Dodaj do ulubionych

przepuklina u 19 miesieczniaka

20.09.05, 17:16
witajcie.moj synek 19 miesieczny od jakiegos czasu-ok tygodnia,ma powiekszone
jaderko.stalo sie to po wiekszym placzu(pierwszy raz tak krzyczal).po dwoch
dniach jaderko zmalalo ale nie do konca.bylam dzis u chirurga i stwierdzil
przepuklinke i wodniaka.kazal na razie obserwowac to ale podobno bez zabiegu
i tak nie da rady.wiecie cos wiecej na ten temat?
Obserwuj wątek
    • lidkamamakuby Re: przepuklina u 19 miesieczniaka 20.09.05, 19:25
      Witaj !
      Nie wiem, czy Ci pomogę bo mój synek miał wodniak jądra i przepukline (2
      operacje) ale w wieku 3,5-4,5 lat.
      Co do wodniaka to gdy byłam z Kubą u chirurga, to powiedział, że wodniaki maja
      największą szansę na wchłonięcie sie do momentu gdzy dziecko jeszcze nie
      chodzi. Jeżleki zdiagnozowano przepuklinę, to wydaje mi się (z tego co otym
      czytałam ), że ta się nie wchłania, tylko raczej trzeba operaować. Ale ja
      lekarzem nie jestem wink i tylko "grzebałam" w temacie.
      Jeżeli miałabyś jakies pytania (np dotyczące zabiegu) to służę informacjami smile
      Trzymaj się i zdrowia życzę !
      Lidka
      PS Jest taki test świecenia latarką na jądro. Jeżeli "świeci całość" to jest
      wodniak, a jeżeli nie to podejrzenie o przepuklinę.
      • hanya00 Re:lidkamamakuby 20.09.05, 21:02
        bardzo ci dziekuje za odpowiedz.
        wiesz co on juz mial wodniaka od razu jak sie urodzil.po ok roku podobno on sie
        wchlonal.ale podobno.teraz przy badaniu chirurg stwierdzil,ze on jest.powiedz
        mi czy przy tej przepuklinie sa jakies bole.twoj maly byl wiekszy,to jakby cos
        go bolalo to sygnalizowalby.przepuklina wyszla po bardzo duzym placzu,nigdy tak
        nie plakal.i nie wiem czy plakal z powodu przepukliny czy z innego powodu a ona
        wyszla na skutek placzu.i czy jeszcze przed operacja lekarz kazal ci ja jakos
        odprowadzac.boje sie ze mu uwieznie.
        • patyczako Re:lidkamamakuby 20.09.05, 23:13
          mojmaluch na koniec sierpnia mial operowana przepukline w wieku pol roku i jak
          to stwierdzono sama sie nie wchlonie...ciesze sie zesmy sie zdecydowali bo
          okazala sie dosc rozlegla tym bardziej ze byla obustronna... maly mial tez
          wodniaka ale teraz juz chyba nie ma bo nie widac choc o tym nie wspominali po
          operacji... maly przeszedl operacje bardzo dobrze i gładko... jakbys miala
          jeszcze jakies pytania to wal smialo...
        • lidkamamakuby Re:lidkamamakuby 21.09.05, 07:27
          Zauważylismy przepukline u Kuby po chorobie, której towarzyszył długi, mocny
          kszel. nie, nie bolała go. Była to przepuklina pachwinowa (jednostronna).
          Najlepiej widoczna była gdy miał pełny pęcherz, tuż przed sikaniem. Miął takie
          wybrzuszeniew okolicach siusiaka.
          Gdy tylko zauważyliśmy przepukline poszlismy do pediatry (na drugi dzień ).
          Lekarka potwierdziął nasze przypuszczenia, nie mówiła nam nic o odprowadzaniu,
          uprzedziła, że moze sie tak zdarzyć dlatego trzeba działac szybko. Udalismy sie
          jak najszybciej do chirurga. Obserwowalismy tą przepuklię, nie wyobrażam sobie
          jej odprowadzania, gdybym zauwazyła coś niepokojącego, to chyba podjechałabym
          na pogotowie.
          Mieliśmy bardzo dużo szczęscia i udało nam się umówić na zabieg po około
          tygodniu (!) od "wyskoczenia" przepukliny (i to w ramach NFZ!).
          Pozdrawiam
          Lidka
    • bydz Re: przepuklina u 19 miesieczniaka 21.09.05, 16:08
      Mój synek miał pzrepuklinę i wodniaczka jąderka. Też umierałam ze strachu,
      kiedy lekarz powiedział - operować natychmiast. Miał 1,5 roczku. Jednego dnia
      poszliśmy do szpitala, pobrano mu krew i założono wenflon. Drugiego o 12 był
      pozabiegu, a 3 godz. po zabiegu bawił się ze mna w chowanego. Wszyscy pytali
      sie czy miał zabieg, bo zachowywał się jak zdrowy chłopaczek. Tego samego dnia
      o 19 wyszliśmy do domu. Jeszcze przez 2 noce zakładałam mu czopki p-bólowe. I
      po strachu!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka