zaczynam sie tym martwic staralem sie juz o dziecko ale mi
      niechce cos wyjsc chyba jestem przez to bezplodny ale musze isc sie zbadac do
      lekarza jak bys cos wiedzial wiecej to napisz domnie okej trzymaj sie
      • arras-k Re: Wędrujące jądra 21.04.06, 17:01
        Jeśli chodzi o bezpłodnosć to jeżeli jądro wędruje tylko jedno to nie ma o nią
        obawy, bowiem drugie jądro produkuje tyle plemników by mogło dojść do
        zapłodnienia.Tak powiedziała mi lekarka u której byłam na konsultacji z moim 2-
        letnim synkiem. Jednak w wieku lat 17 czy 25 jadra powinny juz zaprzestac
        wędrowania.Leczenie w przypadku jąder wędrujących (nie mylić z wnentrostwem-bo
        w tym przypadku jądra w ogóle nie pojawiają sie w moszni, nawet na chwile tylko
        są na stałe w brzuchu lub pachwinie)stosuje sie do 6 roku życia dziecka i
        najczesciej wystarczy leczenie hormonalne.
        Uważam, że powinniście iść do lekarza ogólenego i powiedzieć mu o swoim
        problemie. Leczenie jeśli nie hormonalne tylko zabiegowe jest bardzo krótkie i
        bezpieczne. Pozbędziecie się problemu w jeden dzień (bo tyle trwa ewentualny
        zabieg) tylko najważniejsze jest by sie odważyc i powiedzieć o tym
        lekarzowi.Dziwi mnie to, że wasi lekarze - pediatrzy na bilansie tego nie
        zauważyli, bo przeciez jąderka są chłopcom sprawdzane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka